Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες στα χαρακώματα για τις κόκκινες γραμμές

Λαβύρινθος η διαπραγμάτευση. Κινήσεις σε όλα τα επίπεδα σε αναζήτηση «κοινού τόπου». Τα ταξίδια Ντάισελμπλουμ και οι προσπάθειες Τσίπρα. Στάση αναμονής για το πολυνομοσχέδιο μέχρι να δοθεί σήμα από Βρυξέλλες. Ασφυκτική η πίεση στο Brussels Group.

Μάχες στα χαρακώματα για τις κόκκινες γραμμές

«Καλύτερα από πριν, αλλά χωρίς ακόμα συμφωνία». Αυτό λένε στην κυβέρνηση όσον αφορά την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Brussels Group, με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα.

Τα όρια στενεύουν επικίνδυνα για τη χώρα μας που επιδιώκει να καταγραφεί σαφής πρόοδος την εβδομάδα που ξεκινά, ελπίζοντας ακόμα και σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη της, έχοντας κατά νου και τη δόση των 750 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ που πρέπει να πληρωθεί στις 12 Μαϊου (μια ημέρα πριν είναι προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να κινηθούν με βάση τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» και τα μέτρα που διέρρευσαν ότι θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, ωστόσο η πίεση που ασκούν οι δανειστές είναι εξαιρετικά έντονη.

«Οι απαιτήσεις τους είναι αδιανόητες, βάζουν στο τραπέζι τα πάντα», έλεγε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες των συνομιλιών, αποδίδοντας τις πιέσεις στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης και στηρίζοντας την αισιοδοξία του για λύση σε πολιτικό επίπεδο, με αμοιβαίους συμβιβασμούς τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει και τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και άρσης του μέχρι στιγμής αδιεξόδου.

Ελπίδα της ελληνικής πλευράς είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει η πολυπόθητη ενδιάμεση συμφωνία, η οποία μπορεί να επικυρωθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσω ενός έκτακτου Eurogroup μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Για το πολυνομοσχέδιο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «δεν πρόκειται να κατατεθεί χωρίς να έχουμε τελειώσει προηγουμένως τη διαπραγμάτευση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαβουλεύσεις και νομοθετήματα συνδέονται άμεσα και γι' αυτό θα κινούνται παράλληλα. Όπως συμφωνήθηκε, άλλωστε, και στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση των μέτρων, εφόσον νωρίτερα οι εταίροι δείξουν ότι επιζητούν τη συμφωνία, δηλαδή δώσουν τις διαβεβαιώσεις ότι ανοίγει παράθυρο ρευστότητας για την ελληνική οικονομία.

Πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ

Σήμερα στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο Brussels Group. Χθες συζητήθηκαν θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένο να τεθεί επί τάπητος, μεταξύ άλλων, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι σχετικές διαβουλεύσεις να παραταθούν και αύριο. Το σίγουρο είναι ότι μετά θα υπάρχει σαφής εικόνα κυβέρνησης και θεσμών για τα θέματα που υπάρχει σύγκλιση αλλά και για αυτά που η απόσταση είναι ακόμα μεγάλη.

Το καλό κλίμα στις συζητήσεις μετά και από τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα αγκάθια. Πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις σημειώνουν ότι υπάρχει απόσταση στις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά. Η πρόβλεψη της Αθήνας για ανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ η οποία σε συνδυασμό με τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη θα φέρει πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ δεν κρίνεται ρεαλιστική. Ο πήχης μπαίνει για την αύξηση του ΑΕΠ τοποθετείται χαμηλότερα και σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των δανειστών ότι πολλά από τα μέτρα δεν θα πιάσουν τους στόχους οδηγούν σε πίεση για περισσότερες (επώδυνες) δημοσιονομικές κινήσεις. Ηδη κάποιοι στην κυβέρνηση βλέπουν τα σχέδια για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο όριο το2015 ως ανέφικτα και προσανατολίζονται ανάλογα, αλλά αυτό δεν φτάνει...

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων καταγράφεται κινητικότητα με την Αθήνα να ζητά από τους γερμανούς της Fraport να πάρει ποσοστό στο σχήμα που θα διαχειριστεί τα αεροδρόμια και να σχεδιάζει την πώληση του 51%αντί του 67,7% του ΟΛΠ. Υπάρχει όμως το αγκάθι που θα πάνε τα λεφτά: στα ασφαλιστικά ταμεία, το χρέος ή θα «μοιραστούν».

Τα μεγάλα αγκάθια βέβαια εντοπίζονται στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, θέματα που η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει τώρα, αλλά αντιμετωπίζει την αντίσταση των δανειστών που ζητούν κινήσεις και σε αυτά τα μέτωπα. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται και στην σκιά της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ που αναμένεται να κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις του 2012, εξέλιξη που δίνει ένα διαπραγματευτικό όπλο στην κυβέρνηση αλλά δημιουργεί μεγάλους δημοσιονομικούς πονοκεφάλους.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Ορόσημο θεωρείται η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη όπου θα επανεξεταστεί το θέμα της ρευστότητας στο τραπεζικό μας σύστημα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να επισκεφθεί μεσοβδόμαδα Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του, το ελληνικό ζήτημα.

«Δεν είμαστε ακόμα στο... σημείο καμπής», δήλωσε χθες ο Ολλανδός πολιτικός, κάνοντας λόγο για "πρόοδο" στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, διευκρινίζοντας πάντως πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέτοιο σημείο ώστε να αλλάξει το κλίμα έναντι της Ελλάδας».

Δοκιμασία της συσπείρωσης

Στόχος της Αθήνας είναι τώρα να επέλθει η συμφωνία στα βασικά, αφήνοντας για αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο στη «μεγάλη συμφωνία» αγκάθια όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. «Οι αγώνες μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για Δημοκρατία, για ζωή με Αξιοπρέπεια θα νικήσουν», ανέφερε, με αφορμή την Πρωτομαγιά, ο πρωθυπουργός, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα και τη δοκιμασία που θα υποστεί η συσπείρωση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συμφωνίας.

Έντονα φάνηκε αυτό και από τα χθεσινά μηνύματα για τη χθεσινή επέτειο που εξέπεμψαν δύο υπουργοί – κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας, αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο Δημήτρης Στρατούλης θέλησε να διαβεβαιώσει πως «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλά κόκκινες, είναι... κατακόκκινες». Η κυβέρνηση διεμήνυσε «δεν έχει να δώσει τίποτε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες», την ίδια ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και παρόν στην συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, απέφευγε να κάνει δηλώσεις, λέγοντας πως η Πρωτομαγιά είναι η μέρα των εργαζόμενων.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, το γυαλί στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών και Μεγάρου Μαξίμου έχει «ραγίσει», αν και απομάκρυνσή του αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει στο τραπέζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v