Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρήμα για το μεταναστευτικό ζητά η Αθήνα

Ποιες οι βασικές θέσεις με τις οποίες προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας. Η κοινή γραμμή με Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο και οι προτάσεις Αβραμόπουλου. Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης κατά των διακινητών και το παράδειγμα αντιμετώπισης των πειρατών.

Χρήμα για το μεταναστευτικό ζητά η Αθήνα

Με ένα πακέτο συγκεκριμένων προτάσεων που θα στηρίζονται στη βασική αρχή ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα θα συμμετάσχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Τα τελευταία ναυάγια στη Μεσόγειο με θύματα τους εκατοντάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική έχουν θορυβήσει πλέον και την Ευρώπη, ο αριθμός των... επισκεπτών στο νότο έχει αυξηθεί επικίνδυνα και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος θεωρείται από όλους επιτακτική.

Ο πρωθυπουργός ποντάρει πολλά στην κοινή γραμμή με την οποία θα παρουσιαστεί με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο, σχηματίζοντας το λεγόμενο μέτωπο του Nότου στην προσπάθεια εξασφάλισης της μέγιστης δυνατής βοήθειας από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης.

Ήδη την περασμένη Κυριακή συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, συζητώντας τη χάραξη των περαιτέρω κινήσεών τους, ενώ με ενδιαφέρον στο Μέγαρο Μαξίμου άκουσαν και τις δέκα προτάσεις του αρμοδίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι ελληνικές προτάσεις

Αυτές οι προτάσεις τέθηκαν επί τάπητος και στη χθεσινή τρίωρη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Νίκου Βούτση και Άμυνας Πάνου Καμμένου, καθώς και των αναπληρωτών υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και Εξωτερικών Νίκου Χουντή.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε οι ελληνικές προτάσεις να κινηθούν γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

-Διεκδίκηση επιπλέον πόρων εκ μέρους των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών.
-Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
-Ενίσχυση της πολιτικής των διαδικασιών για την απόδοση ασύλου.
-Έμφαση όχι μόνο στο πρόβλημα της Λιβύης, αλλά και σε αυτό της Συρίας, όπου θα πρέπει να υπάρξουν διπλωματικές πρωτοβουλίες από την Ευρώπη για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου το ότι, με βάση το προσχέδιο της σημερινής απόφασης της Συνόδου, οι ηγέτες των κρατών-μελών είναι πιθανό να αποφασίσουν τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των διακινητών. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, "πρέπει να καταβάλουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές".

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια τέτοια αποστολή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και δη του Ναυτικού.

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα, εστίασε στην ανάγκη εξολόθρευσης των διακινητών κι επικαλέστηκε τον τρόπο αντιμετώπισης των πειρατών, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση. "Κηρύξαμε πόλεμο στους διακινητές ανθρώπων" και "η λύση είναι να υπάρξει έμπνευση από εμπειρίες όπως της θαλάσσιας αποστολής Atalanta, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα για να παταχθούν οι πειρατές", σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό σχέδιο για την εθελοντική επανατοποθέτηση των προσφύγων και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Λα Στάμπα ότι η αρχή θα γίνει με 5.000 θέσεις που θα δοθούν, στην πλειοψηφία τους, σε Σύριους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v