Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το Μαξίμου

«Αιτία πολέμου» για δημάρχους και περιφερειάρχες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Διασφαλισμένα τα ταμειακά σας διαθέσιμα», απαντά το Μαξίμου. Στα... κάγκελα και οι πρυτάνεις. Ενστάσεις ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΝΠ.

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το Μαξίμου

Φωτιές έχει ανάψει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που η κυβέρνηση φέρνει σήμερα προς κύρωση στη Βουλή και αφορά την απόδοση των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην προσπάθειά του να διατηρήσει την οικονομία σε ζωή, έστω και με... μηχαvική υποστήριξη, το Μέγαρο Μαξίμου εξαντλεί κάθε περιθώριο που έχει, μέχρι και την προσδοκώμενη συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, πλέον, μετά τις ανώδυνες πρωτοβουλίες του πρώτου διαστήματος, αναγκάζεται να προσφύγει και σε πιο δύσκολες αποφάσεις, με σαφές πολιτικό κόστος και με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ήδη, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από χθες έχουν τεθεί σε θέση μάχης και απαιτούν από το Μέγαρο Μαξίμου να πάρει πίσω την απόφαση που αποτελεί γι' αυτούς casus belli, αν και ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) άνοιξε σήμερα ένα μικρό παράθυρο για συμφωνία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πού θα οδηγήσει η μετωπική σύγκρουση και μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένες οι δύο πλευρές να τραβήξουν το σχοινί.

Οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ διαμηνύουν ότι την τελική μορφή των αντιδράσεών τους θα την αποφασίσουν στις 7 Μαΐου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. «Μέχρι τότε δεν δίνουμε τίποτα. Όλοι μαζί και όπου πάμε», έλεγε αργά το βράδυ στο Euro2day.gr δήμαρχος της Αττικής, τονίζοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να τους πείσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης στη συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ώρες.

Από την άλλη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο απευθύνουν έκκληση σε δημάρχους και περιφερειάρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και στη χώρα. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ είναι διασφαλισμένα και δεν υπάρχει περίπτωση να προκληθούν προβλήματα ομαλής λειτουργίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλα τα δεδομένα τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ και μετά το τελεσίγραφο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας).

Κατά ορισμένους, η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στοχεύει σε δύο παραλήπτες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προκειμένου να αναδειχθεί η κρισιμότητα της κατάστασης.

Την ίδια ώρα, στα... κάγκελα, εκτός από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκονται και αυτοί άλλων φορέων του Δημοσίου που υπόκεινται στην ίδια ΠΝΠ. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι πρυτάνεις, η σύνοδος των οποίων σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη διαφωνία της. Μάλιστα, μετά από απόφαση που ελήφθη στη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η τελική στάση τους θα καθοριστεί σε έκτακτη σύνοδο το Σάββατο.

«Μας εκθέτει»

Αντιδράσεις υπάρχουν όχι μόνο για το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και για αυτή καθεαυτήν τη διαδικασία. Διαδικασία που, ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίαζε σε κάθε ευκαιρία, ωστόσο τώρα έρχεται, ως κυβέρνηση, να την εφαρμόσει. Είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει έντονα ακόμα και τους ίδιους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι άρχισαν ήδη να δημοσιοποιούν τις ενστάσεις τους.

Έτσι, ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης τόνισε με προσεκτική, πάντως, διατύπωση πως «δεν είναι καλό με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να παίρνεις έκτακτα μέτρα», ενώ ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης υποστήριξε πως η ΠΝΠ «είναι κάτι που κατά κόρον και άσκοπα χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις του μνημονίου και επειδή μας έχει πληγώσει, οφείλουμε να μην το επαναλαμβάνουμε». Όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες ένας από τους διαφωνούντες, «μπορεί επί της ουσίας η όλη ιστορία με τα διαθέσιμα των ΟΤΑ να είναι εν μέρει λογική και επιβεβλημένη, λόγω των έκτακτων συνθηκών, αλλά ο τρόπος που τη χειριστήκαμε μας εκθέτει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v