Νέο... ξεφούσκωμα στη ζήτηση φυσικού αερίου

Η υποχώρηση στη ζήτηση φυσικού αερίου τους 3,5 μήνες του 2015 ακολουθεί τη μεγάλη πτώση κατά 25% την περσινή χρονιά. Πόσο επηρέασε η ηλεκτροπαραγωγή. Σε τι ευελπιστεί η ΔΕΠΑ. Τι γίνεται με τη ρήτρα «take or pay».

Νέο... ξεφούσκωμα στη ζήτηση φυσικού αερίου

Συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2015 η καθοδική πορεία στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Μετά τη βουτιά περίπου 25% το 2014 έναντι του 2013, τους πρώτους 3,5 μήνες του έτους η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα μειώθηκε περίπου 8% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, προκύπτει ότι το διάστημα αυτό η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε σε 10,55 εκατ. μεγαβατώρες έναντι 11,47 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Με μέσο συντελεστή 86 κυβικά μέτρα ανά μεγαβατώρα, προκύπτει ότι την περίοδο αυτή διατέθηκαν στην κατανάλωση περίπου 907 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, έναντι 980 εκατ. το 2014.

Βασικός συντελεστής της μείωσης είναι η ηλεκτροπαραγωγή, καθώς με τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο από τα μέσα του 2014 περιορίστηκε σημαντικά η λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, το σύνολο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ΔΕΗ και ανεξάρτητων απορρόφησε ποσότητες μειωμένες κατά 25% έναντι του 2014 (4,43 εκατ. μεγαβατώρες, έναντι 5,9 εκατ.). Το ποσοστό αυτό ωστόσο αυξάνει στο 40% προκειμένου για τις μονάδες της ΔEΗ.

Στην ουσία δηλαδή τη ζήτηση τη διατήρησαν η βιομηχανία και οι μικροί καταναλωτές και δευτερευόντως ορισμένες ανεξάρτητες μονάδες, στις οποίες το ποσοστό πτώσης είναι πολύ μικρότερο, έναντι αυτού της ΔEΗ. Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η μείωση στη ζήτηση συμπίπτει με την καθοδική τάση που έχουν οι τιμές του φυσικού αερίου, ακολουθώντας τη μείωση στις τιμές αργού πετρελαίου και προϊόντων.

Ακριβώς το γεγονός αυτό κάνει τα στελέχη της ΔΕΠΑ να ελπίζουν, σύμφωνα με το σχολιασμό που κάνουν στο Euro2day.gr, ότι η νέα μείωση 16% των τιμολογίων φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου, για το επόμενο διάστημα, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου, ακόμα και αν συμπίπτει με τη διακοπή της χρήσης των κεντρικών θερμάνσεων στις κατοικίες. Αυτό όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Τέλος να σημειωθεί ότι η διατήρηση της πτωτικής τάσης στη ζήτηση, και εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές στο συμβατικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με τους προμηθευτές (κυρίως Gazprom), είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες απαιτήσεις εκ μέρους τους, σε εφαρμογή της ρήτρας take or pay.

Ας σημειωθεί εδώ ότι μέρος της ζήτησης καλύφθηκε με εισαγωγές υγροποιημένου αερίου από την Μ+Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου, οπότε η μείωση στις πωλήσεις της ΔΕΠΑ, είναι πολύ μεγαλύτερη από το ποσοστό υποχώρησης της συνολικής ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v