Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test για την κυβέρνηση μεταναστευτικό και καταλήψεις

Στροφή στο ρεαλισμό με πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό και τις καταλήψεις δημοσίων χώρων επιχειρεί η κυβέρνηση. Η προσπάθεια προσέγγισης των «νοικοκυραίων» και τα φάλτσα. Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους η ΝΔ επαναφέροντας το θέμα της ασφάλειας.

Crash test για την κυβέρνηση μεταναστευτικό και καταλήψεις

Έστω και καθυστερημένα, και παρά την προσπάθεια μέχρι προχθές να υποβαθμίσει το μέγεθός τους, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας και των παράνομων μεταναστών.

Βούληση του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα είναι να δοθεί τέλος σε ένα ζήτημα που σύρεται εδώ και καιρό και στο οποίο τα αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα, οι καθυστερήσεις και οι εσωτερικές διαφωνίες μόνο κακό προκαλούσαν στην εικόνα της κυβέρνησης.

Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι κατά πόσον οι χθεσινές πρωτοβουλίες θα φέρουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν όντως θα αντιμετωπίσουν τα σχετικά προβλήματα με σκοπό να οδηγήσουν στην προσέγγιση των λεγόμενων νοικοκυραίων. Της κοινωνικής τάξης που ανέκαθεν ήταν υπέρ της ασφάλειας και η οποία -υπενθυμίζεται- καθορίζει εν πολλοίς τα εκλογικά αποτελέσματα.

Πάντως και χθες παρατηρήθηκαν κυβερνητικά φάλτσα, προερχόμενα είτε από υπουργούς, όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που είπε σε συνέντευξή της ότι οι πρόσφυγες δεν είναι άστεγοι και τα πρωινά «λιάζονται» στις πλατείες, είτε από κεντρικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ενώ στην επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφερόταν ότι «στους Σύριους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους», μετά από μισή περίπου ώρα η σχετική φράση ανασκευάστηκε. Έτσι, απαλείφθηκε η φράση "νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους", καθώς, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ενδεχομένως να φαινόταν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να σπάσει τη Συνθήκη Σένγκεν, κάτι που επ' ουδενί συμβαίνει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι

Όπως έκανε γνωστό ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αποφασίστηκαν:

-Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

-Στους Σύριους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

-Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών σημείων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

-Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αλλά και στη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι μεταναστευτικές και οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, από τη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για Fast Track διαδικασίες που πρέπει να ισχύσουν για να πάνε οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν, κατηγορώντας «χώρες του Βορρά που θέλουν την Ελλάδα θέατρο μαζικής μετάβασης των Σύριων». Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αποκάλυψή του ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία, οι μισοί στα παράλιά της, ενώ φθάνουν συνολικά κοντά στα 4 εκατομμύρια μαζί με τους πρόσφυγες που είναι στα παράλια της Ιορδανίας και περιμένουν να πάνε προς όλες τις χώρες της Ευρώπης». Γεγονός που αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Το Πανεπιστήμιο

Αναφορικά με το άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της κατάληψης του κτιρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από κουκουλοφόρους, η αστυνομία τις τελευταίες ώρες προχώρησε σε είκοσι συνολικά συλλήψεις γύρω από το χώρο, χωρίς όμως να επέμβει στο εσωτερικό για να τερματίσει την κατάληψη. Οι απόψεις για την περαιτέρω στάση της διίστανται ακόμα και εντός της κυβέρνησης, καθώς άλλοι τάσσονται υπέρ της πιο δυναμικής κίνησης και άλλοι (οι περισσότεροι) υπέρ της ήπιας αντιμετώπισης του φαινομένου. Το σίγουρο είναι ότι οι έως τώρα κινήσεις έγιναν μετά από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με τον αρμόδιο υπουργό (Γιάννη Πανούση) που μόλις την Κυριακή σε συνέντευξή του κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Υψώνει τους τόνους η Ν.Δ.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα πάντως έχει ήδη αρχίσει να παρεμβαίνει η Ν.Δ., θεωρώντας ότι πρόκειται για πρόσφορο γι' αυτήν έδαφος, με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά να καλεί τον πρωθυπουργό «να δώσει αμέσως εντολή να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επέμβει η αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους που τελούν υπό κατάληψη».

Όμως και για το μεταναστευτικό σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υψώσει τους τόνους, επιχειρώντας να αποδομήσει ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση. Κύκλοι της Συγγρού επισημαίνουν ότι χώροι φιλοξενίας των μεταναστών ήδη υπάρχουν (Αμυγδαλέζα, Κόρινθος, Κομοτηνή, Δράμα) και καλούν την κυβέρνηση να πει πού θα γίνουν άλλοι -αν έχει τέτοια πρόθεση-, σε πόσο χρόνο και με τι χρήματα. Επίσης, τονίζουν ότι το ζήτημα δεν μπορεί να τεθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής γιατί χρειάζεται αλλαγή του κανονισμού της Συνθήκης Δουβλίνο 3, ενώ ειδικά για τους Σύριους πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι σχεδόν όλοι τους και επί κυβερνήσεως Ν.Δ. ήταν ελεύθεροι να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούσαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v