Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γολγοθάς μετά την Ανάσταση!

Τα ασφυκτικά περιθώρια ενόψει Eurogroup και το τελεσίγραφο των Βρυξελλών. Που πιέζουν οι δανειστές και τι απαντά η Αθήνα. Ο κομβικός ρόλος του πακέτου μεταρρυθμίσεων αλλά και του ΦΠΑ. Το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ.

Γολγοθάς μετά την Ανάσταση!

Το διήμερο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα ήταν απόλυτα επιτυχημένο, αποτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο άπαντες, με πρώτο τον πρωθυπουργό, αναγνωρίζουν ότι λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο χρόνος ενόψει της καθοριστικής 24ης Απριλίου -οπότε και θα συνεδριάσει το κρίσιμο Eurogroup- λιγοστεύει επικίνδυνα, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και παρόλο που ο διπλός σκόπελος (έκδοση εντόκων και δόση του ΔΝΤ) ξεπεράστηκε, οι εταίροι δεν δείχνουν ακόμα να έχουν πειστεί για να αποδεσμεύσουν μέρος της δόσης προς τα άδεια ελληνικά ταμεία.

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα-βήμα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, με κοινοτικές πηγές να πετούν το... γάντι στην ελληνική κυβέρνηση ότι «είναι στο χέρι της να επισπεύσει τις συζητήσεις». Και μπορεί να διαψεύδονται οι χθεσινές διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters ότι οι Βρυξέλλες μας έχουν δώσει τελεσίγραφο έξι εργάσιμων ημερών για να παρουσιάσουμε μια βελτιωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά επί της ουσίας τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της δεν είναι περισσότερα.

Για να υπάρξει τελική απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, θα πρέπει η συμφωνία με τους θεσμούς να έχει κλείσει νωρίτερα, ενώ υπενθυμίζεται ότι και η ελληνική δέσμευση, όπως έχει διατυπωθεί κατ' επανάληψη, είναι να επιτευχθεί ο καθορισμός της δέσμης των μέτρων μέχρι τις 20 Απριλίου. Υπό το ασφυκτικό αυτό χρονοδιάγραμμα και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο Eurogroup είναι άτυπο, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη.

Οι δανειστές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, εξακολουθούν να θέτουν θέμα συντάξεων, ΦΠΑ, εργασιακών και αποκρατικοποιήσεων, ενώ επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν έχουν λάβει λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την δημοσιονομική τους επίπτωση. Αυτό είναι το σημείο το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις επόμενες μέρες.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού ο οποίος είπε πως το Παρίσι αναμένει από την Ελλάδα "μια λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις", εάν θέλει να λάβει νέα ευρωπαϊκή βοήθεια.

Από την πλευρά του το Βερολίνο, μέσω του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι υπάρχει πρόοδος με τους θεσμούς, ωστόσο απομένει πολλή διαπραγματευτική δουλειά για να υπάρξει συμφωνία.

Αιχμηρή εμφανίστηκε η Κ. Λαγκάρντ για το αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει όσα συμφώνησε με τον Γ. Βαρουφάκη το Πάσχα των Καθολικών.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να μελετά τι άλλο μπορεί να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, με κομβικό ρόλο να έχει το ζήτημα του ΦΠΑ, στο οποίο η εικόνα που προβάλλεται ακόμα και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν είναι ξεκάθαρη.

Χθες, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης (Mega), σημείωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσουμε τον ΦΠΑ» ούτε στα νησιά (όπως είχε εννοηθεί τις προηγούμενες μέρες), άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα, χωρίς να τα προσδιορίσει.

«Η Ελλάδα θα υποφέρει...»

«Θέλουμε ένα συμβιβασμό», δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, διαμηνύοντας πάντως ότι υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση.

Τέτοιες είναι, λόγου χάρη, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και οι παρεμβάσεις στα εργασιακά. Οι ίδιες πηγές πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν και ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι πιο κοντά παρά ποτέ.

«Οι θεσμοί έχουν αρχίσει να πείθονται ότι με τα ισοδύναμα που τους παρουσιάζουμε, ο ποσοτικός στόχος μπορεί να πιαστεί», έλεγε χθες στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, φέροντας ως παράδειγμα τα θετικά αποτελέσματα της ρύθμισης εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Παράλληλα, σημείωνε την σημασία που θα έχει για την πορεία των διαπραγματεύσεων η εξέταση των θεμάτων κατά ενότητες σε αντιδιαστολή με το «όλα σε πακέτο» που ζητούν οι δανειστές.

Ένα από τα σενάρια που συζητούνται, εξάλλου, είναι ότι ακόμα και αν δεν έχει επιτευχθεί ολοκληρωτική συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να συμφωνηθεί κάποια διευκόλυνση από την ΕΚΤ. Για παράδειγμα η έγκριση από την ΕΚΤ για περαιτέρω έκδοση εντόκων γραμματίων.

Το δικό της μήνυμα θέλησε να στείλει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία, με δηλώσεις της στο CNBC, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα υποφέρει εάν εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Επανέλαβε δε την ανάγκη «οι ελληνικές αρχές και οι τρεις θεσμοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, να προχωρήσουν με την δουλειά που πρέπει να γίνει και να δούμε πραγματικά πως θα καταλήξουμε μαζί στα μέτρα που θα βγάλουν την Ελλάδα από την δύσκολη οικονομική κατάσταση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v