Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ξηρός «δυναμιτίζει» το πολιτικό σκηνικό

Η επικείμενη αποφυλάκισή του και οι αντιδράσεις που προκαλεί. Ανάμεσα σε δύο υπουργεία οι αρμοδιότητες του Γιάννη Πανούση. Υποβαθμίζει τους βανδαλισμούς από τους αντιεξουσιαστές η κυβέρνηση, «σηκώνει» το θέμα της ασφάλειας η ΝΔ.

Ο Ξηρός «δυναμιτίζει» το πολιτικό σκηνικό

Η διαφορετική οπτική με την οποία η νέα κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών έχει ήδη διαμορφώσει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Χωρίς ακόμα να έχουν προσδιοριστεί πλήρως τα όρια δράσης της αστυνομίας και με μία άλλη προσέγγιση -σε σχέση με πριν- των κουκουλοφόρων αλλά και των τρομοκρατών, τα συναρμόδια υπουργεία εξακολουθούν να ψάχνουν τρόπους καλύτερου συντονισμού.

Την ίδια ώρα οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση έχουν γίνει μπαλάκι και ενώ πριν από λίγες μέρες είχε ανακοινωθεί πως από το υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η σχετική τροπολογία αποσύρθηκε χθες το πρωί προκαλώντας εύλογες απορίες.

Όπως αποδείχθηκε, η προετοιμασία «μετακόμισης» του κ. Πανούση ήταν ελλιπής, καθώς διαπιστώθηκε ότι μαζί του θα έπρεπε να αλλάξουν πολιτικό προϊστάμενο και η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες που υπάγονται αυτήν τη στιγμή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Και μπορεί το συγκεκριμένο ζήτημα να αποτέλεσε αφορμή για μία ακόμη κοινοβουλευτική κόντρα στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ωστόσο οι μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και η οποία αποφυλακίζει τον τρομοκράτη της «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρό.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι η εν λόγω διάταξη αφορά μόνο τον Ξηρό και έναν ακόμα καρκινοπαθή φυλακισμένο, ξεσηκώνοντας θύελλα στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής. Το «γάντι» σήκωσαν ο Γιώργος Μομφεράτος, γιος του δολοφονημένου από τη «17Ν» Νίκου Μομφεράτου, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε «όχι ως βουλευτής, αλλά ως συγγενής θύματος (Παύλου Μπακογιάννη)».

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αφήνει ανθρώπους να παραμένουν στη φυλακή, όταν είναι βαριά ανάπηροι και δεν υπάρχει η δυνατότητα να προβούν σε νέου τύπου εγκληματικές ενέργειες. Πρόκειται, όπως λένε, για μια «αμιγώς ανθρωπιστική κίνηση που διευκολύνει και την αποσυμφόρηση των φυλακών, ώστε να υπάρχουν στοιχειώδεις ανθρωπιστικές συνθήκες και μέσα σε αυτές».

«Σαράντα χρόνια καίγονταν»

Αλλά και με αφορμή τα αλλεπάλληλα επεισόδια που προκάλεσαν οι αντιεξουσιαστές, με τελευταίο κρούσμα τους βανδαλισμούς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη προχθές το βράδυ, στην κυβέρνηση, παρά τον προφανή προβληματισμό, επιχειρούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα.

«Τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα όπως είναι τα Εξάρχεια και τα συνθήματα αυτά έχουν να κάνουν με όλη την μεταπολίτευση... Τι θα λυνόταν από μια επιχείρηση στα Εξάρχεια; Σαράντα χρόνια καίγονταν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, διαψεύδοντας παράλληλα τις φήμες περί παραίτησής του.

«Προβληματιζόμαστε από όσα γίνονται αλλά δεν έχουν το εύρος και το βάθος του παρελθόντος», ήταν και η -στο ίδιο μήκος κύματος- τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ, εκτός από την οικονομία που αποτελεί βασική αιχμή στην αντιπολιτευτική της ρητορική, θα έχει ως «σημαία» της και το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών. Άλλωστε, όπως λένε στη Συγγρού, το συγκεκριμένο ζήτημα ανέκαθεν αποτελούσε προνομιακό πεδίο του κόμματος, όμως στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και αυτό, όπως αποδείχθηκε, χάθηκε. Και η επαναπροσέγγισή του αποτελεί και πάλι, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v