Κατασκευές: Αιτήσεις και λίγα έσοδα από ενέργεια

Σχεδόν το σύνολο των εισηγμένων τεχνικών εταιρειών έχει ανακοινώσει ότι δραστηριοποιείται ή πρόκειται να επεκταθεί στην ενέργεια. Δεκάδες άδειες έχουν κατατεθεί για παραγωγή ενέργειας από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά πάρκα. Ελάχιστοι όμως έχουν μέχρι στιγμής έσοδα από τον συγκεκριμένο τομέα. Και μάλλον λίγοι ”θα μείνουν στο παιχνίδι”.

Κατασκευές: Αιτήσεις και λίγα έσοδα από ενέργεια
του Φώτη Κόλλια

Σχεδόν το σύνολο των εισηγμένων τεχνικών εταιρειών έχει ανακοινώσει ότι δραστηριοποιείται ή πρόκειται άμεσα να επεκταθεί στον τομέα της ενέργειας, με τελευταία την Προοδευτική. Οι εργολήπτες της Σοφοκλέους έχουν καταθέσει δεκάδες άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά πάρκα, αλλά ελάχιστοι έχουν μέχρι στιγμής έσοδα από τον συγκεκριμένο τομέα.

Στην ουσία, μόνο οι όμιλοι ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ και Ελληνική Τεχνοδομική παρουσίασαν στη χρήση 2006 αξιόλογα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας. Οι δύο όμιλοι κατέγραψαν πέρυσι συνολικά έσοδα περί τα 50 εκατ. ευρώ από αιολικά πάρκα και μονάδες βιομάζας.

Κάποιοι άλλοι μάλιστα, όπως η ΔΙΕΚΑΤ, είχαν λιγότερα έσοδα. Η τελευταία μεταβίβασε πλειοψηφικό πακέτο της θυγατρικής ΔΙΕΚΑΤ - Ενέργεια και πλέον κατέχει μικρό ποσοστό. Στον όμιλο Τεχνικής Ολυμπιακής έχουν άδειες για αιολικά εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί κανένα.

Στη Δομική Κρήτης δεν έχουν ούτε καν άδειες, αλλά αιτήσεις, και φιλοδοξούν ότι κάποια μέρα αυτές θα εγκριθούν από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Γιατί επιλέγουν τις ΑΠΕ

Οι διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών δεν επέλεξαν τυχαία τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η μέση επένδυση ανά MW αιολικού πάρκου προσεγγίζει το 1 - 1,2 εκατ. ευρώ και επιδοτείται κατά 30%, ενώ κάτω από προϋποθέσεις φτάνει και σε υψηλότερο ποσοστό.

Οι ετήσιες πωλήσεις ανά MW σε ένα αιολικό πάρκο (που είναι εξασφαλισμένες για περίοδο 20 ετών) προσεγγίζουν τα 200.000 ευρώ, με το περιθώριο EBITDA στο 80% και προ φόρων στο 30%.

Επιπλέον, η τιμή πώλησης ανά MW προστατεύεται από τον πληθωρισμό αφού συνδέεται με τη μέση αύξηση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Λίγο ακριβότερη (2 εκατ. ευρώ ανά MW) είναι η επένδυση σε μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, η οποία επιδοτείται όμως κατά 35% και το περιθώριο EBITDA διαμορφώνεται κοντά στο 90%.

Όμως, όσοι προσδοκούσαν... πακτωλό ευρώ από τις ανανεώσιμες προσέκρουσαν στο τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά και στην πραγματικότητα.

Εξαιτίας της γραφειοκρατίας, εκατοντάδες αιτήσεις ή άδειες για κατασκευή αιολικών πάρκων ”σέρνονται” επί χρόνια, μολονότι εσχάτως η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Μέχρι πριν από λίγους μήνες χρειάζονταν περισσότερα από δύο χρόνια μέχρι να εγκριθεί μια αίτηση για αιολικό πάρκο.

Η πραγματικότητα -όπως προκύπτει και από τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ανανεώσιμες- επιβάλλει να μην επιβαρύνονται με σωρεία αιολικών πάρκων οι τουριστικές περιοχές. Έτσι, πλήθος αιτήσεις σε νησιά του Αιγαίου δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το αιολικό πάρκο μπορεί να κατασκευαστεί, αλλά δεν υπάρχει το απαραίτητο δίκτυο για τη διασύνδεσή του με τον κορμό του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ: Ηγετική παρουσία, με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο εργολήπτη έχει ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ. Η εγκατεστημένη ενεργειακή ισχύς του ομίλου, προερχόμενη τόσο από ανανεώσιμες πηγές όσο και από θερμικές (μέσω των θυγατρικών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική), ανέρχεται ήδη σε 256 MW.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη κατασκευάσει και λειτουργεί οκτώ αιολικά πάρκα στην Εύβοια, στη Θράκη και στην Κρήτη, συνολικής ισχύος 109 MW, ενώ κατασκευάζει άλλα επτά συνολικής ισχύος 114 MW. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει άδειες παραγωγής για 15 ακόμα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 438 MW.

Ταυτόχρονα, έχουν γίνει αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών παραγωγής επιπλέον 33 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 896 MW. Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των λειτουργούντων αιολικών πάρκων κατά το 2006 ανήλθαν σε 17,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Η εταιρεία κατασκευάζει δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα ισχύος 12 MW, ενώ διαθέτει άδειες παραγωγής για επιπλέον 106 MW υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική λειτουργεί το πρώτο ιδιωτικό θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, ονομαστικής ισχύος 147 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο. Στην προηγούμενη χρήση τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο όμιλος ξεκίνησε την κατασκευή στην ίδια τοποθεσία ενός μεγαλύτερου θερμοηλεκτρικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 400 MW. Οι εργασίες κατασκευής θα διαρκέσουν μέχρι το 2009 και η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 240 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ προωθεί την επέκτασή του στην παραγωγή ενέργειας στα Βαλκάνια και στην Άπω Ανατολή. Προβλέπει, μάλιστα, ότι μέχρι το 2012 η εγκατεστημένη ισχύς σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Άπω Ανατολή θα προσεγγίζει τα 400 MW.

Ελληνική Τεχνοδομική: Διαθέτει σήμερα σε λειτουργία αιολικά πάρκα και μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, συνολικής ισχύος 60 MW. Αυτή την περίοδο αναπτύσσονται αιολικά πάρκα ισχύος 150 MW τα οποία θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2009.

Εντός του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το αιολικό πάρκο στην Κεφαλονιά (30 MW), ενώ ακολουθούν το πάρκο στους Μολάους (50 MW) και ένα ακόμα στην Πελοπόννησο (40 MW). Ο όμιλος έχει επίσης εξασφαλίσει επιπλέον άδειες για αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 200 MW, που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται μετά το 2009.

Στα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της θερμοηλεκτρικής μονάδας συνδυασμένου κύκλου, περίπου 400 MW, στη Θίσβη Βοιωτίας μέσω της εταιρείας Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης. Στην τελευταία συμμετέχουν με 65% η ιταλική Edison, με 35% η HE&D και με 5% ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Όσο για την άδεια κατασκευής αντίστοιχης μονάδας στην Καβάλα, η ανυπαρξία δικτύου μεταφοράς οδηγεί την επένδυση προς τα πίσω. Στη χρήση 2006 τα συνολικά έσοδα του ομίλου από τον τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος προσέγγισαν τα 30 εκατ. ευρώ.

J&P ΑΒΑΞ: Συμμετέχει σε εταιρεία που προσπαθεί να λάβει άδειες για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης στη Γυάρο, ενώ διεκδικεί και φωτοβολταϊκά πάρκα. Το έργο στη Γυάρο δύσκολα θα υλοποιηθεί καθώς ήδη υπάρχουν αντιδράσεις.

Τεχνική Ολυμπιακή: Έχει εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή αιολικού πάρκου στη Λακωνία μέσω της θυγατρικής Μελτέμι Κατρί Α.Ε. Επιπλέον έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες (εγκατάστασης, παραγωγής, περιβαλλοντικές) για τρεις ακόμα επενδύσεις οι οποίες καθυστερούν για χρόνια.

Πρόκειται για επένδυση 25 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση και γραμμή διασύνδεσης αιολικού πάρκου στην Αχαΐα (Φάγια), 28 εκατ. ευρώ για ίδιο έργο στον Μέγα Λάκκο Μαγνησίας και 28 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση και γραμμή διασύνδεσης αιολικού πάρκου στην περιοχή Πήλιουρας Μαγνησίας. Η διοίκηση του ομίλου ευελπιστεί ότι οι επενδύσεις θα υλοποιηθούν εντός της προσεχούς τριετίας.

ΔΙΕΚΑΤ: Συμμετέχει πλέον με μειοψηφικό ποσοστό (περί το 30%) στη ΔΙΕΚΑΤ Ενέργεια η οποία λειτουργεί δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς (και έναν τρίτο μέσω κοινής εταιρείας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες).

Η εισηγμένη κατέχει και το 24,5% της ΔΙΕΚΑΤ Ανανεώσιμες, η οποία έχει άδειες για περισσότερα από 30 αιολικά πάρκα ή υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Επιπλέον, η θυγατρική ΒΑΣΕΚΡΑΦΤ Α.Ε. λειτουργεί από το 2000 μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό (ισχύος 1,3 MW) στη Λαμπεία του νομού Ηλείας.

Τέλος, αιτήσεις για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περί τα 370 MW έχουν καταθέσει εταιρείες στις οποίες συμμετέχει (κυρίως με μειοψηφικό ποσοστό) η Δομική Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v