Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tρία εσωτερικά μέτωπα καίνε την κυβέρνηση

Οι διαφορετικές γραμμές στην οικονομία και η δόση στο ΔΝΤ. Προβληματισμός από τη δράση των κουκουλοφόρων και την αντιμετώπισή τους. Ο Πάνος Καμμένος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι... τζιχαντιστές.

Tρία εσωτερικά μέτωπα καίνε την κυβέρνηση

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη Μόσχα και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο εσωτερικό πεδίο τα ανοιχτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν λένε να κλείσουν.

Σε αρκετά σημεία, ως φαίνεται, ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ο απαραίτητος βηματισμός, με την πίεση από όλες τις πλευρές να εξακολουθεί να είναι ασφυκτική και την κυβερνητική αντίδραση σε αρκετές περιπτώσεις αμήχανη. Και παρά την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου ότι, εκτός από τη Ρωσία, θα υπάρξουν ευχάριστα νέα και από τις Βρυξέλλες (EuroWorking Group) και το Παρίσι (επίσκεψη Βαρουφάκη), εντός των τειχών τα ενδοκυβερνητικά αγκάθια επιμένουν:

1. Οικονομία. Το πρέσινγκ και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι ολοένα και πιο έντονο προς την ελληνική κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας τακτικά εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, θολώνοντας την εικόνα της ακολουθούμενης γραμμής.

Έτσι, για παράδειγμα, μία μέρα μετά τη διαβεβαίωση του Γιάνη Βαρουφάκη από τις ΗΠΑ ότι η χώρα θα πληρώνει στο διηνεκές τις υποχρεώσεις της, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κινήθηκαν σε άλλο μήκος κύματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής πληρωμών προς το ΔΝΤ, ως το κακό σενάριο που, αν και απευκταίο, βρίσκεται στα υπ' όψιν. Και αυτό έρχεται μετά από άλλες διφορούμενες κυβερνητικές τοποθετήσεις σε ζητήματα όπως η αύξηση της φορολογίας στα νησιά, ο ΕΝΦΙΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΠ).

Την ίδια ώρα, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εξακολουθεί να ζητά από την κυβέρνηση ανυποχώρητη στάση στη διαπραγμάτευση. Σε χθεσινό κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα Iskra, σημειώνεται ότι "η κυβέρνηση δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς και εμμένει στην πιστή εφαρμογή του ριζοσπαστικού της προγράμματος".

2. Ασφάλεια. Για μία ακόμη φορά τα τελευταία 24ωρα, χθες το βράδυ το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τους αντιεξουσιαστές να καταστρέφουν ιδιωτικές περιουσίες και να βεβηλώνουν ακόμα και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε για μία ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, για τον οποίο μουρμούρες υπάρχουν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ιδίως μετά το πρόσφατο άρθρο του με το οποίο είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της "αριστεράς του τίποτα", το κλίμα για τον προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ υπουργό δεν είναι και το καλύτερο και παρά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του από το υπουργείο Εσωτερικών στο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι μέρες ομάδα αναρχικών είχε εισβάλει ανενόχλητη στη Βουλή, επιφέροντας ενδοκυβερνητικές τριβές όσον αφορά τη στάση που θα έπρεπε να έχει κρατήσει η αστυνομία. Ο προβληματισμός από τις εξελίξεις είναι δεδομένος στο Μέγαρο Μαξίμου που αναζητεί την πιο αποτελεσματική λύση, χωρίς να υπάρξει παρέκλιση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

3. Η σχέση μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων. Μπορεί επισήμως οι δύο πλευρές να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ωστόσο είναι δεδομένο -εξαρχής γνωστό άλλωστε- ότι σε αρκετά ζητήματα τις χωρίζει μεγάλη απόσταση. Ένα από αυτά είναι το προαναφερόμενο θέμα της ασφάλειας για το οποίο το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει τελείως διαφορετική άποψη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίσης διάσταση υπάρχει και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ήρθε προχθές στη Βουλή.

Στους ΑΝΕΛ διαφωνούν σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, διαμηνύοντας μάλιστα ότι θα τις καταψηφίσουν στην Ολομέλεια. Χθες, την αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και η δήλωση του κ. Καμμένου στους Times, σύμφωνα με την οποία "η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι κρατώντας την Ελλάδα σταθερή, το δυτικό μέτωπο απέναντι στο ΙΚΙΛ είναι ασφαλές".

Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν η Ελλάδα εκδιωχθεί ή αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη, τότε κύματα μεταναστών χωρίς χαρτιά, συμπεριλαμβανομένων και ριζοσπαστικών στοιχείων, θα ξεχυθούν από την Τουρκία, οδεύοντας προς την καρδιά της Δύσης. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος με tweet του κατέδειξε τη διαφωνία του. "Την ώρα που ο Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύονται σκληρά με τους δανειστές, οι απειλές περί τζιχαντιστών δεν βοηθούν καθόλου", σημείωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v