Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... βράχια της Εξεταστικής έπεσε η συναίνεση

Στα άκρα και πάλι η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα μνημόνια. Δεν μπορούν να παίζουν με τη χώρα οι εταίροι λέει ο Τσίπρας και επιτέθηκε στη ΝΔ. Με ανακριτική επιτροπή απείλησε ο Σαμαράς. Οι Κάννες, το έλλειμμα του 2009 και η... κατασκευή εχθρών. Υπερψηφίστηκε η εξεταστική.

Στα... βράχια της Εξεταστικής έπεσε η συναίνεση

Στα χαρτιά έμεινε για μία ακόμη φορά χθες το βράδυ στη Βουλή το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης που θα ανέμενε κανείς από τα κόμματα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Εκ των προτέρων βέβαια, με την ανακοίνωση από τη συγκυβέρνηση του αιτήματος σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, η εξέλιξη της μαραθώνιας συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη και δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν.

Ήταν, όπως έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος κοινοβουλευτικός, το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης, η οποία τελικά οδήγησε και επισήμως, μετά τη σχετική ψηφοφορία, στη σύσταση της επιτροπής. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά τις 3 τα ξημερώματα. Υπέρ της επιτροπής τάχθηκαν 156 βουλευτές, ενώ 72 ήταν κατά και 22 παρών (ΚΚΕ-Ποτάμι).

Νωρίτερα, ο πολιτικός υδράργυρος χτύπησε κόκκινο με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες που έχει ο καθένας στη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού θέλησε να διαμηνύσει στους εταίρους ότι «δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα που είναι χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη και έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική», αναφέρθηκε στις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αντώνη Σαμαρά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη στάση τους από το 2009 μέχρι και σήμερα. Και μπορεί να τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η ποινικοποίηση πολιτικών με τις οποίες διαφωνεί, ωστόσο άφησε αιχμές για τα κίνητρα των συμπεριφορών των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων, τα οποία, όπως είπε, θα πρέπει να διερευνηθούν.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. και με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξή του όπου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας εφόσον διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε σχετικό σενάριο, με έντονη μάλιστα τη δόση ειρωνείας στο σχόλιό του. «Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση, κύριε Σαμαρά; Ή μήπως νοσταλγήσατε τη περίοδο των Καννών; Καθίστε εκεί στην αντιπολίτευση, συνηθίστε το γιατί θα μείνετε για πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι, πάρτε το χαμπάρι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, προφανώς θέλοντας να προκαλέσει και νέες εσωκομματικές τριβές στην αξιωματική αντιπολίτευση, έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της εξεταστικής αυτό που καταγγέλλει ιδίως το «καραμανλικό» στοιχείο της Ν.Δ.: τους λόγους και τις μεθόδους με τις οποίες έγινε η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώην στενό συνεργάτη του κ. Καραμανλή, Προκόπη Παυλόπουλο, με αφορμή τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσον αφορά την παρουσία του το Σάββατο στη συνεδρίαση της επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους. Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός εστίασε σε δύο σημεία την κριτική του: αφενός στο PSI και αφετέρου στην πτώση του Γιώργου Παπανδρέου ύστερα από τη Σύνοδο στις Κάννες.

«Εχθρούς κατασκευάζει»

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, σε υψηλούς τόνους επίσης, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με την πρόταση για τη συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή «δεν θέλει συναίνεση, δεν ήρθε εδώ για να αναζητήσει την αλήθεια, αλλά κατασκευάζει εχθρούς». Υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του και προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος «άλλη επιτροπή θα κάνουμε, ανακριτική επιτροπή».

Η Ν.,Δ., όπως είπε ο πρόεδρός της, δεν θα ψηφίσει την πρόταση για τρεις λόγους: την εισηγητική έκθεση «η οποία στήνει κατηγορίες που δεν στέκουν», τη χρονική περίοδο έρευνας που αυτή περιλαμβάνει (ενώ η Ν.Δ. θέλει από το 1981 μέχρι σήμερα) και τη «χειρότερη χρονική στιγμή», που διάλεξε η κυβέρνηση να συζητηθεί το θέμα και ενώ «αύριο δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει». Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επεκτάθηκε και σε θέματα εκτός οικονομίας, όπως η εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή, οι επισκέψεις βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο «δολοφόνο του Παύλου Μπακογιάννη» και η διγλωσσία που παρατηρείται στην κυβέρνηση σε διάφορα ζητήματα.

Όμως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό μέτωπο, προέβλεψε την άμεση εφαρμογή ενός τρίτου μνημονίου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δηλητηριάζει το κοινοβούλιο και το λαό, ενώ η χώρα είναι διάταξη μάχης». Εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με την κατάθεση της σχετικής πρότασης στην παρούσα συγκυρία αφού «διασπά την εθνική προσπάθεια και την εθνική συναίνεση», ενώ σχολίασε καυστικά την προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στο ΔΝΤ. «Ο κ. Βαρουφάκης πήγε να προσκυνήσει την Κ. Λαγκάρντ για να κερδίσει τη Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων», τόνισε.

«Τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην τοποθέτησή του, σημειώνοντας ότι «βγήκαν για να διορθώσουν τα λάθη και τελικά προσθέτουν λάθη πάνω στα λάθη. Κάπως έτσι φτάσαμε στα μνημόνια. Με τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν η μια τα λάθη της άλλης». Εκτίμησε δε ότι σήμερα «δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια». Εξέφρασε ακόμα την αγωνία του για την «πορεία προς το άγνωστο που δε θα φύγει με εξεταστικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v