Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάλτσα εσωτερικού και εξωτερικού για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρές αρρυθμίες παρουσιάζει η κυβέρνηση. Γιατί ο Γιάννης Πανούσης αλλάζει πολιτικό προϊστάμενο μετά και το «ντου» στη Βουλή. Το χάσμα μεταξύ Μαξίμου και Ζωής Κωνσταντοπούλου και τα μπρος πίσω στη ρητορική για ρήξη. Δήλωση – γρίφος του Πάνου Σκουρλέτη.

Φάλτσα εσωτερικού και εξωτερικού για τον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα με το μεγάλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από αρρυθμίες και φαινόμενα έντονης δυσλειτουργίας, που προς το παρόν διαχειρίζεται αμήχανα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που καταγράφεται διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, με εμφανή την έλλειψη συντονισμού και χωρίς μια ξεκάθαρη εικόνα για την χαρασσόμενη γραμμή. Εν πολλοίς αυτό οφείλεται στις λεπτές ισορροπίες, που καλείται να βαδίσει η συγκυβέρνηση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, ιδίως στα θέματα της οικονομίας, αλλά προβλήματα παρουσιάζονται και από προσωπικές επιλογές στελεχών, όπως για παράδειγμα της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Μόνο χθες, τα ενδοκυβερνητικά φάλτσα δεν ήταν λίγα:

1.Η εισβολή των αντιεξουσιαστών στην Βουλή, ανάμεσα στα άλλα, οδήγησε στην αλλαγή πολιτικού προϊσταμένου του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση. Οπως αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με δεδομένο το μπαράζ καταλήψεων δημοσίων χώρων τις τελευταίες μέρες, προωθείται η μετακίνησή του από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης του Νίκου Βούτση στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Νίκου Παρασκευόπουλου. Είναι μία εξέλιξη που, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη μέρα επιθυμούσε ο κ. Πανούσης (υπενθυμίζεται ότι προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ) και ο οποίος δεν είχε και την καλύτερη συνεργασία με τον κ. Βούτση (παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ).

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντως, αρνούνται ότι η αλλαγή αυτή σχετίζεται με πρόσωπα και τονίζουν πως κεντρική στόχευση είναι η προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημόσιας τάξης, καθώς και η συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της αστυνόμευσης. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι εξάλλου η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών, με πρώτες την αναμόρφωση του σωφρονιστικού και του ποινικού κώδικα.

2. Το απίστευτο χθεσινό περιστατικό στο Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει αποφασίσει να βαδίσει το δικό της αυτόνομο δρόμο. Έτσι, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης χαρακτήρισε "προκλητική και ακατανόητη" την ενέργεια των αντιεξουσιαστών, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε στη συνέχεια ότι "ουδεμία εισβολή σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις".

Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Βουλής δεν αντιπαρατέθηκε με τον κ. Σακελλαρίδη, αλλά διευκρίνισε τι ακριβώς συνέβη, απαντώντας "στην υπερβολή των media". Αλλά και η κ. Κωνσταντοπούλου, σε συνομιλία της με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, διαβεβαίωσε ότι με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έχει άριστη σχέση, διαψεύδοντας τα σενάρια περί "κυβερνητικού αδειάσματος".

3. Η κ. Κωνσταντοπούλου πρωταγωνίστησε και σε ένα ακόμα ζήτημα, αυτό του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ. Θέλοντας να τηρήσει τη δέσμευση της ίδιας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ότι στα νομοσχέδια δεν θα συμπεριλαμβάνονται άσχετα άρθρα, η Πρόεδρος της Βουλής, επέστρεψε στον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκο Παπά το εν λόγω νομοσχέδιο, διότι είχε ενταχθεί σε αυτό και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ τελικά κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, όπως και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή και ακολούθως στην Ολομέλεια, όπου και θα ψηφιστεί.

4. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, δύο δηλώσεις υπουργών σε γερμανικά ΜΜΕ άναψαν φωτιές. Έτσι, ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στο περιοδικό Spiegel ανέφερε: "Αν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ". Κάτι που ήρθε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δήλωσή του μάλιστα στο πρακτορείο Reuters: "Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου".

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Die Zeit, τόνισε πως "θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (...) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο Plan Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει σε αυτό η Ρωσία, εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Ο ίδιος ωστόσο αργότερα και αφού ο θόρυβος από τη δήλωση άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις, σημείωνε ότι δεν μίλησε για ενδεχόμενο εναλλακτικής χρηματοδότησης από τη Μόσχα, αλλά πρόκειται για εκτίμηση του δημοσιογράφου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v