Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να διευρύνει τις ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία μέσω της επέκτασης του αγωγού Turkish Stream. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της διήμερης επίσκεψης του Π. Λαφαζάνη στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας αλλά και τον επικεφαλής της Gazprom.
Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, σεβόμενη και εφαρμόζοντας το κοινοτικό δίκαιο να διευκολύνει την έλευση του ρώσικου αγωγού, ο οποίος θα φτάσει στα τουρκοελληνικά σύνορα ώστε στη συνέχεια να οδεύσει προς Σκόπια, Σερβία και Ουγγαρία.
Ωστόσο ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με οποιοδήποτε έλεγχο της Κομισιόν σε θέματα άσκησης ενεργειακής πολιτικής.
Όπως είπε ο ίδιος, θεωρούμε ως κυβέρνηση ότι η διευκόλυνση της Ρωσίας να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο χώρες της Ε.Ε. με παράκαμψη της Ουκρανίας είναι προς όφελος όλων των πλευρών.
Ο υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις και για τους φορείς που θα αναλάβουν το έργο εφόσον συμφωνηθεί.
Όπως είπε, πρώτα θα ληφθεί η πολιτική απόφαση και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση και τη χρηματοδότησή του. Τόνισε πως το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός με το Β. Πούτιν στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου.
Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε πως μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στον ελληνικό διαγωνισμό για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τη δίμηνη παράταση της διαδικασίας από την Αθήνα.
Σύμβαση ΔΕΠΑ-Gazprom
Aναφορικά με τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για μείωση της τιμής του αερίου από την Gazprom και τη ρήτρα «take or pay» (πρόστιμο αν μια χώρα δεν πάρει τις συμφωνηθείσες ποσότητες αερίου) ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι βρήκε θετικό κλίμα στα ελληνικά αιτήματα χωρίς ωστόσο να ληφθεί καμία απόφαση.
Για μεν την τιμή του αερίου, η οποία παραδέχθηκε ότι είναι ακριβότερη από αυτή που πληρώνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είπε ότι θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση για το 2016.
Για τη ρήτρα «take or pay» που είναι άνω των 100 εκατ. και θα επιβαρύνει τους Έλληνες καταναλωτές είπε ότι επιδιώκει να πέσει πολύ κάτω από τα 50 εκατ.
Τέλος κληθείς να μιλήσει για τις προτάσεις Καμμένου προς τις ΗΠΑ, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε τονίζοντας πως δεν σχολιάζει δηλώσεις συναδέλφου.
* Δείτε την αρχική τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.
Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των μνημονίων.
Υλοποιούμε, συνεπώς, τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.