Νέες «πληγές» από την τροπολογία Λαφαζάνη για μείωση στο ρεύμα

Με τροπολογία παγώνει ο υπουργός ΠΑΠΕΝ τις αυξήσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ για το 2015. Τι σημαίνει αυτό για το λογαριασμό ΑΠΕ. Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν.

Νέες «πληγές» από την τροπολογία Λαφαζάνη για μείωση στο ρεύμα

Σε εύρεση πόρων που θα αναπληρώσουν τα περίπου 50 εκατομμύρια που θα πρόσφερε στο λογαριασμό ΑΠΕ η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να επικεντρωθεί το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Οι αναπροσαρμογές στο τέλος αυτό που είχε αποφασίσει η ΡΑΕ να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου ακυρώνονται με τροπολογία που θα καταθέσει ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ωστόσο με δεδομένο ότι το κείμενο της τροπολογίας αναφέρει ότι οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ παραμένουν για το 2015 στο ύψος του 2014, ενώ ο λογαριασμός ΑΠΕ είναι ελλειμματικός, στις υποχρεώσεις του υπουργού είναι να εξασφαλίσει πόρους για την ενίσχυση του λογαριασμού, προκειμένου αυτός τουλάχιστον να εμφανίζεται ισοσκελισμένος.

Μέχρι στιγμής οι νομοθετημένοι πόροι του λογαριασμού προέρχονται κυρίως από το τέλος ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών (προσφέρει περίπου το 40% των εσόδων), το τέλος λιγνίτη, έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων που πουλά το δημόσιο και μέρος του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, το οποίο όμως δεν εισπράττεται.

Με τις αναπροσαρμογές του τέλους ΕΤΜΕΑΡ στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, με βάση τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η ΡΑΕ, προέκυψαν μειώσεις σε κάποιες κατηγορίες βιομηχανικών καταναλωτών και μικρές αυξήσεις σε οικιακούς αγροτικούς και άλλους. Στους οικιακούς, η αύξηση για την οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ κατηγορεί τη ΡΑΕ, ανέρχεται σε περίπου 1,30 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, δηλαδή 2,60 ευρω για καταναλωτή 2.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο.

Με το πάγωμα των αναπροσαρμογών, οι μεν βιομηχανικοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με υψηλότερα τέλη ΕΤΜΕΑΡ, οι δε παραγωγοί ΑΠΕ και ιδίως οι μικροί (φωτοβολταϊκά, αγροτικά κ.λπ.) για τους οποίους κόπτεται ο υπουργός, ενδεχομένως θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερες καθυστερήσεις πληρωμών. Καθώς εκτός από το ταμειακό έλλειμμα που αντιμετωπίζει ο λογαριασμός ΑΠΕ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών, θα αντιμετωπίζει και λογιστικό έλλειμμα. Εκτός και αν το υπουργείο εξασφαλίσει πόρους.

Σημειώνεται ότι το 2014 ο λογαριασμός είχε σωρευτικό λογιστικό έλλειμμα 149,5 εκατομμυρίων, ενώ ο μηδενισμός του ελλείμματος με τα μέτρα όπως ίσχυαν προβλεπόταν για το Φεβρουάριο του 2016.

Ωστόσο, με τους χειρισμούς που επέλεξε το υπουργείο, προκύπτουν και άλλα θέματα αναφορικά με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, ασχέτως του αν ο κ. Λαφαζάνης και το περιβάλλον του στο υπουργείο αναγνωρίζουν ή όχι τα μνημόνια και τους μνημονιακούς νόμους, αυτοί συνεχίζουν να ισχύουν.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ισχύει η υποχρέωση μηδενισμού του ελλείμματος, ενώ η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη ανά εξάμηνο να αναπροσαρμόζει τις παραμέτρους του λογαριασμού ΑΠΕ ώστε αυτός να μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη όμως και να μην υπήρχε μνημονιακή υποχρέωση, αυτονόητο είναι ότι είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας που εποπτεύει τον συγκεκριμένο τομέα, να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην προκαλούνται ελλείμματα στο λογαριασμό που έχουν επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Καταληκτικά, με την υπερψήφιση της τροπολογίας και τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, η μεν ΡΑΕ καλύπτεται τυπικά από το νόμο για την ακύρωση της απόφασής της. Το υπουργείο από την πλευρά του πρέπει να φροντίσει για τον ισοσκελισμό του λογαριασμού, ώστε να είναι ευχερής η κάλυψη των υποχρεώσεων απέναντι στους παραγωγούς ΑΠΕ. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε με την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων είτε με τη μείωση των αμοιβών των παραγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v