Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετός στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα που θα προτείνει η Αθήνα. Τα αγκάθια για το Μέγαρο Μαξίμου και ο προβληματισμός για τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η ατζέντα του τετ α τετ με τη Μέρκελ στο Βερολίνο. Καλύπτει η κυβέρνηση τον Γ. Κατρούγκαλο.

Πυρετός στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις

Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να ετοιμάσει άμεσα τη λίστα με τις άμεσες μεταρρυθμίσεις, όπως δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάρχει μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και ενώ ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται εντατικά και για την αυριανή -πρώτη μετά τις εκλογές- επίσκεψή του στο Βερολίνο. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα, θα δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής για τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σε εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Βερολίνο θα βρεθούν θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, την πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα. 

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ όλης της ύλης και χωρίς πίεση , κάτι που επισημαίνει και ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η συμφωνία με τους «θεσμούς» να κλείσει το συντομότερο δυνατόν ώστε να ανοίξει η στρόφιγγα εκροής χρημάτων από την ΕΚΤ και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας.

Βάση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει στους εταίρους η ελληνική πλευρά θα είναι οι προτάσεις που τους είχε αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πριν από ένα μήνα, εμπλουτισμένες, περισσότερο εξειδικευμένες και κοστολογημένες.

Έμφαση θα δίνεται στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής (όπου βέβαια είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί από τώρα το αποτέλεσμα των κυβερνητικών προσπαθειών), στο νέο φορολογικό σύστημα και στην αναδιαμόρφωση του δημοσίου τομέα.

Επίσης, θα τονιστεί η δέσμευση για άμεση αντιμετώπιση της διαφθοράς, για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, για ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, καθώς και για τη λήψη μέτρων αύξησης των εσόδων, χωρίς πάντως από το Μαξίμου να προσδιορίζονται λεπτομέρειες της συγκεκριμένης κρίσιμης παραμέτρου.

Δημόσια περιουσία

Εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δεχθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και θέματα που μέχρι τώρα απέφευγε, όπως το ασφαλιστικό, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η ενοποίηση των ταμείων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με το κράτος πάντως να έχει στρατηγικό ρόλο και με τα νέα δεδομένα.

Στον κατάλογο αναμένεται να συμπεριληφθούν επίσης ο εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού νόμου και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων καθώς και το πλαίσιο για την είσπραξη δημοσίων εσόδων από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Ως πηγή εσόδων, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί και τις αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Όπως έκανε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρα, την εβδομάδα που ξεκινά θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών» που αφορά καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας που δεν έχουν φορολογηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες από την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,4 δισεκατομμύριο ευρώ).

Εντός των τειχών

Το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, προετοιμάζοντας τη σχετική λίστα, καλείται να ελιχθεί «έξυπνα» και διατηρώντας τις αναγκαίες ισορροπίες αφενός πείθοντας τους εταίρους για τη βούληση άμεσης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και αφετέρου δείχνοντας εντός των τειχών ότι παραμένει πιστό στις γραμμές που μέχρι τώρα έχει χαράξει.

Χθες, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά συνάμα και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», διεμήνυσε ότι «οι προγραμματικές δεσμεύσεις αποτελούν ενιαίο προοδευτικό και συνεκτικό σύνολο, του οποίου «οι ψηφίδες δεν μπορούν να αφαιρεθούν, ούτε να μετατοπίζονται αυθαίρετα», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν πουλάμε ΟΣΕ, Λιμάνι Πειραιά και Ενέργεια».

Την ίδια ώρα, με έντονο τρόπο αντιδρούσε η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ (που πάντως δεν εκφράζει πολλούς εντός του κυβερνώντος κόμματος) στη συμφωνία που επετεύχθη στην επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχουν έντιμοι συμβιβασμοί με τους εκβιαστές», αναφέρεται σε σχετικό κείμενο.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Όσον αφορά την αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μάρκελ, πέρα των μεταρρυθμίσεων, θα επιχειρηθεί να ξεπεραστεί η... παρεξήγηση ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο, αναφορικά με τη συνέχιση ή μη του προηγούμενου προγράμματος. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει 5η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος, ενώ η Καγκελάριος εξακολουθεί να επιμένει ότι στηρίζεται στην τελευταία αξιολόγηση της τρόικας της 10ης Δεκεμβρίου με αλλαγές ισοδύναμου αποτελέσματος.

Στο επίκεντρο θα τεθεί και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, για τις οποίες η κ. Μέρκελ αναμένεται να διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι για το Βερολίνο δεν υφίσταται κανένα ζήτημα.

Επίσης, θα συζητηθούν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η περαιτέρω οικονομική συνεργασία με επίκεντρο τον τουρισμό.

Κόντρα για τον Κατρούγκαλο

Και μέσα σε όλα, νέα σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε χθες, με αφορμή δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτό, φέρεται να υπογράφει παραμονές της ανάληψης των καθηκόντων του, συμφωνητικά με απολυμένους υπαλλήλους που προβλέπουν αμοιβή 12% επί των μισθών που θα λάβουν με την επαναπρόσληψή τους. Σε συνέντευξή Τύπου είπε ότι το επίμαχο συμφωνητικό που παρουσιάζει η εφημερίδα αφορά μισθολογική διαφορά δημοσίου υπαλλήλου χωρίς πολιτικό βάρος, ενώ μίλησε για «προβοκάτσια, κιτρινισμό και μαύρο ψέμα».

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απαιτούν την απομάκρυνση του κ. Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση, το Ποτάμι ζητά «εξηγήσεις από τον υπουργό και αποφάσεις από τον πρωθυπουργό», ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον κ. Κατρούγκαλο, βάλλοντας κατά της αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v