Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες οδηγούν σε απομόνωση

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενεργειακή απομόνωση της χώρας σε περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα οι εξαγγελίες Λαφαζάνη κρούουν παράγοντες της αγοράς. Case study για την Ε.Ε. το πώς κατόρθωσε η Ελλάδα να κρατά κλειστή την αγορά ενέργειας.

Ενέργεια: Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες οδηγούν σε απομόνωση

Σε αποκομμένη ενεργειακή νησίδα κινδυνεύει να μετατραπεί η χώρα, εφόσον συνεχίσει την πορεία της μακριά από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, σχολιάζουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, με αφορμή τις σχεδόν καθημερινές τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αφορμή για τις παρατηρήσεις αυτές είναι οι παρεμβάσεις και οι εξαγγελίες του υπουργού για διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, μέσω ακύρωσης του σχεδίου για δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ, των δικτύων, με ακύρωση της ιδιωτικοποίησης ΑΔΜΗΕ, αλλά και για την αποδυνάμωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας, παρατηρούν οι ίδιοι, γίνονται τη στιγμή που η Ε.Ε. ξεκινά την υλοποίηση της ενεργειακής ενοποίησης και της δημιουργίας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Σημειώνεται εδώ ότι στο συμβούλιο κορυφής, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα, πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης.

Στις εργασίες της, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσουν περαιτέρω την προσπάθεια αυτή, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, στη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς και στο ζήτημα της ενεργειακής ένωσης. Η διαδικασία για τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014 όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε τους ενεργειακούς στόχους και τις πολιτικές για το κλίμα μεταξύ των πέντε περιοχών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία.

Με δεδομένο ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προέκυψε στο τέλος του 2014 είναι ενισχυμένη με επίτροπο αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, τον Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος μάλιστα είναι και αντιπρόεδρός της, γίνεται σαφές, επισημαίνουν οι ίδιοι, ότι το θέμα αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για αυτό άλλωστε είναι και βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο παρατηρούν ότι δεν ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα, όπου η αγορά ηλεκτρισμού παραμένει μακριά από το ευρωπαϊκό παίσιο, κινδυνεύοντας να μετατραπεί σε αποκομμένη ενεργειακή νησίδα, εμποδίζοντας και τη συνολική πορεία της ευρύτερης περιοχής προς την ενιαία ενεργειακή αγορά.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. που έκαναν λόγο για χώρα case-study ως προς το πώς έχει κατορθώσει να διατηρήσει επί τόσα χρόνια την αγορά ηλεκτρισμού κλειστή, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις επισημάνσεις της Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v