Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεσοπρόθεσμο δύο ταχυτήτων στήνει η κυβέρνηση

Τις προβλέψεις για τα μεγέθη έως το 2019 ζητά από τα υπουργεία ο Δ. Μάρδας. Το «ορθόδοξο» σκέλος και η ενσωμάτωση των νέων πολιτικών που θα προσδιοριστεί από τα υπουργεία. Οι μόνιμες και οι έκτακτες παρεμβάσεις. Εως τα τέλη Μαρτίου τα στοιχεία.

Μεσοπρόθεσμο δύο ταχυτήτων στήνει η κυβέρνηση

Μεσοπρόθεσμο δύο όψεων ετοιμάζεται να καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Μάρδας.

Στο «ορθόδοξο» σκέλος του Μεσοπρόθεσμου, θα γίνουν προβλέψεις για την εξέλιξη των διαφόρων μεγεθών έως το 2019 με βάση τα ισχύοντα σήμερα. Στο δεύτερο σκέλος του θα ενσωματωθούν οι νέες πολιτικές, χωρίς αυτές να προσδιορίζονται κεντρικά, αλλά από τα υπουργεία.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι θα πρέπει να αποτυπωθούν οι προβλέψεις τους για τις νέες πολιτικές που έχουν τεθεί ως προτεραιότητες για τα επόμενα έτη και η δημοσιονομική επίπτωση αυτών κατά έτος. Με την εγκύκλιο καλούνται σε πρώτη φάση οι φορείς (υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις - εποπτευόμενοι φορείς, ΑΔΑ) να εξειδικεύσουν κατ' αρχάς το βασικό σενάριο της περιόδου που καλύπτει το τρέχον έτος (2015), το έτος προϋπολογισμού (2016) και τα τρία επόμενα έτη (2017-2019).

Στο βασικό σενάριο γίνονται προβλέψεις εσόδων και εξόδων ανά έτος για όλη την περίοδο 2015-2019, λαμβάνοντας υπόψη:

α. Τις ενδεικτικές μακροοικονομικές προβλέψεις για τη συγκεκριμένη περίοδο (ρυθμός ανάπτυξης, ανεργία, πληθωρισμός κ.λπ.) λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ενδεχόμενο επικαιροποίησής τους θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

β. Τις επικαιροποιημένες αποδόσεις των παρεμβάσεων δαπανών και εσόδων που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Στο δεύτερο σκέλος έρχονται οι νέες πολιτικές οι οποίες χωρίζονται σε:

- Μόνιμες. Μόνιμη παρέμβαση είναι εκείνη που η εφαρμογή της έχει μόνιμη διαχρονικά επίδραση σε συγκεκριμένη κατηγορία δαπάνης ή εσόδου.

- Έκτακτες. Έκτακτη παρέμβαση είναι εκείνη που επιδρά σε κάποιο στοιχείο των εσόδων - εξόδων μόνο σε συγκεκριμένο έτος.

Ως παράδειγμα της ορθής συμπλήρωσης αναφέρεται το κόστος της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στον σχετικό πίνακα.

Από εκεί και πέρα, οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν ανά στήλη τα εξής στοιχεία:

- τη νέα δράση - πολιτική που έχει αποφασισθεί να δρομολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (ή μπορεί να πρόκειται και για αναστολή - ακύρωση ήδη θεσμοθετημένης δράσης - παρέμβασης).

- τον υποτομέα που αναμένεται να επηρεασθεί από τη δράση - οι επιλογές είναι οι εξής: υπουργεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία (ΠΕΔΥ), επαναταξινομημένες ΔΕΚΟ, λοιπά νομικά πρόσωπα.

- το συγκεκριμένο φορέα που επηρεάζεται από τη δράση (π.χ. ΟΓΑ, Εθνική Λυρική Σκηνή, Αττικό Μετρό, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δήμος Αθηναίων, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός κ.λπ.).

- την κατηγορία εσόδων ή δαπανών αντίστοιχα, που επηρεάζεται από τη νέα πολιτική (π.χ. φορολογικά έσοδα, ίδια έσοδα ΟΤΑ, πωλήσεις, παροχές τρίτων, λειτουργικές δαπάνες, δαπάνες μισθοδοσίας, επενδυτικές δαπάνες κ.λπ.).

- το μέρος του προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί την εν λόγω δράση ή όπου αναμένεται το πρόσθετο έσοδο: τακτικός προϋπολογισμός ή Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

- το κόστος - απόδοση της δράσης σε ευρώ ανά έτος του ΜΠΔΣ (2015-2019).

- την εκτιμώμενη από το υπουργείο ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της περιγραφόμενης δράσης.

- τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση της δράσης (π.χ. έκδοση υπουργικής απόφασης ή ΚΥΑ, νομοθετική ρύθμιση, ΠΔ, εγκύκλιος).

- τον τρόπο υπολογισμού του κόστους - απόδοσης της δράσης και τις αντίστοιχες υποθέσεις εργασίας που έχουν γίνει από το υπουργείο.

- παρατηρήσεις που συμβάλλουν στην εξειδίκευση της νέας πολιτικής, και οτιδήποτε άλλο θεωρείται σημαντικό για την καλύτερη κατανόηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών ανά υπουργείο ή φορέα.

Σημειωτέον ότι τα στοιχεία αυτά για το νέο Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να υποβληθούν στο ΓΛΚ το αργότερο ως το τέλος του μήνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v