Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Γιούνκερ - Γκουρία στρέφεται ο Τσίπρας

Πώς αποτιμάται το χθεσινό Eurogroup. Επιμένουν στην αυστηρή γραμμή οι Βρυξέλλες. Οι μεταρρυθμίσεις, η χρηματοδότηση και η αξιολόγηση του προγράμματος. Τι περιμένει το Μαξίμου από τη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ.

Σε Γιούνκερ - Γκουρία στρέφεται ο Τσίπρας

Στρωμένος με πολλά αγκάθια είναι ο δρόμος στον οποίο καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με φόντο την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την τελική συμφωνία που θα ακολουθήσει την τετράμηνη παράτασή του. Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν προέκυψαν εκπλήξεις. Συμφωνήθηκε από αύριο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, πιστοποιήθηκε η βούληση αμφοτέρων για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά η πίεση του χρόνου γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική για τη χώρα μας.

Το πρόβλημα χρηματοδότησης είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, το δημοσιονομικό κενό μεγάλωσε ιδιαίτερα το τελευταίο δίμηνο απειλητικά, ο αγώνας για την άμεση άντληση ρευστού είναι επιτακτικός και οι Βρυξέλλες διαμηνύουν: πρώτα συνολική συμφωνία και εφαρμογή αυτής και στη συνέχεια η σταδιακή πληρωμή της δόσης.

Η κυβέρνηση, σε παράλληλο επίπεδο, πολλά ποντάρει στις δύο συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη και την Παρασκευή με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντίστοιχα. Ειδικά το δεύτερο τετ α τετ θεωρείται κρίσιμο, και το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά την πολιτική παρέμβαση του ισχυρού άνδρα των Βρυξελλών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό πλαίσιο της συμφωνίας, όσο πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση και οι δανειστές δείχνουν να παίζουν το παιχνίδι των... λέξεων, με την ελληνική πλευρά να ξορκίζει τις λέξεις τρόικα και μνημόνιο. "Αν σε κάποιους συναδέλφους μου αρέσει τόσο η τρόικα, μπορούμε να τους τη στείλουμε γιατί στην Ελλάδα δεν θα επιστρέψει", ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ και σε άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης αναφέρεται πως "η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν".

Πάντως, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει πως η τρόικα δεν ξανάρχεται στην Ελλάδα, παραδεκτό έγινε ότι μέρος των τεχνικών συζητήσεων θα γίνει και στην Αθήνα. "Οι συζητήσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες, αλλά και τεχνικά κλιμάκια θα είναι καλοδεχούμενα στην Αθήνα", ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο κ. Βαρουφάκης αντέτεινε: "Θα καλωσορίσουμε μέλη των θεσμών στη Αθήνα, αλλά η ιδέα των τροϊκανών να έρχονται μαζί για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει τελείωσε".

Αξιολόγηση: Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Βρυξέλλες, η κάθε πλευρά με τον τρόπο της, αναγνωρίζουν ότι θα γίνει μία συνολική αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης: "Οι μεταρρυθμίσεις μαζί με ένα σχεδιασμό για τα δημοσιονομικά της χώρας θα αποτελέσουν τον κορμό για το review. Αυτό που μας έχει εγγυηθεί το σύνολο των θεσμών είναι ότι με την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας ξεκινά η επόμενη για την επίλυση των προβλημάτων με τα χρηματοδοτικά κενά". Για ανάγκη εξέτασης του συνόλου του πακέτου έκανε λόγο ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αφήνοντας ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών με ισοδύναμα μέτρα.

Μεταρρυθμίσεις: Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του κυβερνητικού στρατοπέδου, το οποίο προαναγγέλλει "μεταρρυθμίσεις κατά κύματα". Για αρχή, πάντως, επιλέγονται οι "ασφαλείς", που είναι αρεστές στους δανειστές αλλά και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως αυτές για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προφανώς άλλα νομοσχέδια, πιο... δύσκολα, μετατίθενται χρονικά για αργότερα, υπό το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται και σε απόλυτη συνεννόηση με τους δανειστές. "Όσες έχουν αντίκτυπο στη δημοσιονομική ισορροπία θα κατατίθενται προς συζήτηση με τις Βρυξέλλες", λένε στο Μαξίμου, καταδεικνύοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος. Και αυτό χωρίς ακόμα να έχουν ανοίξει ακόμα πιο καυτά μέτωπα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπως το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Χρηματοδότηση: Σε όλους τους τόνους, η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι "οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλυφθούν ομαλά", επισημαίνοντας παράλληλα τη βούληση των θεσμών να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν δείχνει να βιάζεται, αφού γνωρίζει ότι το πρόβλημα του χρόνου πιέζει την Ελλάδα. "Αν υπάρχει πίεση στο χρηματοδοτικό κενό, τότε αυτό θα είναι κίνητρο για να προχωρήσουμε γρήγορα στη συμφωνία και την εφαρμογή, αλλά δεν θα γίνει το αντίθετο", ήταν το σαφές μήνυμά του.

Παράλληλα νομοθετήματα: Η οικονομία δεν είναι το άλφα και το ωμέγα, λένε στην κυβέρνηση και επιχειρούν να διευρύνουν την ατζέντα και σε άλλα μέτωπα, στο πλαίσιο των προεκλογικών της δεσμεύσεων και ενώ οι λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό δοκιμάζονται και εμπράκτως τις επόμενες μέρες. Έτσι, χθες σε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο συμφωνήθηκε να προχωρήσει η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, έγιναν γνωστές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ ενώ προωθείται τόσο μέσω του υπουργείου Άμυνας όσο και μέσω της Βουλής ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v