Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Ο Σαμαράς, οι δελφίνοι και τα ανοιχτά μέτωπα

Τα νέα δεδομένα μετά τη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το αίτημα για έκτακτο συνέδριο και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών. Τι προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. Την Κυριακή ο επόμενος γύρος αντιπαράθεσης.

ΝΔ: Ο Σαμαράς, οι δελφίνοι και τα ανοιχτά μέτωπα

Παρά τη δεκάωρη συνεδρίαση της χθεσινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και τις τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και σχεδόν πενήντα βουλευτών του κόμματος, η εσωστρέφεια, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να ταλανίζει και το επόμενο διάστημα την αξιωματική αντιπολίτευση. Και όσο και αν η ηγετική ομάδα θα ήθελε οι δύο συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων (η χθεσινή και μεθαύριο της Πολιτικής Επιτροπής) να αφήσουν πίσω το κακό εκλογικό αποτέλεσμα ώστε να υπάρξει η αναγκαία φυγή προς τα εμπρός, οι 18 και πλέον βουλευτές που ζήτησαν μετ' επιτάσεως τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, με ανοιχτά όλα τα θέματα (προφανώς και αυτό της ηγεσίας), δεν φαίνεται να συμφωνούν.

Η αλήθεια είναι ότι ξεκάθαρο συμπέρασμα για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από τη χθεσινή μάχη δεν μπορεί να βγει. Και αυτό διότι μπορεί μεν ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να είναι ο ισχυρός άνδρας που έχει τον πρώτο λόγο στις όποιες αποφάσεις, ωστόσο η έντονη κριτική και εν πολλοίς αμφισβήτησή του από περίπου το ¼ των μελών της Κ.Ο. είναι ένα ηχηρό μήνυμα με απρόβλεπτες μελλοντικές συνέπειες.

Τυπικά, και βάσει του καταστατικού της Ν.Δ., ακόμα και αν κάποιοι θέλουν να αποκαθηλώσουν τον κ. Σαμαρά, αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Θα πρέπει είτε σε Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε σε Πολιτική Επιτροπή ένα στα τρία μέλη της να υπογράψει κείμενο αμφισβήτησης του προέδρου ώστε το θέμα να έρθει σε ψηφοφορία, όπου θα χρειαστεί η απόλυτη πλειοψηφία (50%+1) για να εγκριθεί η πρόταση. Εκ των πραγμάτων, με δεδομένο ότι τα δύο όργανα ελέγχονται από τον κ. Σαμαρά, το συγκεκριμένο σενάριο δεν φαντάζει πιθανό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι «αντιφρονούντες» θα σταματήσουν να δημοσιοποιούν τις διαφωνίες τους.

Ζητάμε... κεφάλια

Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ένας από αυτούς εξερχόμενος της αίθουσας της Γερουσίας της Βουλής, «είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι. Δεν αρχίζουμε από την πρώτη στιγμή και χωρίς να έχουμε καν συζητήσει να ζητάμε... κεφάλια. Οφείλαμε να ακούσουμε και την άλλη πλευρά, η οποία όμως δυστυχώς επιμένει να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τι έγινε στις εκλογές», ωστόσο δεν διευκρίνισε τις επόμενες κινήσεις του. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι όσοι ζητούν τη διεξαγωγή συνεδρίου δεν ανήκουν σε μία συγκεκριμένη εσωκομματική ομάδα και δεν λειτούργησαν -τουλάχιστον οι περισσότεροι- σε συνεννόηση μεταξύ τους.

Αρκετοί είναι εξάλλου οι βουλευτές που εκτιμούν ότι το γόρδιο δεσμό θα μπορούσε να λύσει μόνο ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τυγχάνει ευρείας αποδοχής στα γαλάζια στελέχη, όμως επιμένει να κρατά το στόμα του κλειστό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χθεσινή συνεδρίαση επέλεξε να αποχωρήσει αμέσως μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και πριν αρχίσουν οι τοποθετήσεις – κριτικές των βουλευτών, σε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό.

Πιθανοί δελφίνοι

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, την πλέον έντονη κριτική άσκησαν στελέχη που έχουν χαρακτηριστεί πιθανοί δελφίνοι του κ. Σαμαρά. Ενδεικτική η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τόνισε πως «δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο», αλλά και του Νίκου Δένδια που κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλία για το συνέδριο αφού «μετά τη δεινή ήττα ουδέν υποκατάστατο υπάρχει».

Ειδικά στον κ. Δένδια πάντως αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη δευτερολογία του, μάλιστα κι ιδιαίτερα αιχμηρά: «Από τις 8 το πρωί ως το άλλο πρωί είχαμε συσκέψεις, τον θυμάμαι τότε που μου είχε πει να ξεκουραστείς κύριε πρόεδρε. Τώρα βέβαια κατάλαβα τι εννοούσε».

Οξύς ήταν και ο λόγος του Ευριπίδη Στυλιανίδη που μίλησε για την εγκατάλειψη του αντιμνημονιακού λόγου το 2012 και για «παράδοση της διαχείρισης της σχέσης μας με την Ευρώπη και τον κόσμο στον κ. Βενιζέλο και τον κ. Στουρνάρα». Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πατήσαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις», προτείνοντας «να ακούσουμε τον κόσμο μας και να επικοινωνήσουμε με τη βάση μας».

Δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο ζήτησαν επίσης οι Μάριος Σαλμάς, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Τσιάρας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας, Χρήστος Σταϊκούρας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θόδωρος Καράογλου και Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Αντώνης Σαμαράς, κλείνοντας τη συνεδρίαση, απάντησε αρνητικά στο συγκεκριμένο αίτημα: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με έκτακτο συνέδριο, αλλά δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνω. Θα δείτε σε τέτοια περίπτωση, όπως στο παρελθόν, προσωπικές ατζέντες να ξετυλίγονται και το "εγώ" να μπαίνει πριν από το "εμείς". Σας το είπα από την αρχή της συνεδρίασης έντιμα, όποιος θέλει ας το θέσει το θέμα ηγεσίας». Ύστερα από αυτά το κλίμα στην αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ιδιαίτερα βαρύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v