Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις κινήσεις Τσίπρα για το εσωτερικό μέτωπο

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους βουλευτές και το «ξεκαθάρισμα» στην ΚΟ. Πού στοχεύει η σύγκληση των κομματικών οργάνων. Οι επόμενες πρωτοβουλίες και οι διαφοροποιήσεις Λαφαζάνη Κωνσταντοπούλου. Κινήσεις υπό το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών.

Οι τρεις κινήσεις Τσίπρα για το εσωτερικό μέτωπο

Πρωτοβουλίες για να διατηρήσει τον έλεγχο των κινήσεων στο εσωτερικό μέτωπο αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.

Τα διάφορα κρούσματα εσωκομματικής «απειθαρχίας» και οι κραδασμοί που προκάλεσαν συγκεκριμένες αναδιπλώσεις σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως εκτιμήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα προκειμένου να μη χαλάσει το κλίμα στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από χθες ο πρωθυπουργός ξεκίνησε πολιτικό «μασάζ» στους βουλευτές του που θα συνεχιστεί με τη σύγκληση και των υπόλοιπων κομματικών οργάνων. Επιδίωξή του να καταπνίξει εν τη γενέσει τους τις διαφορετικές φωνές που αμφισβητούν το θετικό πρόσημο της απόφασης στο Eurogroup, να δεσμεύσει τα στελέχη του κόμματός για την αναγκαία συμπόρευση στις δύσκολες συνομιλίες με τις Βρυξέλλες και παράλληλα να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις που θα έχουν «θετικό» πολιτικό πρόσημο. Η στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός μπορεί να διακριθεί σε τρία επίπεδα:

1. Προεδρεύει στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έγινε χθες, της Πολιτικής Γραμματείας σήμερα το μεσημέρι και της Κεντρικής Επιτροπής, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο.

Με αυτή την κίνηση, ανταποκρίνεται άμεσα στο σχετικό αίτημα αρκετών στελεχών που με αφορμή τη συμφωνία με τους εταίρους διατυπώνουν δημοσίως και κυρίως ιδιωτικά αρκετές ενστάσεις για την πορεία που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, επιδιώκοντας να κατευνάσει τους τόνους.

Οι πληροφορίες από τη χθεσινή 11ωρη(!) συνεδρίαση είναι συγκεχυμένες και παρόλο που επισήμως έγινε λόγος για υπερψήφιση της συμφωνίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (5 όχι, 5 λευκά, ενώ απουσίαζαν περίπου 30), η αλήθεια είναι ότι οι «γκρίνιες» ήταν πολλές. Προέλευσή τους όχι μόνο η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και πιο μετριοπαθείς βουλευτές οι οποίοι άσκησαν έντονη κριτική στη λίστα Βαρουφάκη.

«Δεν θυμίζει τη γλώσσα τη δική μας, αλλά αυτή των δανειστών», φέρεται να είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο Στάθης Λεουτσάκος τη χαρακτήρισε  «χρησμό του Μαντείου των Δελφών λόγω των γκρίζων ζωνών και των ασαφειών».

Ενστάσεις σχετικά με τη διατύπωση του κειμένου που «εμπεριέχει επικίνδυνες δεσμεύσεις» φέρεται να εξέφρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ αντίστοιχου ύφους ήταν και η τοποθέτηση του Αλέξη Μητρόπουλου. Σύμφωνα με τον Αλ. Φλαμπουράρη οι βουλευτές που διαφώνησαν στις ομιλίες τους ήταν συνολικά 18.

Πυροσβεστικό ρόλο ανέλαβαν προεδρικοί βουλευτές, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε επί μακρόν τις δυσκολίες των συνομιλιών και ουσιαστικά πέταξε το... γάντι στους βουλευτές του. «Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ», φέρεται να είπε, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους δεσμεύσει για τις μελλοντικές τους κινήσεις.

2. Υπεραμύνεται με σθένος της συμφωνίας της τετράμηνης παράτασης, θέλοντας να δείξει πως ο στόχος επετεύχθη, η εφαρμοζόμενη στρατηγική πέτυχε και το νέο πρόγραμμα δεν έχει σχέση με αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλιστα σε ένα ανεπίσημο (non paper) κείμενό του το Μέγαρο Μαξίμου παρουσίασε χθες τις διαφορές μεταξύ των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους και αυτών τα οποία είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με το γνωστό email Χαρδούβελη.

«Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά», είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού προς το εσωκομματικό ακροατήριο, επιζητώντας αρραγές το εσωτερικό μέτωπο και καλώντας όλους στην κοινή δύσκολη μάχη του επόμενου διαστήματος.

«Η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους βουλευτές του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής».

Άγνωστο πάντως είναι ακόμα αν η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ή όχι, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητά τρόπο αποφυγής μιας τέτοιας πιθανής περιπέτειας.

3. Προβαίνει σε άμεσες κινήσεις για να δώσει το στίγμα της πολιτικής του, τονώνοντας παράλληλα το ηθικό των στελεχών του κόμματός του το οποίο τις τελευταίες μέρες δεν βρίσκεται και στο υψηλότερο σημείο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσει «με γοργό βήμα», όπως λέει, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και από την ερχόμενη εβδομάδα τα πρώτα σχέδια νόμου αναμένεται θα έρθουν στη Βουλή.

Εμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, βάσει του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα, θα δοθεί προτεραιότητα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, και σε στοχευμένους ελέγχους οικονομικών παραγόντων που έχουν προκαλέσει ζημιά στο Δημόσιο, ώστε το αίσθημα του δικαίου να διοχετευτεί άμεσα στους πολίτες.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κινηθεί σε λεπτές ισορροπίες, καθώς εκτός από το εσωτερικό μέτωπο, έχει να δώσει λόγο και στο εξωτερικό. Και είναι δεδομένο ότι ακόμα και αυτά που λέει απευθυνόμενος στο ελληνικό ακροατήριο βγαίνουν άμεσα και εκτός συνόρων, ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενδεικτική η χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είπε ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη όταν μετά από αυτήν τη συμφωνία ακούει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να λέει πως η χώρα κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Οπως τόνισε, δεν πρόκειται για μια ιδεολογία ή για έναν πόλεμο που κάνουν κάποιοι κατά της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v