Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεπτές ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό

Δοκιμασία για την κυβέρνηση ο ασφυκτικός κλοιός των δανειστών αλλά και η εσωκομματική αντιπολίτευση. Κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ. Ξεκινά το μπαράζ νομοθετικού έργου στη Βουλή. Σκληρή αντιπαράθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περιορίζει τα περιθώρια συναινέσεων.

Λεπτές ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό

«Το πρώτο βήμα έγινε», λένε στην κυβέρνηση μετά τη χθεσινή έγκριση από το Eurogroup της λίστας των μεταρρυθμίσεων που εστάλη από την Αθήνα, ωστόσο οι δυσκολίες δεν τελειώνουν. Μάλλον τώρα αρχίζουν, ομολογούν στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα πρέπει στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τον Απρίλιο να κινηθούν αποτελεσματικά σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο αφορά τους εταίρους προκειμένου να τους πείσουν για την τήρηση των δεσμεύσεών μας προχωρώντας στο επόμενο στάδιο της διμερούς συμφωνίας και το δεύτερο σχετίζεται με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις ενστάσεις οι οποίες εκφράζονται από αυτό.

Ήδη τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές καταδεικνύουν τον κλοιό στον οποίο κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση και προφανώς τους κατάλληλους λεπτούς χειρισμούς που θα πρέπει να κάνει για να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Οι αναφορές των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι αμέσως μετά το «πράσινο φως» του Eurogroup ήταν σαφείς και συνοψίζονται σε μία φράση: είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, έμπρακτη απόδειξη των ελληνικών προθέσεων και περαιτέρω διασφαλίσεις για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν βέβαιοι ότι η αλλαγή σελίδας προς το καλύτερο ήδη αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, επισημαίνουν πως η νέα κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι οι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας και ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε έχει ως θεμέλιο την κυβερνητική ατζέντα.

Προβληματισμοί και νομοθετικό έργο

Αρκετά είναι όμως τα σημεία-κλειδιά που θα κληθεί να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση εν όψει του επόμενου κρίσιμου διαστήματος. Όπως για παράδειγμα ο ασφυκτικός και συνεχής έλεγχος από τους δανειστές της χρηματοδότησης της χώρας μας, καθώς και η ανάγκη εξειδίκευσης πολλών παραμέτρων της συμφωνίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά ταυτόχρονα και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, επεσήμανε πως «τα μέτρα που θα συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους πρέπει να είναι συγκεκριμένα, ώστε να μην μπορούν να θέσουν αργότερα οι Βρυξέλλες βέτο στην εφαρμογή πολιτικών που αποτελούν προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος». Και φυσικά δεν είναι μόνο ο κ. Λαφαζάνης, αλλά και αρκετά ακόμα στελέχη της μειοψηφίας ή ακόμα και εσωκομματικές τάσεις (π.χ. Κομουνιστική) που εκφράζουν τους προβληματισμούς τους.

Προβληματισμοί οι οποίοι αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα στις δύο σημερινές κομματικές συνεδριάσεις, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 10 το πρωί και της Πολιτικής Γραμματείας στη 1 το μεσημέρι.

Ετσι, το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων καθίσταται επικίνδυνο για την κυβέρνηση, η οποία πλέον, μετά τη συμφωνία, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα να νομοθετεί, βάσει της συμφωνίας και των προεκλογικών της δεσμεύσεων, όποιες βέβαια από αυτές βρίσκουν σύμφωνους και τους εταίρους.

Ηδη, αφήνεται να διαρρεύσει ότι πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθούν τα δύο πρώτα νομοσχέδια, της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ταμεία.

Σφοδρά πυρά

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπολίτευση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) έχει ξεκινήσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το «νέο μνημόνιο», που όπως λένε, επιβάλλουν στη χώρα.

«Συναντηθήκαμε» τελικά με το ΣΥΡΙΖΑ στην... έξοδο του μΜνημονίου, εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, καταγγέλλοντας πως «χάθηκαν δύο μήνες εκλογικής αβεβαιότητας και ένας μήνας... εικονικής διαπραγμάτευσης, για να επιστρέψει η χώρα πιο πίσω από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του «γιατί κάνουμε τόσα βήματα πίσω, γιατί ενώ ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή με πολύ πιο άνετους όρους, μένουμε επί μήνες στο παλιό μνημόνιο και ετοιμαζόμαστε από τον Ιούλιο και μετά για ένα μνημόνιο 3».

Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή κάνουν λόγο για «συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής». Ο Περισσός μάλιστα διοργανώνει την Παρασκευή την πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση με αφορμή τη συμφωνία στο Eurogroup.

Σε σαφώς πιο ήπιους τόνους, το Ποτάμι χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός της έγκρισης από το Eurogroup της λίστας προτεραιοτήτων που έστειλε η κυβέρνηση, την οποία καλεί «να συγκρουστεί με δυνάμεις και νοοτροπίες, ακόμη και στο δικό της στρατόπεδο, που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στο χθες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v