H Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει να αποδέχεται το γεγονός ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην αποπληρώσει ποτέ το χρέος της, ύψους 366 δισ. δολαρίων, ακόμη και αν διασφαλιστεί η παράταση του προγράμματος, δηλώνουν αναλυτές στο CNBC.
Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί σε αυτή τη ζωή, υπογραμμίζει ο Kingsley Jones, ιδρυτής του Jevons Global. "Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το χρέος είναι στο 175% του ΑΕΠ. Είναι υψηλότερο από ότι ήταν όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση".
"Απλά κοιτάξτε την Ιαπωνία. Το χρέος της προσεγγίζει το 300% του ΑΕΠ. Μια μέρα, όλο αυτό το χρέος απλά θα εκραγεί. Ποτέ δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, ούτε το ελληνικό", τόνισε ο Jones.
Το ελληνικό πρόγραμμα παρατάθηκε για τέσσερις ακόμη μήνες σε ένα deal της τελευταίας στιγμής την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αναφορά στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για κούρεμα ή μείωση του χρέους - μια προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η τελική επιβεβαίωση της συμφωνίας εξαρτάται από τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η Αθήνα σήμερα, Δευτέρα.
"Οι όροι του τρέχοντος προγράμματος ζητούν από την Ελλάδα να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού άνω του 4% για μια δεκαετία. Καμία χώρα με προβληματική οικονομία δεν έχει καταφέρει να το κάνει. Οπότε, θεωρούμε ότι οι τρέχοντες όροι που απαιτούνται από την Ελλάδα απλά δεν είναι ρεαλιστικοί", σημειώνει.
Πρέπει να υπάρξει κούρεμα
"Αυτό που θα πρέπει να αποδεχτεί η ευρωζώνη είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι φερέγγυα (insolvent) καθώς το χρέος της χρειάζεται σημαντικό κούρεμα. Θα έπρεπε να το έχουν κάνει το 2010, αλλά επέλεξαν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερες πιστώσεις και να σπρώξουν παραπέρα το πρόβλημα", σχολιάζει ο Nicholas Ferres, αναλυτής της Eastspring Investments.
"Η Ελλάδα είχε 30% μείωση της παραγωγής, επίπεδα αντίστοιχα της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του '30. Η λιτότητα δεν είναι βιώσιμη", υπογράμμισε.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λογικά θα συνεχίσουν να απορρίπτουν την επιλογή ενός "κουρέματος", καθώς θέλουν η Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δημοσιονομικά της, εξηγεί ο Evan Lucas, αναλυτής της IG, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να εξετάσουν οποιονδήποτε άλλον συμβιβασμό εκτός ενός κουρέματος.
Αυξάνονται τα ρίσκα
Ενώ η μαραθώνια σύσκεψη των Βρυξελλών την Παρασκευή προκάλεσε αισιοδοξία για μια μόνιμη λύση, τα σενάρια εξόδου από το ευρώ είναι ακόμη στο τραπέζι.
"Εάν εξετάσεις το deal, η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα και η Γερμανία πήρε τα πάντα και πλέον οδεύουμε προς μια έξοδο της Ελλάδας από την νομισματική ένωση", είπε ο Lucas.
Η όποια συμφωνία επέκτασης του προγράμματος διάσωσης θέτει σε κίνδυνο την εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, κάτι πουυ πιθανότατα θα διακινδυνεύσει την τρέχουσα συμφωνία διάσωσης με τους ευρωπαίους, υπογραμμίζει.
Αντίστοιχη είναι και η θέση της βρετανικής Barclays, τονίζοντας ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον υψηλότερη από ποτέ. ""Οι ελληνικές αρχές ενδέχεται να αρχίσουν να νιώθουν την πίεση της κοινής γνώμης, κάτι που θα τους οδηγήσει σε χαλάρωση της εφαρμογής των πολιτικών, τη στιγμή που οι διεθνείς πιστωτές ίσως δεν είναι πρόθυμοι να ανεχτούν άλλες αποκλίσεις από το πρόγραμμα", τονίζει η τράπεζα σε έκθεσή της τη Δευτέρα.
Η Morgan Stanley θέτει την πιθανότητα "Grexit" τους επόμενους 3-6 μήνες στο 25% ενώ η Commerzbank έχει ανεβάσει την πιθανότητα στο 50% από 25%.