Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι σε διπλό ταμπλό πριν το Eurogroup

Παράλληλες διαβουλεύσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι τεχνικές «διαπραγματεύσεις». Τι αποφάσισε το κυβερνητικό συμβούλιο. Οι κόκκινες γραμμές και τα σημεία σύγκλισης. Σε... ετοιμότητα η Αριστερή Πλατφόρμα.

Παιχνίδι σε διπλό ταμπλό πριν το Eurogroup

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και στο κυβερνητικό επιτελείο ο υδράργυρος αγγίζει... κόκκινο.

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και την αύξηση των πιθανοτήτων επίτευξης συμφωνίας, οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται τόσο σε τεχνικό επίπεδο μέσω των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες (ολοκληρώθηκαν χθες σύμφωνα με πληροφορίες), όσο και σε πολιτικό με τις συνεχείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από το εξωτερικό.

Το κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός τελείωσε μετά τα μεσάνυκτα. Όπως έγινε γνωστό Ο Αλ. Τσίπρας, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ενημέρωσε τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου για τις συζητήσεις που είχε στις Βρυξέλλες και τις λεπτές ισορροπίες στις οποίες βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Τους υπουργούς ενημέρωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τις διμερείς επαφές που είχε σε Ρωσία και Γερμανία.

Αποφασίστηκε να γίνει μαραθώνιος επικοινωνιών του πρωθυπουργού με τις πλευρές που εκτιμάται ότι μπορούν να παράσχουν ουσιαστική στήριξη στις ελληνικές θέσεις. Επιδίωξη του πρωθυπουργού, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι να «κλειδώνει συνεργασίες με όσους στέκονται στο πλευρό μας» και «να βελτιώσουμε περισσότερο τη θέση μας σε ότι αφορά τους συσχετισμούς».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup «θα μπει στις ράγες ένα πλαίσιο που θα οδηγήσει σε συμφωνία». Δηλώνουν ικανοποιημένοι αλλά και αισιόδοξοι για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η καταστροφολογία, αναφέρεται σχετικά, «δεν πέρασε όπως φάνηκε και από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των πολιτών και πλέον μετά την δήλωση Τσίπρα –Ντάισελμπλουμ έχει μετατοπιστεί ο άξονας από το επιτακτικό «εφαρμόστε και να ολοκληρώστε το πρόγραμμα» (του Ντάισελμπλουμ), στο «να αναζητήσουμε το κοινό τόπο» για τον αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό».

«Πρόθεσή μας είναι να έχουμε σύντομα μία συμφωνία αμοιβαίως επωφελή και για εμάς αλλά και για τους εταίρους και σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινούμαστε», έλεγε προχθές στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, χωρίς να αποκλείει πάντως να μην υπάρξει οριστική συμφωνία τη Δευτέρα, αλλά λίγες μέρες αργότερα, σε άλλο έκτακτο Eurogroup, ίσως την επόμενη Παρασκευή.

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι το παρόν πρόγραμμα στο τέλος του μήνα θα αποτελέσει παρελθόν, όπως και η τρόικα. Βέβαια, μπορεί τα σχετικά ραντεβού με την απέναντι πλευρά πλέον να διεξάγονται στις Βρυξέλλες, ωστόσο συνομιλητές της κυβέρνησης, ως φαίνεται, θα είναι και πάλι οι τρεις γνωστοί μας από τα παλιά εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Συγκλίσεις και αποστάσεις

Από την Παρασκευή το πρωί, οι Έλληνες και Ευρωπαίοι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, καθώς και τις διαφορές των δύο προτάσεων. Η τεχνική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ και οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν στην σύνταξη των κειμένων που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρχουν δύο κείμενα, ένα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ένα εκ μέρους της Κομισιόν.

Τα σημεία που παρατηρείται συμφωνία με τους εταίρους αφορούν θέματα καταπολέμησης διαφθοράς, φοροδιαφυγής και μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, το περιουσιολόγιο και το πιο απλό, πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Από την άλλη, παρασάγγας απέχουν οι θέσεις των δύο πλευρών όσον αφορά την υγεία, τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ ως "κόκκινες γραμμές" το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις "οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση" και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ειδικά η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρείται κομβικό ζήτημα για την κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει τις εξαγγελίες της, σε μια στιγμή που τα κρατικά έσοδα για το πρώτο δίμηνο του έτους βρίσκονται στο ναδίρ.

Ποικίλα μηνύματα

Ο Αλέξης Τσίπρας από την ώρα που γύρισε από τις Βρυξέλλες, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους συνεργάτες του και τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ενώ αρκετές είναι και οι τηλεφωνικές συνομιλίες του με πρόσωπα – κλειδιά από το εξωτερικό. Από τις πιο ενδιαφέρουσες εξ αυτών ήταν χθες το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Πρόκειται για μία ακόμα παρέμβαση των ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση της Κάρολιν Άτκινσον, βοηθού συμβούλου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβιβαστούν περαιτέρω ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα Βρυξέλλες και Βερολίνο συνεχίζουν τη σκληρή ρητορική τους, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα στην Αθήνα για τήρηση των κανόνων. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ εκτίμησε ότι "είμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία, είμαστε πολύ μακριά από ό,τι θα μπορούσε να αποκαλέσει κανείς πολιτικό συμβιβασμό", ενώ απαισιόδοξος δήλωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με την πιθανότητα να μπορέσουν οι υπουργοί Οικονομικών να κάνουν τη Δευτέρα ένα στέρεο βήμα που θα γεφυρώνει τις διαφορές.

Σημειώνεται πως για χθες είχε προγραμματιστεί συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μάρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλκφραντ Σόιμπλε για να χαραχθεί η στάση που θα κρατήσει η Γερμανία στην μεθαυριανή συνεδρίαση. Το Βερολίνο φέρεται να ζητάει παράταση και ολοκλήρωση του μνημονίου και συνέχιση της επιτήρησης, ενώ δεν έχει αντίρρηση η τρόικα να αλλάξει όνομα, όχι όμως ρόλο.

Με το όπλο παρά πόδα

Η κάθε κίνηση, εξάλλου, στο κυβερνητικό στρατόπεδο γίνεται με το βλέμμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στους... επικίνδυνους εκπροσώπους της Αριστερής Πλατφόρμας. Ήδη από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης, εκπρόσωποί της έχουν δώσει δείγματα γραφής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαφαινόμενη στροφή της ηγετικής ομάδας προς τον ρεαλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας τη δημοσιοποίηση των όρων της τελικής συμφωνίας, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους για τη συνέχεια.

Χθες, πάντως, φρόντισαν, μέσω της ιστοσελίδας "iskra.gr" που φιλοξενεί τις θέσεις τους, να εκτοξεύσουν νέες προειδοποιητικές βολές προς την κυβέρνηση, καλώντας την να μην υποχωρήσει ούτε κατ' ελάχιστον στις διαπραγματεύσεις. "Αν συνεχιστούν οι σημερινές άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ταξικής και κοινωνικής λεηλασίας, Ευρώπη και Ευρωζώνη δεν έχουν μέλλον, τονίζεται σε σχετικό άρθρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v