Ο κ. Γκουρία είναι ο πιο χρήσιμος άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη, γιατί το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ.Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αντίθετα με όσα έγιναν στις ΗΠΑ, η Ε.Ε. προσπάθησε να επιλύσει την κρίση με λιτότητα. Έτσι, υποθηκεύτηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές με την Ευρώπη να βολοδέρνει σήμερα ανάμεσα στη Σκύλα της στασιμότητας και τη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα πλέον έχει χρέος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε πριν από την κρίση. Οι υπερασπιστές της λιτότητας προσπαθούν να αποδώσουν την αποτυχία του μνημονίου στις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις δεν υπήρξαν, υπήρξαν απορρυθμίσεις για την προστασία συμφερόντων της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας, υπογράμμισε.
Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα, τις οποίες δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μπορούμε να το κάνουμε, σημείωσε, γιατί δεν έχουμε εξαρτήσεις.
Τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι πράξη αλληλεγγύης προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, που πλήρωσαν για την ολιγαρχία στην Ελλάδα.
«Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τον ΟΟΣΑ προκειμένου να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής μας που έχουν ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσωπο. Αυτό δεν θα γίνει στη βάση της προηγούμενης εργαλειοθήκης, αλλά με βάση τη λαϊκή εντολή και το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στις προγραμματικές», είπε ο Α. Τσίπρας.
Δήλωσε αισιόδοξος ότι η σημερινή συνάντηση με τον Α. Γκουρία μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα σχέση ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα.
Τόνισε ότι θα συσταθεί μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας, η οποία θα προετοιμάσει ένα σύγχρονο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη. Θα υπάρξει στενή συνεργασία και βοήθεια από τον ΟΟΣΑ για την εκπόνηση και την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι θα πάει στο Παρίσι όπου θα έχει την ευκαιρία να επισημοποιήσει τη σχέση συνεργασίας.
Γκουρία: Θα στηρίξουμε τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις
Πρέπει να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και να εργαστούμε για την Ελλάδα, σημείωσε ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ.
Οι Έλληνες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που αντιστέκονται στις αλλαγές σε όλες τις χώρες.
Ο ΟΟΣΑ, σημείωσε ο κ. Γκουρία, δεν θα υποδείξει στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε εργαλεία και μηχανισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις, για τη φοροδιαφυγή και στοιχεία για τη διαφθορά».
Η ελληνική κρίση παρήγαγε χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, αυξανόμενη ανισότητα και επιδείνωση της εμπιστοσύνης. Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε, σημειώνοντας πάντως ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη.
Αρνήθηκε ότι θα έχει ρόλο επιβλέποντα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε νέους ρόλους".
Σταθάκης: Ποιες μεταρρυθμίσεις σχεδιάζουμε με τον ΟΟΣΑ
«Κλείδωσε» η νέα συνεργασία της ελληνικής Κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ. Νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια γεύματος του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία αποφασίσθηκε να υπάρξει συνεργασία σε τομείς όπως υποδομές, δημόσιες προμήθειες, ανταγωνισμός, απλοποίηση αδειοδοτήσεων, αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και ένα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία θα έχει αναπτυξιακή διάσταση, θα είναι ολιγόμηνη με προτεραιότητες την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή, την αναβάθμιση του Παρατηρητηρίου Τιμών, τις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics.
Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του ο υπουργός ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα «κατεβάσει» νομοσχέδιο για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.
Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους ο κ. Σταθάκης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία ενώ επικρότησε τις τελευταίες προτάσεις του Γιούνκερ τις οποίες χαρακτήρισε πολύ καλές.
Εκτίμησε επίσης ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα τραβήξουν το σχοινί.