Κάλεσμα στους Ευρωπαίους να υπάρξει ένας συμβιβασμός με την Ελλάδα καθώς διακυβεύεται το μέλλον του ευρωσυστήματος απευθύνει το Bloomberg μέσω της στήλης Bloomberg View.
Όπως αναφέρει, οι λεπτομέρειες της νέας πρότασης της Αθήνας στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής και του χρέους έχει σημασία, αλλά όχι μεγαλύτερη από την προθυμία των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Μέχρι στιγμής, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, με την Ελλάδα και την Ε.Ε. να αναφέρονται στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ ως μια επιλογή που είναι πρόθυμοι να εξετάσουν. Είναι ένα ριψοκίνδυνο μήνυμα προς τους επενδυτές, σημειώνει το πρακτορείο.
Όπως επισημαίνει, μετά τα ταξίδια του στην Ευρώπη, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη μετριάσει τη στάση του, λέγοντας πλέον ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί άμεση διαγραφή χρέους, αλλά πρόσθετη αναδιάρθρωση. Αντί να αρνείται τους όρους πολιτικής σε μια νέα συμφωνία, τονίζει ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις στο τρέχον πρόγραμμα θα παραμείνουν, μαζί με κάποιες νέες.
Οι προτάσεις αυτές δεν είναι τόσο κακές. Στην πραγματικότητα, έχουν λογική. Πλέον αναγνωρίζεται από πολλούς ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει αποτύχει: επέβαλε υπερβολική λιτότητα, έπληξε την οικονομία και ως εκ τούτου απέτυχε να θέσει υπό έλεγχο το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Είτε έχει δίκιο είτε άδικο, η μετριασμένη θέση της Αθήνας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον ως βάση για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδίως η γερμανική αρνούνται να διαπραγματευτούν. Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε, σημειώνουν. Την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προανήγγειλε ότι εάν η Ελλάδα δεν θέλει την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, "όλα έχουν τελειώσει". "Οι πιστωτές της χώρας δεν μπορούν να διαπραγματευθούν κάτι νέο", πρόσθεσε.
Γιατί στην ευχή όχι; Αποτυχημένα προγράμματα, χαμένοι στόχοι και επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών δεν είναι ανήκουστα πράγματα στην Ευρώπη. Ένας κυνικός θα μπορούσε να πει ότι αυτή είναι η τυπική διαδικασία λειτουργίας. Φαίνεται παράξενο να προσπαθούν να ανατρέψουν αυτήν τη συνήθεια την ίδια στιγμή που η ξαφνική επιμονή σε μια άκαμπτη στάση απειλεί την επιβίωση του ευρωσυστήματος.
Στην ουσία, τονίζει το πρακτορείο, ο Σόιμπλε λέει στην Αθήνα ότι τίποτα δεν αρκεί εκτός από μια παράδοση άνευ όρων. Τι πρέπει να συμπεράνουν από αυτό οι Έλληνες ψηφοφόροι; Εαν η Ελλάδα αρνηθεί τη γερμανική πρόταση του εθνικού εξευτελισμού και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις ακολουθήσουν την απειλή του Σόιμπλε, η Ελλάδα δεν θα έχει επιλογή παρά τη χρεοκοπία και, κατά πάσα πιθανότητα, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ως πρελούδιο μιας εξόδου από το ευρωσύστημα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από ό,τι σε περίπτωση συμφωνίας και σε πολύ χειρότερη εάν δεν περιοριστούν οι παράπλευρες απώλειες από ένα Grexit.
Η Αθήνα έχει κάνει υποχωρήσεις. Ενδεχομένως να χρειάζεται να κάνει κάποιες ακόμη. Αλλά έχει μετριάσει την επιθετικότητά της και ζητά μια συμφωνία. Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί. Εαν αρνηθεί να το κάνει και ως αποτέλεσμα καταρρεύσει το ευρωσύστημα, θα πρέπει να εξηγήσει τη στάση της...