Στο Αζερμπαϊτζάν θα βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου (Advisory Council) του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου.
Με δεδομένο ότι στο όργανο αυτό συμμετέχουν υπουργοί των χωρών που διασχίζει ο αγωγός του Νότιου Διαδρόμου (ο αγωγός ΤΑΡ), στο πρώτο του ταξίδι ο έλληνας υπουργός αρμόδιος για την ενέργεια, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει ομολόγους του κρατών μελών εντός και εκτός ΕΕ, όπως και τον επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς αρμόδιο για τα θέματα της υπό διαμόρφωση «Ενεργειακής Ένωσης» που προωθεί η ΕΕ.
Στη διάρκεια της συνόδου, αναμένεται ο υπουργός να ξεκαθαρίσει και τις θέσεις της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Socar, αλλά και τις θέσεις της σημερινής Κυβέρνησης, αν και σχετική προεργασία είχε γίνει από την σημερινή αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη που είχε συναντηθεί πριν από 1,5 μήνα το Μπακού και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συναλλαγής (πάνω από ένα χρόνο) λόγω παρέμβασης της ΕΕ, παρά την ανοχή και τη διάθεση συνεργασίας που δείχνουν οι Αζέροι, δεν είναι κάτι που το περίμεναν. Έτσι αναμένεται στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Λαφαζάνης με αξιωματούχους της χώρας και της Socar, οι δύο πλευρές να καθορίσουν τις θέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις.
Ωστόσο στην ατζέντα της συνάντησης πρωτεύουσα θέση έχουν τα πιθανά προβλήματα στην ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ. Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του σε Μέσα του Μπακού, ο Έλληνας πρέσβης Δημήτριος Τσούγκας, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των μελών του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, τα εμπλεκόμενα μέρη θα συζητήσουν προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν στην ολοκλήρωση του έργου και να βρουν τις κατάλληλες λύσεις σε συνεργασία με τις εταιρείες που συμμετέχουν στον αγωγό ΤΑΡ. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο.
Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό της ΕΕ για τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης, πρωτεύοντα ρόλο αναλαμβάνει ο αγωγός του Νότιου Διαδρόμου, ώστε να απεξαρτηθεί η ΝΑ Ευρώπη από το ρωσικό αέριο.
Η προοπτική αυτή τονίστηκε ιδιαίτερα στην προχθεσινή συνάντηση υπουργών Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, και η οποία είχε ως κατάληξη απόφαση επιτάχυνσης στην ολοκλήρωση έργων υποδομής, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (IGB) και ο «Κάθετος Διάδρομος» φυσικού αερίου, με καταρχήν συμμετοχή της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ενώ συζητείται η είσοδος και της Ουγγαρίας.