Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν βγάζουν συναινέσεις οι προγραμματικές

Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήπιων τόνων, αλλά αιχμηρές οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων τους. Οι μετριοπαθείς, αλλά και οι σκληρές φωνές χθες στη Βουλή.

Δεν βγάζουν συναινέσεις οι προγραμματικές

Χωρίς κάποια σημαντική έκπληξη αναμένεται η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Με το βλέμμα όλων στραμμένο στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πράσινο φως στην κυβερνητική πολιτική -τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- θα δώσουν οι 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ αρνητικοί θα είναι αυτοί των υπολοίπων κομμάτων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεταθέτει για το Σαββατοκύριακο τις αποφάσεις για το όνομα του ΠτΔ καθώς είναι δεδομένο ότι η πιθανή υποψηφιότητα Αβραμόπουλου συνδέεται άμεσα με τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Στη Βουλή αν κάτι προκάλεσε εντύπωση κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της τριήμερης συζήτησης ήταν το γεγονός ότι οι ομιλίες σε γενικές γραμμές ήταν χαμηλών τόνων, ακόμα και από την αντιπολίτευση, δίχως φυσικά να λείπουν και πάλι ακραίες τοποθετήσεις.

Με εξαίρεση τους συνήθεις ύποπτους, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, οι εκπρόσωποι των οποίων παρέμειναν σταθεροί στις γραμμές των κομμάτων τους, οι ομιλητές από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, της Ν.Δ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ήταν σαφώς πιο εγκρατείς και προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους.

Αυτό πάντως σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να δώσουν θετική ψήφο προς τη συγκυβέρνηση, αφού εκφράζουν τις έντονες αμφιβολίες τους για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τους δανειστές.

Στη Ν.Δ. κρατούν στάση αναμονής. Επίσημη ανακοίνωση μετά την προχθεσινή ομιλία Τσίπρα δεν εξεδόθη -παρά μόνο μία διαρροή- και, όπως λένε στη Συγγρού, θα τοποθετηθεί για όλα απόψε το βράδυ από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για γενικολογίες και για αόριστες θέσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού που αφορούν το απώτερο μέλλον και δηλώνουν ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση, έστω και τώρα, αναγνωρίζει θετικά επιτεύγματα της προκατόχου της, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αίσθηση προκάλεσε (και σχολιάστηκε σε εσωκομματικά πηγαδάκια) η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απέφυγε τις επί παντός επιστητού επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, κρατώντας μάλιστα αποστάσεις από στελέχη της γαλάζιας ηγετικής ομάδας, σχετικά με τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης».

«Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να σας δούμε ως αριστερή παρένθεση, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και θα επιβεβαιωνόταν έτσι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα», τόνισε στην ομιλία του, την ίδια ώρα που ο Χρήστος Σταϊκούρας καταλόγιζε στην κυβέρνηση «δείγματα ακραίας και αντιφατικής πολιτικής, ασάφειες, αλλά και έλλειψη ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου».

Αοριστίες και... εθνική βλάβη

Αλλά και στο Ποτάμι μιλούν για αοριστίες των εξαγγελιών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Σταύρου Θεοδωράκη, αυτό που φάνηκε να μην απαντάται στις κυβερνητικές δεσμεύσεις ήταν πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα που χρειάζονται για να γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Στην κοινοβουλευτική της παρέμβαση, η Αντιγόνη Λυμπεράκη διεμήνυσε πως «το Ποτάμι δεν θα αφήσει τη σιωπή της αμήχανης κυβέρνησης Αριστεράς-Δεξιάς να θάψει την ελπίδα των μεταρρυθμίσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Π. Καρκατσούλη που υποστήριξε ότι «απαιτείται ένας αταλάντευτος ευρωπαϊκός προσανατολισμός, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εμφανές στις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δηλωμένους αντιευρωπαϊστές Ανεξάρτητους Έλληνες».

Να μην παίξει η κυβέρνηση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας «κορόνα-γράμματα» ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Πιο σκληρή είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και μπορεί να επανέλαβε μεν ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμβάλει σε εθνική προσπάθεια μέσα από εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ωστόσο τα καρφιά του προς τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πολλά.

«Η γραμμή της κυβέρνησης είναι υποχώρηση με την κραυγή 'επίθεση'. Όμως προτιμώ την υποχώρηση από την εθνική βλάβη», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας για πλήθος κυβερνητικών αντιφάσεων μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες. «Κερδίσατε τις εκλογές μιλώντας για μονομερή διαγραφή χρέους, για κατάργηση μνημονίου και εφαρμοστικών νόμων, για κρατικοποίηση τραπεζών, για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με σεισάχθεια, με διαγραφή ιδιωτικών χρεών», τόνισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη.

Η φερόμενη ως υποψήφια διάδοχος του κ. Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τοπίο στην ομίχλη, σημειώνοντας ότι σε αυτήν τη συγκυρία «οφείλει η κυβέρνηση να έχει μια ρεαλιστική πρόταση διαπραγμάτευσης και σχέδιο για το μέλλον της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v