Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο… μετρητό κρίνεται το κυβερνητικό πλάνο

Οι φορολογικές εξαγγελίες και τα οριακά ταμειακά διαθέσιμα. Τι εισηγείται για τους φόρους η κυβέρνηση και ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα. Οι κινήσεις για το περιουσιολόγιο, το κυνήγι της φοροδιαφυγής και τα δεδομένα στα κρατικά ταμεία.

Στο… μετρητό κρίνεται το κυβερνητικό πλάνο

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προφανώς δεν περίμενε κανείς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από το βήμα της Βουλής στην επίσημη πρώτη του παράταση του μνημονίου. Θα περίμενε όμως να ακούσει πώς θα χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες που μετεξελίχθηκαν σχεδόν ακέραιες σε προγραμματικές δηλώσεις ικανοποιώντας τα μέγιστα τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, αν όχι όλους.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει μηνύματα στους δανειστές ότι επιμένει σε πρόγραμμα–γέφυρα που θα οδηγήσει σε νέο Συμβόλαιο τον Ιούνιο και βέβαια στη μη παράταση του μνημονίου, κατηγορώντας μάλιστα την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επιχείρησε να εγκλωβίσει τη νέα με δίμηνη παράταση και όχι εξάμηνη, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας (60% χρέος λέει το Σύμφωνο μεταξύ άλλων και όχι 180%).

Στο θέμα της δίμηνης παράτασης, η άποψη που έχει εκφραστεί από τον προκάτοχο του Γ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, τον καθηγητή Γκ. Χαρδούβελη, αναδεικνύει μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Σε αυτή δεν υπάρχουν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, αλλά τα δεδομένα, τα οποία είχε επικαλεστεί ο κ. Χαρδούβελης των ταμειακών διαθεσίμων και των ανελαστικών υποχρεώσεων του κράτους έως το Μάρτιο.

Το γεγονός ότι το ταμείο είναι μείον δεν αμφισβητείται από κανέναν, όπως επίσης και ότι έως το Μάρτιο η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις της τάξεως των 7 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια. Γι’ αυτό έλεγε ο κ. Χαρδούβελης η Ελλάδα επέμεινε σε δίμηνη παράταση και όχι σε εξάμηνη, διότι χωρίς τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης, μέχρι το καλοκαίρι το ταμείο δεν αντέχει.

Εδώ λοιπόν εντοπίζεται ίσως το «κενό» των προγραμματικών δηλώσεων. Οι εταίροι απορρίπτουν -μέχρι σήμερα τουλάχιστον, εκτός και αν πηγαίνοντας η κυβέρνηση να χτυπήσει γροθιά στο μαχαίρι έχει την πεποίθηση πως το μαχαίρι την τελευταία ώρα θα γυρίσει κατεύθυνση- το πρόγραμμα γέφυρα, απορρίπτουν την επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, απορρίπτουν αύξηση του στοκ εντόκων γραμματίων από τα 15 δισ. ευρώ και επιπλέον ο Μ. Ντράγκι έβαλε στο τραπέζι ήδη το μπαζούκας της ρευστότητας προς την Ελλάδα.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις απουσίαζαν τα μέτρα άμεσης ανάταξης των φορολογικών εσόδων που θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία δίνοντας στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών. Να μπορέσει δηλαδή, χωρίς τα 7,2 δισ. ευρώ να φτάσει έως το καλοκαίρι. Εκτός και αν στο παρασκήνιο ψήνεται μια συμφωνία αμοιβαίων συμβιβασμών με τους δανειστές, η οποία επί του παρόντος με ευκρίνεια δεν προκύπτει παρά μόνο σε επίπεδο ευσεβών πόθων…

Τα φορολογικά μέτρα που παρουσιάστηκαν χθες ακόμα και αν εφαρμοστούν με την ίδια συνέπεια που αποδείχθηκε ότι διέπει τις προεκλογικές εξαγγελίες με τις προγραμματικές δεσμεύσεις, δεν μπορούν να αποδώσουν άμεσα.

Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, που θα χτυπήσουν την οικονομική ελίτ και τους ευκατάστατους, αλλά φοροφυγάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους φωτογράφισε ο κ. Τσίπρας, στην καλύτερη περίπτωση θα εφαρμοστούν στα εισοδήματα του 2015 και θα αποδώσουν το 2016. Το πιθανότερο μάλιστα είναι πως τα έξτρα έσοδα θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την επαναφορά του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους.

Το περιουσιολόγιο μέχρι να στηθεί και να αποδώσει καρπούς θέλει επίσης το χρόνο του. Οι έλεγχοι στους έχοντες και στις λίστες θέλουν επίσης το δικό τους χρόνο, ενώ οι δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ για τις οποίες ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση να πληρωθούν από τους πολίτες -αν πληρωθούν- θα κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού του 2014.

Παράλληλα, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και η αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αν υποθέσουμε ότι επίσης ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση του βάρους στη φορολογία ακινήτων κατά 2 δισ. ευρώ, θα επιβαρύνουν δημοσιονομικά την κατάσταση.

Από τα φορομέτρα λοιπόν για αύξηση των εσόδων, μένουν επί της ουσίας η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού που μπορεί να δώσει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Και παράλληλα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ από τα ερχόμενα Χριστούγεννα, η νεκρανάσταση της ΕΡΤ και όλες οι άλλες παροχές.

Αν δεν αλλάξουν καταλυτικά βασικές παραδοχές στην εξίσωση, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, δεν βγαίνει. Εκτός κι αν αλλάξουν σε πείσμα όσων βλέπουν σύγκρουση με την Ευρώπη, δημοψηφίσματα, εκλογές και άλλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v