Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση ήταν γνωστό ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε κάποια ζητήματα, όπως η οικονομία, συγκλίνουν, ωστόσο σε άλλα η απόσταση που τους χωρίζει είναι τεράστια. Χθες, πριν καν η κυβέρνηση πάρει από τη Βουλή την ψήφο εμπιστοσύνης, η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώθηκε, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Αφορμή το ζήτημα της ιθαγένειας για το οποίο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι απέχουν παρασάγγας. Ετσι, στην ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, ήρθε να απαντήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Τι είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1; Ούτε λίγο ούτε πολύ, πως δεν δέχεται «τα παιδιά των μεταναστών, δηλαδή της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια». Δύο θέσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, όπως τα εθνικά θέματα και οι σχέσεις εκκλησίας - κράτους.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίζουν κατά βούληση και βάσει κόκκινων γραμμών που έχουν θέσει», διεμήνυσε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας πως «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν είναι πρόβατα, θα ψηφίζουν κατά τη συνείδησή τους, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Δεν είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα ψηφίζουμε ανάλογα με όσα έχουμε δεσμευθεί ως προς τον ελληνικό λαό», προκαλώντας τους πρώτους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο.
Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 13, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για να περάσει ένα νομοσχέδιο από τη Βουλή, χρειάζεται την ψήφο των βουλευτών του Πάνου Καμμένου ή άλλου κόμματος.
Χρέος και υδρογονάνθρακες
Την ίδια ώρα, η γνωστοποίηση από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη της πρόθεσης της κυβέρνησης να μην ζητήσει τελικά διαγραφή του χρέους αλλά ελάφρυνσή του μέσω της ανταλλαγής ομολόγων, έδωσε το έναυσμα για έντονη αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. κυρίως, αλλά και με τον πρώην κυβερνητικό της εταίρο, το ΠΑΣΟΚ.
Η Συγγρού κατήγγειλε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, καλώντας την να ανακοινώσει την επίσημη θέση της. «Δεν υπάρχει καμία στροφή, καμία κωλοτούμπα», έλεγε από την άλλη πλευρά κυβερνητική πηγή. «Όταν λέμε διαγραφή, αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους. Ένας από αυτούς τους τεχνικούς τρόπους είναι αυτός, ο οποίος ακούστηκε σε παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη προς Βρετανούς επενδυτές. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Αυτό που μας νοιάζει εμάς είναι αυτή τη στιγμή να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος», τόνισε.
Κόντρα ξέσπασε και εξαιτίας της αναφοράς του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι θα επανεξεταστεί ο εν εξελίξει διεθνής διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης προειδοποίησε ότι «το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο, αφού θα κλονιστεί η αξιοπιστία της, τόσο γεωπολιτικά, όσο και έναντι υποψηφίων επενδυτών» και ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνέχεια της εθνικής πολιτικής στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα».
Πυρετώδεις διεργασίες
Συνολικά όλα τα κόμματα ετοιμάζονται για την πρώτη μάχη στη Βουλή που θα γίνει το τριήμερο Σάββατο – Δευτέρα με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης προς αυτήν.
Οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πυρετώδεις και οι υπουργοί βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου το Σαββατοκύριακο οι προτάσεις που θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα τεθούν προς ψήφιση να είναι, όπως λένε στην κυβέρνηση, «ρεαλιστικές, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και απόλυτα συσχετισμένες με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες».
Ένα στίγμα, πάντως, της κυβερνητικής πολιτικής έδωσαν χθες τρεις υπουργοί προαναγγέλλοντας τις επόμενες κινήσεις τους: ο Γιώργος Σταθάκης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για μείωση κατά 20% της τιμής του φυσικού αερίου και ο Γιώργος Κατρούγκαλος που ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.