Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτό 48ωρο στο τρίγωνο Ρώμη-Παρίσι-Βρυξέλλες

Τα ταξίδια Τσίπρα για τη δημιουργία συμμαχίας και πολιτική συμφωνία. Ο ρόλος Γιούνκερ και το αυριανό κρίσιμο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό. Εσωκομματικές ενστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για Αβραμόπουλο και κλειστά χαρτιά για το όνομα του ΠτΔ.

Καυτό 48ωρο στο τρίγωνο Ρώμη-Παρίσι-Βρυξέλλες

Ερμητικά κλειστά εξακολουθούν να είναι τα στόματα των κυβερνητικών παραγόντων όσον αφορά το πρόσωπο που θα προταθεί ως διάδοχος του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Παρόλο που η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε δέκα μέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ανεπίκαιρο ζήτημα καθώς, όπως λένε, αυτήν τη στιγμή διεξάγεται μία πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση όσον αφορά το μέλλον του τόπου και εκεί ρίχνουν όλο το βάρος τους.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στις συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και αύριο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Μια πτυχή της ελληνικής διαπραγματευτικής γραμμής αποκάλυψε χθες, μέσω των Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης προτείνοντας απομείωση του χρέους μας χωρίς κούρεμα, αλλά με ανταλλαγή ομολόγων. Με αυτήν τη νέα τακτική, η κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί πιο κοντά στις πολιτικές αντοχές της Ευρώπης αλλά και να καλμάρει τη στάση του Βερολίνου που επιμένει στην πολύ σκληρή γραμμή. Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι ο Ελληνας υπουργός συναντά τον ιταλό ομολογό του.

Στην αυριανή συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, πάντως, ο πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητήσει και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με την πιθανή υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να έχει ήδη εκφράσει τη δυσφορία του στην ενδεχόμενη απομάκρυνση του Έλληνα επιτρόπου από τη θέση του, γιατί θα πρέπει να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα των προσώπων που στελεχώνουν το επιτελείο του. Κι αυτό διότι δεν δείχνει διατεθειμένος να παραχωρήσει ένα τόσο σημαντικό τομέα, όπως αυτόν της μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας σε εκπρόσωπο της κυβέρνησης Τσίπρα, ιδεολογικού αντιπάλου του και ανθρώπου όχι της απολύτου εμπιστοσύνης του. Εάν δεν συναινέσει τελικά ο κ. Γιούνκερ, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να κάνει πίσω και να προτείνει άλλο πρόσωπο για την Προεδρία.

Εσωκομματικές αντιδράσεις

Ωστόσο, αντιδράσεις για τον κ. Αβραμόπουλο υπάρχουν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο facebook, αναφέρει ότι «καλό είναι η συζήτηση περί Αβραμόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας να τελειώνει! Το μήνυμα της κάλπης ήταν αντιμνημονιακό, μήνυμα αποδοκιμασίας του υπαρκτού πολιτικού συστήματος και έξωσης του πολιτικού προσωπικού που στήριξε τα μνημόνια και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, η οποία σε άρθρο της τονίζει ότι «οι φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δ. Αβραμόπουλο (ή και τον Κ. Καραμανλή!) πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Αλλά και η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, Αυγή, κυκλοφόρησε με άρθρο υπό τον τίτλο «Αβραμόπουλο για Πρόεδρο; Όχι, ευχαριστούμε!», καλώντας ουσιαστικά την ηγετική ομάδα να αλλάξει το πλάνο που φέρονται να έχουν συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος.

Στον κ. Αβραμόπουλο θα πει «ναι» τελικά, εφόσον προταθεί, και η Ν.Δ. ύστερα από πολλές αμφιταλαντεύσεις και ενώ είχε προαναγγείλει και πάλι τον Σταύρο Δήμα. Πριν από την κρούση στον κ. Αβραμόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είχε προτείνει τη συγκεκριμένη θέση στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως αρνήθηκε.

Ένα άλλο όνομα που έχει ακουστεί για την Προεδρία είναι και αυτό του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Μάιο στο Παρίσι. Μάλιστα ο κ. Γαβράς είχε δηλώσει γοητευμένος από την προσωπικότητα του πρωθυπουργού - τα αισθήματα πάντως είναι αμοιβαία.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν επίσης και τα ονόματα του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, της ιστορικού Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ και του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Νανόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v