Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο σκληρός απ' όσο περιμέναμε

H συγκρουσιακή στάση που επέδειξε η νέα ελληνική κυβέρνηση αυξάνει τις πιθανότητες «ατυχήματος» προειδοποιεί η Goldman Sachs. Η παγερή αντίδραση των Ευρωπαίων και τα νέα δεδομένα από την νίκη ΣΥΡΙΖΑ. Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για την Ελλάδα.

Goldman Sachs: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο σκληρός απ όσο περιμέναμε

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην νέα ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς δανειστές παραμένει το βασικό σενάριο για την Goldman Sachs, η οποία τονίζει ωστόσο πως ο κίνδυνος Grexit έχει αυξηθεί.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο συγκρουσιακή και ευρωσκεπτικιστική από ότι αναμενόταν πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μιας πολιτικής αστοχίας που μπορεί να οδηγήσει σε ένα οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο και πιθανότατα σε μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», προειδοποιεί.

Σε περίπτωση που το «ατύχημα» συμβεί, η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα ακολουθήσει έντονη μεταβλητότητα και αναταραχή στις αγορές. Η ένταση και η διάρκεια της μεταβλητότητας θα εξαρτηθεί από την διαδικασία με την οποία θα προκύψει το Grexit και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν τα άλλα μέλη της ευρωζώνης, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, η Goldman Sachs προτείνει στους επενδυτές να κλείσουν τις θέσεις που είχαν ανοίξει στα spreads και τις μετοχές της περιφέρειας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την κατεύθυνση που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών.

Ωστόσο, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι συνεχίζει να βλέπει ως ελκυστικές τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις ευρωπαϊκές αγορές, δεδομένων των υψηλών ασφαλίσεων κινδύνου, των θετικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του QE, την πτώση στις τιμές του πετρελαίου και την αποδυνάμωση του ευρώ.

Νέα δεδομένα από τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρώτες επαφές μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών ήταν εχθρικές, επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, δήλωσε πως δεν θα εμπλακεί σε νέες συζητήσεις με την τρόικα και δεν θα επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης. Εν τω μεταξύ, υπουργοί από την νέα ελληνική κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει σχέδια για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs, οι συγκρουσιακές αυτές δηλώσεις και πράξεις βρήκαν μια παγερή υποδοχή από τις ευρωπαϊκές αρχές και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μια καθησυχαστική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση, την οποία συνέταξε μετά από επικοινωνία με τον κ. Ντράγκι και τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «θα καταφέρουμε σύντομα να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη συνολικά».

Ωστόσο, η προοπτική της εφαρμογής μιας πιο ριζοσπαστικής πολιτικής έχει αρνητικό αντίκτυπο για τα έσοδα, καθώς πολλοί καθυστερούν την πληρωμή φόρων. Η εξέλιξη αυτή απειλεί την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Oι τρεις κίνδυνοι για την Ελλάδα

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν σύμφωνα με την Goldman Sachs τρεις σοβαρούς κινδύνους για το οικονομικό και δημοσιονομικό outlook της Ελλάδας:

1)Πολιτική κατάρρευση: Οι προκλητικές δηλώσεις και πράξεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να ερμηνευτούν από την σκοπιά α) μιας προσποιητής επίδειξης δύναμης και ανοιχτής αντιπαράθεσης στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, προτού τελικά υπάρξει ένας νέος συμβιβασμός με τους Ευρωπαίους β) τις δυσκολίες μιας νέας κυβέρνησης που δεν έχει εμπειρία στην διακυβέρνηση, δεν έχει γνώση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και έχει περιορισμένη εσωτερική πειθαρχία.

Αλλά αν οι προκλήσεις αυτές αντανακλούν την απροθυμία της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ ή την παραμονή μόνο με τους δικούς της όρους, τότε οδηγούν στο Grexit. Μονομερείς απαιτήσεις από την Ελλάδα για διαγραφή του χρέους, αντιστροφή της δημοσιονομικής προσαρμογής και εξωτερική στήριξη χωρίς όρους δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από την υπόλοιπη ευρωζώνη.

2)Κρατική χρεοκοπία: Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην νέα ελληνική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές θα καθοριστεί εν μέρει από τις ημερομηνίες στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα και διμερή δάνεια. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια στο ΔΝΤ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς και να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρέπει να αποπληρώσει δόσεις ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Αν η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της θα πρέπει να βρει νέες πηγές για να τις χρηματοδοτήσει ή να αναπροσαρμόσει τις ημερομηνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες μέσω της έκδοσης εντόκων δεν είναι βέβαιο ότι θα βρει την στήριξη της ΕΚΤ.

Αν η Ελλάδα δράσει μονομερώς και δεν εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, τότε αυτό θα σημαίνει μια αναστολή τις εξωτερικής στήριξης. Επιπλέον, η ΕΚΤ δεν θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral στις επιχειρήσεις αναχρηματοδότησης. Και αν οι ελληνικές αρχές δεν είναι πρόθυμες να εμπλακούν σε πολιτικό διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά τους όρους μιας νέας βοήθειας, αυτό θα σημάνει Grexit.

3) Tραπεζική κρίση: Οι ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος ενόψει των προβλέψεων για μια αναστολή της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στην ρευστότητα της ΕΚΤ. Όπως και το 2011-12, οι ανησυχίες αυτές οδηγούν σε μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Ανάλογα με το μέγεθος και την διάρκεια των εκροών, είναι πιθανό να ξεσπάσει μια νέα κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v