«Στους 6 – 7 μήνες που ήμουν υπουργός, κατανάλωνα το 50% του χρόνου μου προκειμένου να ακυρώσω ρυθμίσεις με τις οποίες ακυρώνονταν μεταρρυθμίσεις»!
Το είπε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια σύντομης παρέμβασης στην Πρωτοχρονιάτικη Δεξίωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Χαρδούβελης κράτησε χαμηλούς τόνους, αλλά είπε πως πολύ εύκολα εξανεμίζονται οι θυσίες των τελευταίων επτά ετών στην περίπτωση που δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Είναι ευθύνη της κοινωνίας να συνεχιστούν» τόνισε. Ο ίδιος, εμφανίστηκε σίγουρος πως η νέα κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει συγκεκριμένο δρόμο που θα της επιβάλλουν οι πολίτες οι οποίοι «έχουν ωριμάσει» τα τελευταία χρόνια.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ David D. Pearce ο οποίος σημείωσε: “Φέτος όπως και πέρυσι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και ευκαιρίες. Οι προκλήσεις είναι να προστατευθεί η οικονομική πρόοδος, να ενδυναμωθεί η ελληνική ανάκαμψη και να επιτευχθεί μια μακροχρόνια ευημερία. Οι ευκαιρίες θα ακολουθήσουν. Στη σύντομη παραμονή μου, διαπιστώνω ότι τα μέτρα και οι θυσίες αποδίδουν και ότι θα οδηγήσουν σε μια ανταγωνιστική, σύγχρονη και επιτυχημένη οικονομία. Εννοείται ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά μπορεί και το πιστεύουμε”.
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος είπε πως “η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική σταθερότητα και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Όποια κυβέρνηση προκύψει μεθαύριο χρειάζεται να προβάλλει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σταθερή προσήλωση στον στόχο της ανάπτυξης. Είναι κρίμα να πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών χάρη στις οποίες παραμείναμε στην ευρωζώνη και πετύχαμε δημοσιονομική ισορροπία».
«Ανεξαρτήτως αποτελέσματος» είπε ο κ. Αναστασόπουλος, «είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί με τους εταίρους η ένταξη των μεταρρυθμίσεων στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο και ο τρόπος που αυτές θα θέσουν την Ελλάδα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας και μετά τις εκλογές ενισχύει την πιθανότητα να χρειαστεί η χώρα μας επιπλέον στήριξη από την Ευρωζώνη και μια προληπτική γραμμή πίστωσης μπορεί πλέον να μην είναι αρκετή. Αυτό θα σημαίνει και την ανάληψη υποχρεώσεων που ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο, μια εξέλιξη δηλαδή που είμαι βέβαιος ότι δεν επιθυμεί κανείς».