Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τα όρια ελέγχου από το ΤΧΣ, στο νόμο 3864/2010 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και την αντικατάστασή της με νέα, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να προωθήσει η νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα ωστόσο με ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr δεν αναμένονται ριζοσπαστικού χαρακτήρα αλλαγές, όπως η μετατροπή των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες σε κοινές (σε αντιδιαστολή θέσεις που είχαν διατυπωθεί προεκλογικά), αλλά ο τακτικός και ουσιαστικός έλεγχος των διοικήσεων, οι οποίες θα λογοδοτούν στο ΤΧΣ, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο. Το Ταμείο θα μπορεί να ελέγχει το έργο των διοικήσεων με αυστηρούς όρους διαφάνειας και δεν θα περιορισθεί στον έως σήμερα ρόλο του, όπου βάσει του νόμου ασκεί βέτο μόνο όσον αφορά σοβαρές στρατηγικές αποφάσεις (π.χ. πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.). Βέβαια, η αλλαγή της σχετικής διάταξης και η δυνατότητα του ΤΧΣ να ελέγχει τα πεπραγμένα των διοικήσεων είναι πολύ πιθανό, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, να επιφέρουν αλλαγές και σε επίπεδο προσώπων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η επικείμενη αλλαγή του νόμου αποτελεί βασικό άξονα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο μάλιστα επισημαίνεται πως "νομοθετικές παρεμβάσεις και καταχρηστικές ενέργειες των διοικήσεων του ΤΧΣ και των εν λόγω τραπεζών δεν θα γίνουν αποδεκτές, αλλά θα ακυρωθούν".
Αρμόδιες πηγές μιλώντας στο Εuro2day.gr υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος των τραπεζών από το ΤΧΣ, δηλαδή από το ελληνικό δημόσιο, θα γίνεται σε πολλά μέτωπα με γνώμονα την προάσπιση της σωστής διαχείρισης των κεφαλαίων που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ένα από τα καυτά μέτωπα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το χαρτοφυλάκιο των προβληματικών και κόκκινων δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα βασίζεται, προσθέτουν, στη διαφάνεια αλλά και στην... τιμωρία όσων επιτήδειων έχουν λάβει τεράστιου μεγέθους δάνεια, δεν τα αποπληρώνουν και διάγουν πολυτελή βίο.
Σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση, μέσω του ΤΧΣ, θα αξιολογεί τακτικά το έργο τους, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα στις θέσεις των επιτροπών που διαθέτει το ΤΧΣ ανά τράπεζα. Σύμφωνα δε με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως περιγράφεται στην πλήρη έκδοση του προεκλογικού προγράμματός του, "με την τροποποίηση του νόμου και την κατάργηση των καταχρηστικών ενεργειών οι τράπεζες τίθενται υπό δημόσια ιδιοκτησία και το ΤΧΣ υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να ορισθούν διοικήσεις που να τις λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία".
Στην κατεύθυνση των επερχόμενων αλλαγών δεδομένη θεωρεί η αγορά την αντικατάσταση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρκεί να επιτευχθεί η απαραίτητη τυπική συμφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, Τράπεζας της Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ξεκινούν οι επαφές
Τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις τράπεζες με γνώμονα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των διοικήσεων αναμένεται να παρουσιάσει στους ιδιώτες ξένους μετόχους τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο. Μία πρώτη γεύση έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συντονιστής του οικονομικού επιτελείου Γιάννης Δραγασάκης, προκειμένου να καθησυχάσει έμμεσα τους ξένους επενδυτές, μετά και το χθεσινό ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. "Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά συμφέροντά του κράτους χωρίς να θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων", τόνισε. Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο ως έχει, οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι με τη σύμφωνη γνώμη και των ιδιωτών μετόχων, εφόσον αθροιστικά κατέχουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα οι ιδιώτες μέτοχοι δεν έχουν κοντραριστεί με το Δημόσιο σε εταιρείες όπου αυτό κατέχει σημαντικό ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο ραντεβού του κ. Δραγασάκη με τους ιδιώτες μετόχους θα γίνει αύριο Παρασκευή ξεκινώντας με τον Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής του καναδικού fund, Fairfax, που είναι εκ των βασικών μετόχων της Eurobank.
Ψυχραιμία
Ψυχραιμία συνιστούν οι διοικήσεις των τραπεζών σχολιάζοντας την κατακόρυφη πτώση των τραπεζικών μετοχών. Αποδίδουν τη συμπεριφορά των επενδυτών και στις δηλώσεις περί παύσης των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο αναφέρουν ότι "η αντίδραση των αγορών ήταν υπερβολική καθώς κανένας δεν έχει ακούσει ακόμη τις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό"...