Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Αν κάνουμε λάθη η Ελλάδα μπορεί να γίνει... Κούγκι

Δεν πρέπει να παίξουμε με τη φωτιά, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εσφαλμένη και επικίνδυνη η συζήτηση για Grexit. Χαρακτήρισε νέου τύπου ΔΗΜΑΡ το Ποτάμι. «Θέλουμε την τρίτη εντολή» για να επιβάλουμε εθνική στρατηγική.

Βενιζέλος: Αν κάνουμε λάθη η Ελλάδα μπορεί να γίνει... Κούγκι

«Είμαστε οι θεματοφύλακες της εθνικής στρατηγικής», επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διακαναλική του συνέντευξη και τόνισε εκ νέου ότι έχει μεγάλη σημασία ποιο κόμμα θα πάρει την τρίτη εντολή στις 25 Ιανουαρίου.

«Το στοίχημα των εκλογών δεν είναι το ποιος θα κυβερνήσει, αλλά το προς τα πού θα πάει χώρα τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν θα κάνουμε το ένα βήμα μπροστά για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και θα προχωρήσουμε στη νέα φάση και την ομαλότητα ή αν θα κάνουμε πολλά βήματα πίσω και θα χαθούν όσα κερδίσαμε με τις θυσίες του λαού.

Οπως δήλωσε, η κυβέρνηση θα παραδώσει τη χώρα ακέραιη στις 25 Ιανουαρίου και πέρα από τη σημασία που έχει το ποιος θα είναι πρώτος και δεύτερος στις εκλογές, ακόμα πιο μεγάλη σημασία έχει το ποιος θα είναι τρίτος, ανέφερε.

Τα σενάρια

Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε στις διαφορές που υπάρχουν με τη Ν.Δ. και κατέγραψε σειρά μέτρων που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συγκυβέρνησης. «Δεν ανεβάζουμε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. εμείς λέμε την αλήθεια».

Υποστήριξε ότι δεν έχουν κριθεί οι εκλογές, αλλά αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυο σενάρια: εφαρμόζονται όσα έχει υποσχεθεί με μονομερείς ενέργειες, κάτι που θα οδηγήσει σε ρήξη. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το νέο Κούγκι και οι ξένοι να καταθέτουν στεφάνι, αλλά εμείς θα έχουμε καταστραφεί». Η άλλη εκδοχή είναι να υπάρξει μεταστροφή οπότε θα υπάρξει εσωτερικό ζήτημα για το κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσει εθνική στρατηγική έχοντας ως στόχο να υπάρξει συμμετοχή από όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Επανέλαβε, ότι δεύτερες εκλογές θα είναι καταστροφή για τη χώρα, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενοι οι εταίροι να ζητήσουν δεσμεύσεις από τα κόμματα.

«Κοινοπραξία» το Ποτάμι

«Αν ο λαός πιστεύει ότι μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να ξαναχειριστεί τα θέματα μπορεί να το κάνει», σχολίασε ενώ παρομοίασε το Ποτάμι με τη ΔΗΜΑΡ. Το χαρακτήρισε ένα ετερόκλητο σχήμα με χαρακτήρα «κοινοπραξίας» στο οποίο υπάρχουν νεοφιλελεύθεροι, απολιτίκ ακόμα και συνταξιούχοι με εθνικιστικές τάσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με τεχνικές αυτοδυναμίες που δίνουν οι 50 έδρες και κόμματα με μικρά ποσοστά. «Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε κυβερνητικός μπαλαντέρ, αλλά να υπάρξει εθνική στρατηγική». «Τους θέλουμε όλους, θα μιλήσουμε με όλους, το σύνταγμα προβλέπει να μιλήσουν μεταξύ τους οι πολιτικοί αρχηγοί».

Το Grexit

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «εσφαλμένη και επικίνδυνη τη συζήτηση για Grexit» και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπήκε στην ευρωζώνη με μαγειρεμένα στοιχεία, αλλά γιατί έπρεπε να μπει η Ιταλία που είχε χειρότερα μεγέθη από την χώρα μας.

Τόνισε ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν προβλήματα, όπως οι «κλειδωμένες» αποκλίσεις μεταξύ των χωρών. Γι' αυτό απαιτείται περισσότερη Ευρώπη και αλληλεγγύη. «Δεν υπάρχει τρόπος να βγεις από το ευρώ, αλλά μπορείς να γίνει φτωχός εντός του ευρώ και να αναγκαστείς μόνος σου να ψάχνεις λύσεις», σημείωσε, αλλά επανέλαβε ότι δεν μπορείς να παίζεις με τη φωτιά, γιατί «σε αυτή την περίπτωση θα μας ρίξουν στον γκρεμό για να παραδειγματιστούν οι άλλοι».

Η Ελλάδα του 2015 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2009, συμπλήρωσε. Η οικονομία έχει ισχυροποιηθεί όπως και το τραπεζικό σύστημα. Η βασική προϋπόθεση είναι να είναι πλάι μας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν κάνουμε λάθη και μονομερείς κινήσεις δεν θα μας φταίει κανείς. Θα σταματήσει η ΕΚΤ να δίνει ρευστότητα και έτσι θα οδηγηθούμε μόνοι μας σε αδιέξοδο και θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα ζήσουμε φτωχοί εντός ευρώ ή θα αναζητήσουμε άλλες λύσεις. «Δεν υπάρχει απειλή Grexit απ’ έξω, αλλά από επικίνδυνες επιλογές στο εσωτερικό».

Το χρέος

Σε ότι αφορά το χρέος υποστήριξε ότι δεν μπορούν να γίνουν ερασιτεχνισμοί. Μπορεί να «κουρευτεί» με αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012, με μείωση επιτοκίων, μεταφορά λήξεων αλλά και με την πληρωμή των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Το δημοψήφισμα

Μιλώντας για τις Κάννες, επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα με ερώτημα «εντός ή εκτός ευρώ» γιατί με την ανακοίνωση και μόνο «δεν θα έμενε λέπι» στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v