Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Natixis: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για Ελλάδα

Το σενάριο ακύρωσης του ελληνικού χρέους από μια νέα ελληνική κυβέρνηση εξετάζει η Natixis. Αντιμέτωπη με υψηλά επιτόκια, κυρώσεις και κατασχέσεις η Αθήνα σε μια τέτοια εξέλιξη. Μικρές οι επιπτώσεις για ευρωζώνη.

Natixis: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για Ελλάδα

Το σενάριο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αποφασίζει να ακυρώσει το σύνολο του ελληνικού χρέους εξετάζει η Natixis, συμπεραίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα κρίση στην ευρωζώνη.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο ξεδιπλώνεται ως εξής: Μια νέα ελληνική κυβέρνηση ακυρώνει το σύνολο του δημοσίου χρέους που δεν βρίσκεται στα χέρια Ελλήνων υπηκόων, το οποίο ανέρχεται στα 255 δισ. ευρώ. Παράλληλα, επιδεινώνονται σημαντικά οι οικονομικές σχέσεις της Αθήνας με την Ε.Ε. 

Εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, ο δημόσιος τομέας (ευρωσύστημα κεντρικών τραπεζών, Ε.Ε., EFSF-ESM) θα πρέπει να αποζημιωθεί για τη ζημιά από τις χώρες της ευρωζώνης. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης κατά 2,5% του ΑΕΠ, κάτι που δεν αλλάζει δραματικά τη φερεγγυότητα των χωρών της ευρωζώνης.    

Σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης των οικονομικών σχέσεων, η Natixis επισημαίνει ότι το βάρος της Ελλάδας στις εξαγωγές της ευρωζώνης διαμορφώνεται μόλις στο 0,8% ενώ οι άμεσες επενδύσεις της ευρωζώνης στην Ελλάδα ανέρχονται (με βάση στοιχεία από το 2002) στο 0,03% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολύ μικρή επίπτωση στην οικονομία της ευρωζώνης. 

Επίσης, σημειώνει ο οίκος, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν αναμένεται να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα όντως δεν θα έχει πλέον δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ υψηλά επιτόκια ήδη από τα τέλη του 2014 και η χώρα θα πληγεί επίσης από πιθανές κυρώσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. 

Όπως αναφέρει η Natixis, ούτε οι αγορές εκτιμούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος συστημικής κρίσης στην ευρωζώνη από μια τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι η πτωτική κίνηση της Ελληνικής αγοράς στα τέλη του 2014 δεν οδήγησε σε αντίστοιχη κίνηση και τις αγορές της ευρωζώνης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v