Eνέργεια: Με 17% «τρέχουν» οι εισαγωγές στο 11μηνο

Λίγο πάνω από τα 60 εκατ. το Νοέμβριο ο τζίρος των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Το 17% της ζήτησης από εισαγωγές μέσω Βουλγαρίας, Ιταλίας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Τουρκίας. Το 25% της αγοράς ελέγχει η ΔΕΗ. Ποιοι οι μεγαλύτεροι παίκτες. Για ποιους λόγους αυξήθηκαν οι εισαγωγές.

Eνέργεια: Με 17% «τρέχουν» οι εισαγωγές στο 11μηνο

Με εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες καλύφθηκε περίπου το 17% της ζήτησης το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014, σύμφωνα με στοιχεία των διαχειριστών του ηλεκτρικού συστήματος.

Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας το διάστημα αυτό αυξήθηκαν έναντι του 2013 κατά 68% (+116% το Νοέμβριο), ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν 74% (-39% το Νοέμβριο), με αποτέλεσμα το αρνητικό ισοζύγιο (καθαρές εισαγωγές) να αυξηθεί 442% έναντι του 11μήνου του 2013.

Το 40% των εισαγωγών γίνεται μέσω της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (βουλγαρικά, ρουμανικά ή εργοστάσια άλλων χωρών). Με εξαίρεση την Τουρκία, με την οποία το ισοζύγιο συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας είναι θετικό, με όλες τις άλλες χώρες - διασυνδέσεις (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Ιταλία) το ισοζύγιο είναι αρνητικό.

Το Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι καθαρές εισαγωγές ανήλθαν σε 973.600 μεγαβατώρες (+248% έναντι του Νοεμβρίου 2013), η αξία των καθαρών εισαγωγών (εισαγωγές μείον εξαγωγές) ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας (σε βάρος φυσικά της εγχώριας παραγωγής) καθώς με 15,06 εκατ. συμμετέχει με 25% στην πίτα του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην αγορά αυτή, έντονη πλέον είναι η παρουσία ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ. Ευρώπη και ελέγχοντας εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε χώρες της περιοχής αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η διαφοροποίηση των τιμών από χώρα σε χώρα.

Έτσι, η σλοβένικη GEN-I το συγκεκριμένο μήνα είχε τζίρο 7,7 εκατ. ευρώ. Η ιταλική Electrade (που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, δικαιωμάτων ρύπων κ.λπ.) 4,5 εκατομμύρια, ενώ παραδοσιακοί παίκτες, όπως η ελβετική Alpiq, είχαν 3 εκατομμύρια.

Χαμηλότερους τζίρους πραγματοποίησαν οι υπόλοιποι περίπου 25 παίκτες που δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, ελληνικές και ευρωπαϊκές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τις συνολικά 29 εταιρείες που συμμετείχαν το Νοέμβριο στις διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρικού, μόνο σε μία το ισοζύγιο ήταν υπέρ των εξαγωγών, και πάλι όμως για ελάχιστες ποσότητες.

Να σημειωθεί εδώ ότι το 2013 οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κάλυψαν μόλις το 3,5% της εγχώριας ζήτησης. Η μεγάλη αύξηση σχετίζεται με την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου που κατέστησε ασύμφορη την ηλεκτροπαραγωγή από παραγωγούς που διαθέτουν αποκλειστικά μονάδες φυσικού αερίου, οπότε μειώθηκε σημαντικά η προσφερόμενη ενέργεια στο σύστημα. Από την άλλη, η περίσσια ενέργειας σε γειτονικές χώρες, λόγω μειωμένης ζήτησης (οικονομική κρίση στη Βουλγαρία) ή μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ (περίπτωση Ιταλίας), σε συνδυασμό με διαμόρφωση από τη δεσπόζουσα εταιρεία (ΔΕΗ) «κατάλληλων» ωριαίων τιμών στο ελληνικό σύστημα (Οριακές Τιμές Συστήματος), κατέστησε συμφέρουσες τις εισαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v