Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Telegraph: Ο Τσίπρας έχει στα χέρια του μια ευρωπαική «χειροβομβίδα»

Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποκαλύψει όλα τα προβλήματα της ζώνης του κοινού νομίσματος τονίζει η Daily Telegraph. Οι προθέσεις της Γερμανίας και οι «μπλόφες» των πολιτικών. Τα λάθη της ελληνικής πλευράς.

Telegraph: Ο Τσίπρας έχει στα χέρια του μια ευρωπαική «χειροβομβίδα»
Υπάρχει μια αίσθηση αντίστοιχη του 1914 στην τελευταία... αναμέτρηση στα Βαλκάνια. Όλοι θεωρούν ότι οι υπόλοιποι μπλοφάρουν και όλοι στοιχηματίζουν ότι θα αποτραπεί μια αλυσιδωτή καταστρεπτική αντίδραση, αναφέρει σε άρθρο του στην Daily Telegraph, ο δημοσιογράφος Ambrose Evans Pritchard.

Στη Γερμανία η Der Spiegel μετέδωσε ότι η Μέρκελ θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει μια «ασφαλής» έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που κερδίσει τις ελληνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει στον τερματισμό του μνημονίου από την τρόικα.

«Έχουν περάσει οι μέρες που ήμασταν υποχρεωμένοι να σώσουμε την Ελλάδα», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Μέρκελ, Michael Fuchs. «Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με τρία χρόνια πριν όταν δεν είχαμε δημιουργήσει άμυνες στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα πλέον δε αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το ευρώ» και υπονόησε ότι ενδεχομένως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να βρεθεί σε καλύτερη θέση όταν «ξεφορτωθεί» τα προβλήματα του εταίρου από τα Βαλκάνια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε, ότι η Γερμανία είχε προσφέρει στην Ελλάδα μια φιλική έξοδο της χώρας από το ευρώ το 2011. Μήνες αργότερα η Μέρκελ ήταν έτοιμη να αποβάλει την Ελλάδα εντελώς από την Ευρωζώνη, καθώς όπως είχε επισημάνει τότε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να δώσουν ένα σκληρό μάθημα στην χώρα.

Τούτη τη φορά η Γερμανία δείχνει σχεδόν αποφασισμένη να τελειώσει τη δουλειά. Ωστόσο ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δείχνει πεπεισμένος ότι η ελίτ της Ε.Ε. θα υποχωρήσει καθώς έχουν επενδύσει πολλά πολιτικά «κεφάλαια» στην σωτηρία της Ελλάδας για να την αφήσουν να φύγει. Άλλωστε τα οικονομικά κεφάλαια που απομένουν να δοθούν είναι ελάχιστα μπρος στα 245 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί από την έναρξη της κρίσης το Μάιο του 2010.

Ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Ωστόσο συνεχίζει να επιμένει σε όρους που δυσκολεύουν την όποια διαπραγμάτευση. Υποστηρίζει ότι «θα τερματίσουμε τη λιτότητα. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο». Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό του Βερολίνου, ο κ. Τσίπρας διεκδικεί 50% απαλλαγή του χρέους όπως συνέβη στη Γερμανία τη δεκαετια του 1950, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Νράγκι ο οποίος θέλει να προχωρήσει στις 22 Ιανουαρίου σε ποσοτική χαλάρωση της τάξεως του ενός τρισ. ευρώ προκειμένου η Ευρώπη να αποφύγει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, όπως συνέβη στην Ιαπωνία. Για να το επιτύχει θα πρέπει να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων. Ωστόσο ο κ. Ντράγκι θα διστάσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μόλις τρεις μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα.

Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα και ένας σκληρός πυρήνας μέσα στην ΕΚΤ που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ζητούν περαιτέρω καθυστέρηση της εφαρμογής μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει καταχραστεί τα δικαιώματά της ως μέλος της Ευρωζώνης. Αυτό που αμφισβητείται είναι κατά πόσο οι βόρειοι πιστωτές είναι εξίσου συνένοχοι που παρείχαν τεράστια κεφάλαια στη Νότια Ευρώπη πριν την κρίση και αν η υπερβολική λιτότητα στις χώρες αυτές, αποτελεί ένα ασυγχώρητο λάθος.

Οι συνέπειες από τις περικοπές στην Ελλάδα οδήγησαν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 25,7% και στην εκτόξευση της ανεργίας των νέων στο 62%. Η λιτότητα απέτυχε ακόμα και στον βασικό της στόχο που ήταν να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο το Βερολίνο επιμένει ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντέξουν το σοκ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ένας από τους πέντε σοφούς οικονομολόγους της Γερμανίας, ο Peter Bofinger, υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας, «θα είναι σαν να αφήνεις ανεξέλεγκτο ένα τζίνι έξω από το μπουκάλι».

Παρόλο που η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται σε ισχυρούς ρυθμούς, η Ευρωζώνη βρίσκεται κοντά σε μια τριπλού βάθους ύφεση. Η παραγωγή βρίσκεται ακόμα κάτω από τα επίπεδα της προ-Lehman περιόδου. Η Ιταλική παραγωγή έχει προσγειωθεί σε επίπεδα αντίστοιχα του 1980. Οι ευρωπαικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ανεβάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και επομένως δυσκολεύει η δυνατότητα αποπληρωμής χρέους. Συμπερασματικά, το όποιο όφελος από την ακολουθούμενη πολιτική έχει «σβηστεί» από την εκτόξευση της ανεργίας.

Οι αγορές παραμένουν καθησυχασμένες γιατί η ΕΚΤ με παρέμβασή της είχε τότε σώσει την κατάσταση τον Ιούνιο του 2012 και κινήθηκε ως δανειστής έσχατης ανάγκης για την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό όμως πλέον δε θα είναι δυνατό καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έχει απαγορεύσει αντίστοιχες κινήσεις καθώς παραβιάζουν τη συνθήκη της Ε.Ε..

Το πρόβλημα είναι ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα αποκαλύψει όλα αυτά τα προβλήματα, εκθέτοντας την πραγματική κατάσταση της ευρωπαικής νομισματικής ένωσης. Δηλαδή η ένωση είναι λιγότερο οικονομικά βιώσιμη από ποτέ, περισσότερο χρεωμένη από ποτέ και δεν βρίσκεται κοντά σε μια πραγματική δημοσιονομική και οικονομική ένωση.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας κρατά στα χέρια του την περόνη της ευρωπαϊκής χειροβομβίδας, τονίζει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v