Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κίνημα-Δημοκρατών Σοσιαλιστών», λέγεται το νέο κόμμα του Παπανδρέου

Έμβλημα του νέου κόμματος είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο. Την ιδρυτική δήλωση υπογράφουν 252 άτομα. Πώς αναδιατάσσεται το πολιτικό σκηνικό. Που στοχεύει για ψήφους, ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι. Ο πράσινος «εμφύλιος» και οι συνέπειες στην κεντροαριστερά.

«Κίνημα-Δημοκρατών Σοσιαλιστών», λέγεται το νέο κόμμα του Παπανδρέου

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε την ιδρυτική δήλωση του νέου κόμματός του που ονομάζεται «Κίνημα - Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Έμβλημα του νέου κόμματος είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο.

Την ιδρυτική δήλωση υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου και Μιχάλης Καρχιμάκης, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενοι σε εκείνους που αποχωρούν για να προσχωρήσουν στο νέο κόμμα Παπανδρέου σχολίαζαν πως «σηκώθηκε το παραβάν». Όσοι φεύγουν ήταν αναμενόμενοι. Είναι όσοι δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές».

Οι προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ να τον αποτρέψουν από τη συγκεκριμένη πράξη, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, απέβησαν άκαρπες και τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική διαδικασία τα μέχρι στιγμής δεδομένα ανατρέπονται, άγνωστο πάντως σε τι βαθμό.

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι το πάλαι ποτέ παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ διασπάται και επισήμως, με αρκετά πράσινα στελέχη να ακολουθούν τον πρώην πρωθυπουργό στο εγχείρημά του, με το οποίο προσδοκά να αποσπάσει ποσοστά (πέραν του ΠΑΣΟΚ) από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ και ΔΗΜΑΡ. Η επίτευξη ή όχι αυτού του στόχου θα ανακατέψει την τράπουλα και θα παίξει ρόλο στις εξελίξεις το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου.

Η Χαριλάου Τρικούπη ήδη από χθες ξεκίνησε την μετωπική σύγκρουση με τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ως "εν ψυχρώ διασπαστή", ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σκληρή επίθεση αναμένεται να ξεκινήσουν κατά του πρώην πρωθυπουργού τόσο η Κουμουνδούρου όσο και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, προκειμένου να μην έχουν απώλειες ψηφοφόρων.

Ο Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξη στον Alpha χαρακτήρισε θλιβερό συμβάν την πρωτοβουλία Παπανδρέου τονίζοντας ότι «η θέση του Γιώργου Παπανδρέου είναι στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ».

Τις εξελίξεις παρακολουθεί με προσοχή και η ΝΔ, η οποία δείχνει να ευνοείται εφόσον το νέο κόμμα όντως αποδυναμώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη Συγγρού φυσικά να μην προτίθεται επ' ουδενί να παρέμβει στον «εμφύλιο» της κεντροαριστεράς. Και όλα αυτά, ενώ, βάσει του εκλογικού νόμου, όσο λιγότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο αυξάνουν τα ποσοστά του πρώτου κόμματος και τις πιθανότητες αυτοδυναμίας του.

Οι πρώτες μεταγραφές

Στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου δηλώνουν βέβαιοι ότι το νέο κόμμα θα εξασφαλίσει άνετα την είσοδό του στη Βουλή και ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει οι πρώτες μεταγραφές. Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετακινούνται οι Φίλιππος Σαχινίδης (που αναλαμβάνει εκπρόσωπος του κόμματος μαζί με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή και τον στενό συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, Γιώργο Ελενόπουλο), ο Θάνος Μωραϊτης, ο Συμεών Κεδίκογλου και ο Κώστας Τριαντάφυλλος.

Την προσπάθεια επίσης στηρίζουν οι πρώην υπουργοί Μιχάλης Καρχιμάκης, Δημήτρης Ρέππας και Γρηγόρης Νιώτης, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού σε θέματα τύπου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Ζιώγας και ο πρώην διοικητής του ΟΤΕ και πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας Πέτρος Λάμπρου.

Κινούμενη άμμος

Την ίδια ώρα και ο ευρύτερος ιδεολογικός χώρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κινούμενη άμμος», καθώς οι διεργασίες είναι έντονες, οι συζητήσεις για συνεργασίες πολλές, όπως άλλωστε και τα... διαζύγια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, προκρίνεται η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των «πασοκογενών» υποψηφίων βουλευτών, όπως των Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρι Μουτσινά, Θόδωρου Παραστατίδη και Μάρκου Μπόλαρη, ενώ πιο δύσκολη δείχνει η συνεργασία με τις Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει επικαιροποιημένο και το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, με βάση όσα είχε εξαγγείλει στη ΔΕΘ.

Το Ποτάμι θα έχει, εκτός απροόπτου, στις λίστες του και τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, επικεφαλής της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας», ενώ ανακοινώθηκε και η σύμπραξη με το κίνημα «Ευρώπη-Οικολογία».

Η ΔΗΜΑΡ, μετά το ναυάγιο του φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πολυδιάσπαση, αφού προ των πυλών βρίσκεται νέα ομαδική φυγή βουλευτών, όπως της Ασημίνας Ξυροτύρη και του Γιάννη Πανούση. Φήμες εξάλλου κάνουν λόγο για επαφή της Αγίου Κωνσταντίνου με το νεοσύστατο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, με το προξενιό να κάνει η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ και στενή φίλη του Γιώργου Παπανδρέου Μαριλένα Κοππά. Κρίσιμες κι εδώ οι συνεδριάσεις σήμερα και αύριο της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος πάντως αποφάσισε «να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή και στο Διαρκές Συνέδριο την αυτόνομη κάθοδο κάθοδο του κόμματος, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια συνεργασίας με το χώρο της πολιτικής οικολογίας».

Τέλος, αυτόνομα αποφάσισε να κατέβει το Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά, που δεν θα συνεχίσει την κοινή πορεία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v