Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά τα «τείχη προστασίας» της ΕΕ έναντι της Ελλάδας

Το πρόβλημα είναι ελληνικό και όχι ευρωπαϊκό, επισημαίνουν τα ξένα ΜΜΕ και οι επενδυτικοί οίκοι. Ο κίνδυνος ατυχήματος, οι εκλογές σε Ισπανία και Πορτογαλία και το μεγάλο ερώτημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Κλειδί οι αποφάσεις της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Ισχυρά τα «τείχη προστασίας» της ΕΕ έναντι της Ελλάδας

Η Ευρώπη είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη τώρα για να αντιμετωπίσει τη νέα πολιτική κρίση στην Ελλάδα, τονίζουν ξένα μέσα ενημέρωσης, επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές. Υποστηρίζουν πως η αντίδραση σε ομόλογα και χρηματιστήρια του Νότου ακόμη και τη Δευτέρα ήταν σχετικά ψύχραιμη και σημειώνουν τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωζώνη κατά την τελευταία διετία. Κλειδί είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 22 Ιανουαρίου, όταν θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση και τις αγορές κρατικών ομολόγων.

«Το ευρώ είναι σταθερό παρά το νέο πολιτικό κίνδυνο από την Ελλάδα – οι εκλογές στη χώρα θα περιπλέξουν τους συλλογισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ποσοτική χαλάρωση και τις αγορές κρατικών ομολόγων ενόψει της συνόδου της 22ας Ιανουαρίου» εξηγεί ο Έρικ Θιορέτ της Scotiabank που μίλησε στους Financial Times.

 «Οι ηγέτες, οι οικονομίες και οι αγορές της Ευρώπης είναι καλύτερα προετοιμασμένες στον κίνδυνο που δημιουργείται από αυτή την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης» σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα θα ακουστούν απειλές για έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά αυτή τη φορά, ο κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη θα είναι περιορισμένος»

«Έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα. Η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει» εξηγεί ο Χόλγκερ Σμίντινγ, της  Berenberg Bank και συμπληρώνει: «Η κρίση του ευρώ αφορούσε τον κίνδυνο μετάδοσης. Δεν εκτιμώ ότι οι αγορές θα αμφισβητήσουν σοβαρά τους αμυντικούς μηχανισμούς της Ευρώπης»

Αυτό φάνηκε ακόμη και από την αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα. Αν και υπήρξαν πιέσεις στα ομόλογα του Νότου, οι κινήσεις δεν ήταν και τόσο έντονες. «Εάν κοιτάξει κανείς την Ιταλία, τη δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, απέχει ακόμη πολύ από τη δημοσιονομική καταστροφή. Το δεκαετές κόστος δανεισμού της Ιταλίας διαμορφώνεται κοντά στο 2%, ενώ στο αποκορύφωμα της κρίσης βρισκόταν στο 7%. Οι ομολογιούχοι χρεώνουν την Ιταλία 144 μονάδες βάσης περισσότερο από ότι τη Γερμανία» σχολιάζει το Bloomberg.

 «Η αναταραχή στις ελληνικές αγορές ιστορικά είχε αρνητικό αντίκτυπο και σε άλλες αγορές, αλλά τώρα υποβαθμίζουμε τη μεσοπρόθεσμη σημασία της ελληνικής πολιτικής κρίσης για τις κινήσεις των ομολόγων άλλων χωρών της Ευρώπης» γράφουν και οι αναλυτές της JPMorgan Chase

Το Bloombeg σημειώνει ότι όταν η Ελλάδα κινδύνευε με χρεοκοπία στις αρχές του 2010, η ΕΕ δεν είχε κανένα τρόπο να βοηθήσει τις άλλες χώρες. «Όταν η Ελλάδα έπαιζε με την αποχώρηση από το ευρώ στα τέλη του 2011 και προχώρησε σε εκλογές το Μάιο του 2012 που κατέληξαν στην κυβέρνηση ενότητας και σε νέες εκλογές έξι εβδομάδες αργότερα, η ΕΕ είχε μόνο ένα προσωρινό ταμείο στήριξης. Τώρα έχει ένα πλήρες ταμείο στήριξης 500 δισ. ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την κεντρική τράπεζα να βαδίζει σημειωτόν – εν μέσω αντιδράσεων στην Γερμανία – σε ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Επίσης, έχει πολλά success stories να δείξει: την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που απογαλακτίστηκαν από την ευρωπαϊκή στήριξη» σημειώνει το Bloomberg.

«Τα κέρδη που κατέγραψε τη Δευτέρα το ευρώ, αλλά και τα διεθνή χρηματιστήρια υποδεικνύουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης από την κυβερνητική κρίση στην Αθήνα είναι περιορισμένος» συμφωνούν και οι Financial Times.

«Η Ελλάδα δεν είναι ο κίνδυνος που ήταν» υποστηρίζει και το CNBC.  «Η Ελλάδα μπορεί να βρισκόταν στην κορυφή των συστημικών πιέσεων το 2010 και ειδικότερα το 2011, αλλά νομίζω ότι τώρα είναι μόνο τοπικό θέμα» υποστηρίζει ο Robert Sinche της Amherst Pierpont Securities . Κατά την άποψή του και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί πολύ πιο μετριοπαθής από ότι αναμένεται. «Δεν νομίζω ότι θα εξελιχθεί στο ευρύ θέμα που ήταν προ διετίας» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Υπήρξε η εκτίμηση πως εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει, θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα βγουν από το ευρώ, αλλά δεν θα το κάνουν ποτέ αυτό. Νομίζω πως θα κατανοήσουν ότι η οικονομία θα καταρρεύσει και πως αυτό θα σημάνει την πολιτική τους καταδίκη για πολύ καιρό. Νομίζω ότι αυτό που θέλουν είναι να πάνε και πάλι στο χείλος για να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους».

Ο κίνδυνος ατυχήματος και η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE

Αντίστοιχα είναι και τα συμπεράσματα της συμβουλευτικής Eurasia Group. «Οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα επηρεαστούν ελάχιστα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δεδομένου του μικρού μεγέθους της ελληνικής οικονομίας» εξηγεί ο Mujtaba Rahman πρώην ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ και νυν διευθυντής της Eurasia Group και συμπληρώνει: «Οι επόμενοι μήνες όμως, θα είναι ασταθείς και θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ατυχημάτων»

Οι αναλυτές της Barclays, με έκθεσή τους, προειδοποιούν ότι το 2015 μπορεί να εξελιχθεί σε χρονιά με πολιτικούς κινδύνους για τους επενδυτές στην ευρωζώνη. «Θεωρούμε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα πιθανότατα θα δημιουργήσουν κάποια αστάθεια σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ειδικότερα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια» αναφέρει ο  Francois Cabau της Barclays συμπληρώνοντας ωστόσο, «Αν και δεν περιμένουμε τη δυναμική των αγορών που δημιουργήθηκε μέχρι τα μέσα του 2012, οι γενικές εκλογές στην Πορτογαλία και την Ισπανία το 2015 πιθανότατα θα επεκτείνουν την αβεβαιότητα των εκλογών στην Ελλάδα, ειδικότερα εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» προσέθεσε.

Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα προκαλέσει αστάθεια στις αγορές της περιφέρειας ενώ συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία, αλλά και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι αναλυτές αναφέρουν πως εάν απαιτηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, τότε θα χρειαστεί περισσότερος καιρός και αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερη αστάθεια.

Επισημαίνουν πάντως ότι ο κ. Τσίπρας ακολουθεί πιο μετριοπαθή τόνο, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι θέλει να διαγραφεί το ένα τρίτο του χρέους, αλλά προτιμά να μην χρησιμοποίηση την επιλογή της χρεοκοπίας ως διαπραγματευτικό όπλο. Το ερώτημα τώρα είναι εάν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί σε ενδεχόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου. «Είναι πιθανό να τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος με την τρόικα για να περιλάβει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» γράφουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v