Στην τελική τους φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΚΑ με τις κοινοτικές αρχές για τους όρους που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου στη λειτουργία του μηχανισμού διασφάλισης επαρκούς ισχύος.
Μέσω του μηχανισμού αυτού, όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, αμείβονται για την επάρκεια ισχύος που προσφέρουν στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, δηλαδή για τη διασφάλιση ότι μόλις τους ζητηθεί από το Διαχειριστή, θα έχουν την ετοιμότητα να προσφέρουν αμέσως ηλεκτρική ενέργεια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, οι συζητήσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και οι χειρισμοί που θα πραγματοποιήσει η ελληνική πλευρά τις επόμενες ώρες και ημέρες θα διαμορφώσουν αποφασιστικά την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς, αλλά και την ίδια την ύπαρξη ανεξάρτητων παικτών, έναντι του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Μετά από πολύμηνες διαδικασίες και αντίστοιχες καθυστερήσεις και αστοχίες, το ζήτημα έφθασε στο σημείο μηδέν, με τον υπάρχοντα μηχανισμό να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δραματική περικοπή των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) που λαμβάνουν η ΔΕΗ και οι ιδιώτες παραγωγοί.
Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο λαμβάνει υπόψη κάποιες ενστάσεις που έχουν οι Βρυξέλλες. Ωστόσο η στάση που θα τηρήσει το ΥΠΕΚΑ στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες αποτελεί το κλειδί για το μέλλον των μονάδων, καθώς το ύψος της αμοιβής ανά ΑΔΙ έχει περικοπεί σε τέτοιο βαθμό στο επικαιροποιημένο σχέδιο που οποιαδήποτε έστω και κατ' ελάχιστον υποχώρηση από αυτό μπορεί να οδηγήσει τις ανεξάρτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε αναστολή της λειτουργίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί εμφανίζονται προβληματισμένοι όχι τόσο από το σκληρό παζάρι των Βρυξελλών, αλλά από το κατά πόσον η ελληνική πλευρά θα δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός διασφάλισης επάρκειας ισχύος θα μπορεί πράγματι να επιτελέσει το ρόλο και να επιτρέψει τη διατήρηση στο σύστημα μονάδων που αποδεδειγμένα έχουν κάνει ανύπαρκτο τον κίνδυνο του μπλακ άουτ, μετατρέποντάς τον σε μακριά ανάμνηση για την Ελλάδα.
«ΑΔΙ ή σκοτάδι» δηλώνουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς θέλοντας να δείξουν την κρισιμότητα των αποφάσεων που θα ληφθούν, τόσο για τη βιωσιμότητα των μονάδων, όσο και για την ευστάθεια του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος.