Μπαίνουν τρικλοποδιές στις ελληνικές εξαγωγές

Τα προβλήματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με κορυφαίο την έλλειψη χρηματοδότησης, τέθηκαν επί τάπητος σε συνέδριο του ΣΕΒΕ. Επιθετική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων για να έλθουν επενδύσεις, ζήτησε ο επικεφαλής της Oliver Wyman.

Μπαίνουν τρικλοποδιές στις ελληνικές εξαγωγές

«Παρίας» της Ευρώπης και στο σκέλος του εξωτερικού εμπορίου αναδεικνύεται η Ελλάδα και αυτό γιατί οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν μόλις το 15% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20 μονάδες πάνω.

Αν και από το 2009 η χώρα έχει "κερδίσει" 30% ως προς την ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας, οι εξαγωγές της αυξήθηκαν μόλις κατά 5% σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως είπε ο κ. Δ. Μαλλιαρόπουλος, διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης κι Έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας χθες στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. 

Την ίδια ώρα, μείζον παραμένει το πρόβλημα χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες αν διέθεταν πρόσθετη ρευστότητα 2,5 δισ., θα μπορούσαν να φέρουν πρόσθετες εξαγωγές ύψους 4 δισ. ευρώ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκος Λουφάκης κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, με θέμα «Χρηματοδοτώντας τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν εισρεύσουν χρήματα στην αγορά οι εξαγωγές μπορούν να φτάσουν στο 20% του ΑΕΠ από 15% που είναι σήμερα.

Βέβαια, η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες φαίνεται ότι δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του κλάδου. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων, η χαμηλή εξειδίκευση, οι καθυστερήσεις των επιστροφών ΦΠΑ που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα δύο έτη, αλλά και η χαμηλή προστιθέμενη αξία και η έλλειψη κρίσιμων υποδομών βάζουν «τρικλοποδιά» στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Βέβαια, τα προβλήματα στη χρηματοδότηση και στο κόστος δανεισμού παραμένουν τα μείζονα προβλήματα όχι μόνο για τον κλάδο και για την εθνική οικονομία, αλλά και για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τζιοβάνι Βιάνι, επικεφαλής της Oliver Wyman στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πολλοί ξένοι επενδυτές επέλεξαν να επενδύσουν σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιμετωπίζονται πιο επιθετικά, παρά το γεγονός ότι είχαν βάλει στα πλάνα τους και την Ελλάδα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει αναδιάρθρωση του δανεισμού των επιχειρήσεων, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά «είναι δύσκολο να μιλήσεις για το κόστος του νέου δανεισμού, όταν έχεις ακόμη τα παλιά δάνεια», υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη συγκέντρωσης στον κλάδο έτσι ώστε οι εταιρίες να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v