Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλούσης: Ερευνα και καινοτομία χρειάζεται η βιομηχανία τροφίμων

Η χώρα πρέπει να αποκτήσει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητές.

Καλούσης: Ερευνα και καινοτομία χρειάζεται η βιομηχανία τροφίμων

Παραγωγική ελπίδα και πραγματικό εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κ. Ευάγγελος Καλούσης, μιλώντας στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης που έγινε στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Οικονομικής Σκέψης» την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο. 

Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να αποκτήσει η χώρα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ αναφέρθηκε διεξοδικά στην καινοτομία, στην έρευνα και στην υψηλή τεχνολογία και υπογράμμισε την επιτυχημένη συμμετοχή του ΣΕΒΤ σε πρωτοποριακά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

«Οι συνθήκες της ζωής μας αλλάζουν γρήγορα, γι αυτό αλλάζουν και οι απαιτήσεις μας. Έτσι, ο καταναλωτής ζητά τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην υγεία του. Παράλληλα, η επιστημονική έρευνα αναδεικνύει καθημερινά ευεργετικές ιδιότητες κάποιων συστατικών τροφίμων. Η βιομηχανία τροφίμων είναι αυτή που έχει την δυνατότητα και την ευθύνη να μετατρέψει την επιστημονική γνώση σε καταναλώσιμο προϊόν στο πιάτο μας. Συνεπώς, η βιομηχανία τροφίμων μπορεί και πρέπει να παράγει ή να συμβάλλει στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης και καινοτομίας. Βεβαίως, στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης της γνώσης και της οικονομίας, η επιστημονική γνώση μπορεί να αναζητηθεί σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη μας. Είναι, όμως, σημαντικό η ελληνική βιομηχανία τροφίμων να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής έρευνας. Για τον σκοπό αυτόν, ο ΣΕΒΤ προωθεί την δημιουργία Τεχνολογικής Πλατφόρμας για να αναδείξει την εθνική συμβολή στην ευρωπαϊκή έρευνα», τόνισε ο κ. Ευάγγελος Καλούσης.

Επεσήμανε δε τις ελληνικές διακρίσεις στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Ecotrophelia, στον οποίο, για το 2014, η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με το προϊόν Carobites, κέρδισε το τρίτο βραβείο. «Το γεγονός αυτό αποδεικνύει και αναδεικνύει την ευρηματικότητα και την δημιουργικότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας και προσφέρει ελπίδες για το μέλλον. Για τον Σύνδεσμό μας, η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητές μας και αναγνωρίζονται ως κύριος μοχλός ανάπτυξης», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.

Ας σημειωθεί ότι στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κων. Κόλλιας, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής κ. Νίκος Φίλιππας, ο εταίρος του Openfund κ. Αρίστος Δοξιάδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος και χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΟΕΑΚ κ. Σταύρος Καρτέρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v