Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο: Deal ΕΛΒΑΛ με Μ+Μ

Τέσσερα έτη μετά το ντεμπούτο της ανεξάρτητης εισαγωγής LNG, υπεγράφη η πρώτη συμφωνία για τον εφοδιασμό βιομηχανίας. Αγοραστής του αερίου είναι η ΕΛ.ΒΑΛ του ομίλου Στασινόπουλου. Πωλητής η Μ+Μ των Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίου.

Αέριο: Deal ΕΛΒΑΛ με Μ+Μ

Η πρώτη συμφωνία με την οποία βιομηχανικός καταναλωτής προμηθεύτηκε φυσικό αέριο από ανεξάρτητο προμηθευτή, έγινε εχθές πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr η συμφωνία που έκλεισε αφορά τη βιομηχανία επεξεργασίας αλουμινίου ΕΛ.ΒΑΛ του ομίλου Στασινόπουλου και την εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου «Μ+Μ» των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου.

Χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες πληροφορίες για το deal, η ποσότητα φυσικού αερίου που πουλήθηκε, προέρχονταν από φορτίο υγροποιημένου που παρέλαβε η Μ+Μ και εκφόρτωσε στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Η ποσότητα που παρέλαβε η ελληνική βιομηχανία από τη «Μ+Μ» χαρακτηρίζεται ως σχετικά μικρή, και αυτό καθώς είναι η πρώτη αυτού του είδους. Ωστόσο η τιμή που θα καταβάλλει η ΕΛΒΑΛ., σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι χαμηλότερη από την τιμή της πρώτης ετήσιας δημοπρασίας που πραγματοποίησε η ΔΕΠΑ δηλαδή τα 32,3 δολάρια η μεγαβατώρα φυσικού αερίου. Η συμφωνία αυτή έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη ανεξάρτητη εισαγωγή υγροποιημένου αερίου το Μάιο του 2010 από τη Μ+Μ, ενώ Δεκέμβριο του 2009 η οπρώτη απόπειρα εισαγωγής, αποκρούστηκε από την τότε διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, με πρόσχημα την μη έγκριση του κανονιστικού πλαισίου, παρά τις σχετικές προβλέψεις του νόμου.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΒΑΛ είναι από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, με το κόστος ενέργειας (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός) να συμμετέχει με υψηλό ποσοστό στο παραγωγικό της κόστος. Κατά καιρούς έχει επιδιώξει να εισάγει μόνη της η σε συνεργασία με άλλες εταιρείες φυσικό αέριο μέσω αγωγού από Τουρκία ή φορτίο φυσικού αερίου,. Αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν.

Από την πλευρά της η Μ+Μ μέχρι τώρα εισήγαγε φυσικό αέριο για λογαριασμό των εταιρειών των μετόχων της οι οποίοι είναι επίσης μεγάλοι καταναλωτές (διυλιστήριο Μότορ Όιλ, Αλουμίνιο, Protergia). Είναι δε η πρώτη που πραγματοποίησε ανεξάρτητη εισαγωγή φυσικού αερίου, ανοίγοντας έτσι την αγορά.

Ωστόσο με δεδομένο ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου συμφέρουν μόνο όταν οι τιμές του βρίσκονται σε ανταγωνιστικά επίπεδα, το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με το «ξεμπλοκάρισμα» της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, θέμα για το οποίο έχει κινητοποιηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v