Πετρελαϊκοί κολοσσοί στέλνουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους

Θύματα των χαμηλών τιμών πετρελαίου εργαζόμενοι σε πετρελαΪκές εταιρείες στον τομέα της έρευνας. Οι μεγαλύτερες απώλειες σε Νορβηγία όπου μέχρι στιγμής χάθηκαν 7.000 θέσεις εργασίας. Ποιες εταιρίες προχωρούν σε απολύσεις.

Πετρελαϊκοί κολοσσοί στέλνουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους

Μπορεί οι οικονομίες και οι καταναλωτές να αισθάνονται ανακούφιση με την κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ωστόσο οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο, από το τέλος του καλοκαιριού, άρχισαν να βιώνουν τις επιπτώσεις που δεν είναι άλλες από τη μείωση θέσεων εργασίας με απολύσεις προσωπικού.

Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, οι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες μαζί με τα μειωμένα κέρδη ή ζημίες, ανακοίνωσαν και περικοπές στο επενδυτικό τους πρόγραμμα.

Ως συνέχεια έρχονται ανακοινώσεις για μειώσεις θέσεων εργασίας σε διάφορες περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες έρευνας και παραγωγής. Άμεσες, θα είναι και οι επιπτώσεις στους κλάδους που προμηθεύουν υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη, με αριθμό εργαζομένων αντίστοιχο των εταιρειών έρευνας, αν όχι και μεγαλύτερο.

Μόνο στη Νορβηγία, οι θέσεις που έχουν χαθεί φέτος ανέρχονται σε 7.000, ενώ οι εκτιμήσεις των συνδικάτων μιλούν για μεγαλύτερο αριθμό το 2015. Η Σκωτία, το αυτονομιστικό κίνημα της οποίας είχε στις επιδιώξεις του την «δικαιότερη» κατανομή των μεγάλων εσόδων από την εκμετάλλευση πετρελαίου, υφίσταται και αυτή τις επιπτώσεις.

Η Shell UK, ανακοίνωσε στο Aberdeen την περικοπή 250 θέσεων εργασίας στις χερσαίες εγκαταστάσεις της, αριθμός που αντιστοιχεί το 5,5% των 4.500 υπαλλήλων που απασχολεί στην Σκωτία. Το ίδιο και η αμερικανική Chevron, η οποία σχεδόν ταυτόχρονα με τη Shell, ανακοίνωσε την περικοπή 225 θέσεων εργασίας στη Σκωτία.

Η αμερικανική εταιρεία με δηλώσεις εκπροσώπων της, ανήγγειλε την απόφασή της να αναθεωρήσει τις δραστηριότητες στη Βόρεια Θάλασσα, ώστε να αποκτήσει «μεγαλύτερη ευελιξία» όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις από τις περικοπές θέσεων εργασίας, η Chevron ανήγγειλε ότι θα διευκολύνει τις μεταθέσεις εργαζομένων σε άλλες περιοχές όπου δραστηριοποιείται ή την επιστροφή όσων θέλουν στις χώρες προέλευσής τους.

Οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών είναι αμεσότερες στον τομέα των ερευνών, όχι μόνο στις έρευνες σε μεγάλα βάθη όπου τα κόστη, και τα ρίσκα είναι υψηλά, αλλά και σε αυτές που γίνονται σε βάθη μέχρι 500 μέτρα. Για παράδειγμα, η αμερικανική Ηercules Offshore με 2.200 άτομα προσωπικό, η οποία ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών σε εργασίες θαλάσσιων γεωτρήσεων σε «ρηχά νερά», προγραμματίζει την περικοπή 324 θέσεων εργασίας σε γεωτρύπανα που επιχειρούν στον Κόλπο του Μεξικού. Ο λόγος είναι ότι θα τεθούν εκτός λειτουργίας τέσσερα από αυτά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η εικόνα είναι πολύ αρνητική για τη Νορβηγία, όπου σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι 7.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον πετρελαϊκό τομέα, είναι μόνο η αρχή. Ωστόσο σύμφωνα με τον εργοδοτικό σύνδεσμο της χώρας, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πολλές μικρές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες στον κλάδο δεν τις ανακοινώνουν στις επαγγελματικές ενώσεις τους.

Να σημειωθεί ότι μόνο η κρατική Statoil, η οποία το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε καθαρές λειτουργικές ζημιές, ανακοίνωσε περίπου 1.900 απολύσεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων στην Statoil, Bjørn Asle Teige, «το επόμενο διάστημα αναμένεται κύμα απολύσεων στον κλάδο. Αρκεί να δει κανείς τον αριθμό των γεωτρύπανων που σταματούν τις εργασίες στις θαλάσσιες περιοχές» τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως δε έχει ανακοινώσει η εταιρεία πριν από λίγες μέρες, απέσυρε δύο γεωτρύπανα, τα «Transocean Spitsbergen» και «Songa Trym» για τα οποία δεν εξασφάλισε εργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v