Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία τυχόν παράταση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, πέραν του Δεκεμβρίου, κρούει η αγορά, ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει, όσο είναι ακόμη νωρίς, τις σκέψεις για συμφωνία πακέτο με τους δανειστές και πιστωτές, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας.
Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr η κυβέρνηση «φλερτάρει» με σενάρια παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου κατά ένα ή δύο μήνες, ώστε να έχει χρόνο να διαπραγματευθεί από καλύτερη θέση με την τρόικα για ζητήματα της αξιολόγησης, όπως το δημοσιονομικό κενό.
Παρότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί αποφάσεις, οι υποστηρικτές της παραπάνω άποψης εντός των τειχών της συγκυβέρνησης είναι αρκετοί. Το σκεπτικό τους εδράζεται τόσο σε οικονομικά όσο και σε πολιτικά κριτήρια.
Θεωρούν ότι η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η απόδοση άλλων μέτρων του προϋπολογισμού, όπως ο ΕΝΦΙΑ, θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του στόχου, διευκολύνοντας τη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Πρόκειται για τον καθοριστικό παράγοντα που θα επιτρέψει, σύμφωνα με τους ίδιους, στην κυβέρνηση να αποφύγει σκληρές δεσμεύσεις που ζητά η τρόικα για το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα συνοδεύει το νέο πρόγραμμα χορήγησης πιστωτικής γραμμής διευκόλυνσης.
Η πραγματική τους στόχευση, όμως, άπτεται της πολιτικής τακτικής ως προς τον στόχο εξασφάλισης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την υφιστάμενη Βουλή. Πιστεύουν ότι η διπλή συμφωνία με την τρόικα (η θετική αξιολόγηση αλλά και η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα) είναι πρόσφορο πολιτικά να κλείσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου.
Έτσι θα τεθεί πιο επιτακτικά το δίλημμα της από εδώ και πέρα πορείας τόσο στα κόμματα και στους βουλευτές, όσο και στην κοινωνία.
Η επικίνδυνη τακτική παράτασης και διλήμματος
Αυτό ακριβώς το σενάριο είναι που απορρίπτει ως εφιαλτικό η αγορά. Ενδεχόμενη παράταση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ως και τον Φεβρουάριο θα αποσταθεροποιήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα, θέτοντας εν αμφιβόλω τον εύθραυστο κύκλο ανάκαμψης της οικονομίας.
«Η αγορά παραμένει προσηλωμένη στον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει η κυβέρνηση να επιτύχει προεδρική πλειοψηφία» σημειώνει επικεφαλής χρηματιστηριακής, η οποία ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες ξένων επενδυτών.
«Αν η διαπραγμάτευση με την τρόικα παραταθεί, και η κυβέρνηση επιλέξει να θέσει το δίλημμα της νέας συμφωνίας μαζί με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η πολιτική αβεβαιότητα θα χτυπήσει κόκκινο και μαζί της η ρευστοποίηση θέσεων από ξένους σε μετοχές και ομόλογα» προειδοποιεί ο ίδιος.
Τυχόν ραγδαία επιδείνωση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία θα έχει σειρά αρνητικών επιπτώσεων.
Το κόστος χρήματος θα αυξηθεί σε απαγορευτικά επίπεδα, οι τράπεζες θα έχουν δυσκολία να χρηματοδοτήσουν με φρέσκο χρήμα την οικονομία και την ίδια στιγμή θα παγώσουν οι δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που προβλέπουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης και τα υποβληθέντα στην ΕΚΤ αντίστοιχα σχέδια.
Το κλίμα της συγκράτησης που αρχίζει να διαφαίνεται σε επενδύσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση θα παγώσει γρήγορα, ενώ η επάνοδος της ανασφάλειας για την επόμενη μέρα της χώρας πιθανώς θα επηρεάσει ακόμη και κλάδους που αποτελούν την ατμομηχανή της ανάκαμψης όπως ο τουρισμός.
Το Euro2day.gr έχει ήδη παρουσιάσει τους κινδύνους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, όπως και τη συγκράτηση στις επενδύσεις τόσο των ξένων όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων.
Γιατί πρέπει να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση με την τρόικα
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπάρχουν ακόμη περιθώρια αλλαγής πλεύσης από την κυβέρνηση και την τρόικα ώστε να κλείσει η συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου και να μην επηρεασθεί δυσμενώς η οικονομία.
Παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί η δημόσια σχεδόν αντιπαράθεση κυβέρνησης - τρόικας, τα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησαν κάτω από το 1,9%. Καλά πήγε και η πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων οφείλονται στην αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και όχι σε οικονομικά στοιχεία.
Η ψυχραιμία των καταθετών και οι νέες διευκολύνσεις που ενδέχεται να ρίξει στο τραπέζι η ΕΚΤ όπως για παράδειγμα η απευθείας αγορά δανείων από τις τράπεζες θα επιτρέψουν σύμφωνα με τραπεζίτες να πέσει φρέσκο χρήμα της τάξης των 6 - 8 δισ. ευρώ το 2015 στην αγορά.
Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να κλείσει εντός του Δεκεμβρίου η αξιολόγηση της τρόικας και μαζί της η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα πιστωτικής γραμμής διευκόλυνσης. Αν γίνει αυτό, ανοίγει ο δρόμος για περιορισμένης κλίμακας αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, κίνηση που θα διευκολύνει την υποχώρηση της αβεβαιότητας στις αγορές και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επικαλεσθεί απτά δείγματα προόδου προκειμένου να εξασφαλίσει προεδρική πλειοψηφία στη Βουλή.
Να πουλήσει το καλό σενάριο η κυβέρνηση
«Το καλό σενάριο είναι αυτό που πρέπει να πουλήσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές» εκτιμά συστημικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση (της τακτικής του διλήμματος) κινδυνεύει να απολέσει ακόμη και παραδοσιακούς συμμάχους.
Η αγορά θεωρεί ότι οι βασικές γραμμές του νέου προγράμματος πιστωτικής γραμμής διευκόλυνσης έχουν ήδη συμφωνηθεί και ως εκ τούτου η σκληρή διαπραγμάτευση αφορά τη θετική αξιολόγηση και κυρίως το δύσκολο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα.
«Η δέσμευση που θα αναλάβει η κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις του 2015 αποτελούν την καυτή ταμπακέρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα» τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
«Η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό μπορεί να κλείσει εύκολα ή δύσκολα με ένα plan B, το οποίο θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας και θα ενεργοποιηθεί εφόσον πέσουν έξω οι στόχοι», σημειώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην πίεση για δύσκολες από πλευράς πολιτικού κόστους μεταρρυθμίσεις.