Θέματα απαλλοτριώσεων, αλλά και αξιολόγησης των τεχνικών εταιρειών ανά τάξη πτυχίου, ρυθμίζει το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων» του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα αναμένεται έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως στο υπουργείο Υποδομών είχαν υποσχεθεί πως μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα παρουσίαζαν προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καταργούνταν οι τάξεις του εργοληπτικού πτυχίου, με βάση τις οποίες μπορούν οι τεχνικές εταιρείες να αναλάβουν ένα έργο.
Το προεδρικό διάταγμα αγνοείται και στο νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΜΕΔΙ περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την παραμονή ή όχι των εταιρειών σε μια εργοληπτική τάξη κ.λπ. Περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις για το «Εθνικό Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων» και για το πώς θα γίνονται οι αναθεωρήσεις τιμών στα δημόσια έργα μέχρι τη λειτουργία του.
Για τις απαλλοτριώσεις προβλέπεται πως "προκειμένου να εκτελεστούν έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας είναι δυνατόν με ειδική απόφαση του Εφετείου (...) να επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης. Με την απόφαση διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού. Οι απαλλοτριώσεις του προηγούμενου εδαφίου κηρύσσονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία προβλέπεται ρητά η δυνατότητα αυτή. Αν η απαλλοτρίωση έχει κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις και η σχετική ανάγκη ανακύψει μεταγενέστερα, τότε, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της παραγράφου αυτής, εκδίδεται ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου".
Άλλη ρύθμιση προβλέπει πως "κύριοι ή κάτοχοι ακινήτων κτημάτων υποχρεούνται να ανέχονται την εκτέλεση, από τις υπηρεσίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ή των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων, εντός των κτημάτων των απαιτούμενων υπόγειων ή επίγειων εργασιών για την κατασκευή δημοσίων έργων. Η εν λόγω υποχρέωση αφορά ιδιαίτερα την εγκατάσταση αγωγών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, την κατασκευή αντιπλημμυρικών, εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και εθνικού επιπέδου συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων έργων και έργων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης".
Αν από τις εργασίες αυτές προκύψει ζημία, το ποσό της οφειλομένης αποζημίωσης ορίζεται με πρωτόκολλο που συντάσσεται από τον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας του δημοσίου, η δε αποζημίωση που καθορίζεται βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου έργου. Ο ιδιοκτήτης της γης έχει 15 ημέρες προθεσμία ώστε να προσβάλει δικαστικά το εν λόγω πρωτόκολλο.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΜΕΔΙ περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν τη δυνατότητα των τεχνικών εταιρειών και των υπηρεσιών να παρατείνουν την προθεσμία ολοκλήρωσης ενός έργου καθώς και για τις σχετικές ποινές. Προβλέπεται, για παράδειγμα, πως "κατόπιν αιτήματος αναδόχου δημοσίου έργου για παράταση ενδεικτικής προθεσμίας αναστέλλεται η επιβολή ποινικών ρητρών για υπέρβαση αυτής και τελικώς δεν επιβάλλονται ποινικές ρήτρες εφόσον ο ανάδοχος τηρήσει επόμενη αποκλειστική προθεσμία σχετιζόμενη με την ενδεικτική, σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του έργου. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται ποινικές ρήτρες για υπέρβαση τόσο της ενδεικτικής όσο και της σχετικής αποκλειστικής προθεσμίας κατά τις κείμενες διατάξεις που διατηρούν την ισχύ τους".