Φαινομενικά την κυβέρνηση και την τρόικα τις χωρίζει άβυσσος. Δεν είναι η πρώτη φορά. Θεωρητικά όμως θα ήταν η τελευταία στο κάδρο αυτού του μνημονίου. Ίσως γι' αυτό ακριβώς, για το γεγονός δηλαδή ότι προετοιμάζεται μια «νέα σχέση», η τρόικα προσπαθεί να δέσει όσο το δυνατόν περισσότερες μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα και η κυβέρνηση για λόγους πολιτικών ισορροπιών προσπαθεί να πετάξει την μπάλα των δύσκολων αλλαγών στο μέλλον...
Μία - δύο δύσκολες αποφάσεις, όπως το ασφαλιστικό για παράδειγμα ή το ενιαίο μισθολόγιο, υπήρχαν προσδοκίες ότι θα μπορούσαν πράγματι να μετατεθούν χρονικά με το κατάλληλο «αμπαλάζ» δεσμεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι σε σειρά άλλων κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης θα υπήρχε μια κάποια πρόοδος που θα δικαιολογούσε την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όμως, η τρόικα δεν έχει εγκρίνει καμία από τις συμβιβαστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ποτέ βέβαια στο παρελθόν στη διαπραγμάτευση δεν έδινε Ο.Κ. σε ένα κεφάλαιο. Όλα τα διατηρούσε ανοιχτά μέχρι τέλους για να πιέζει. Τώρα όμως η κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Το χθεσινό μήνυμα των Βρυξελλών δείχνει ότι και η πλευρά της Ε.Ε. αρχίζει να χάνει την υπομονή της. Η Κομισιόν, ιδίως μετά την ανάληψη καθηκόντων προέδρου από τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ, θεωρούνταν ο «καλός», υπό την έννοια της μεγαλύτερης κατανόησης των πολιτικών δυσκολιών και της συνακόλουθης ευρύτερης ανοχής, στο τρίο των πιστωτών.
Χθες όμως κατέστησε σαφή τη δυσαρέσκειά της για τις καθυστερήσεις δίνοντας μάλιστα και χαρακτήρα τελεσιγράφου -εντός 48 ωρών- στην ικανοποίηση των προϋποθέσεων επιστροφής της τριμερούς ώστε να ικανοποιηθεί η προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου.
Πηγές των Βρυξελλών, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα τη συζήτηση που άνοιξε από την προειδοποίηση μέσω στελέχους της Ε.Ε., έλεγαν ότι αν χαθεί η προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου, κανείς δεν μπορεί να παράσχει εγγυήσεις για την αντίδραση των αγορών σε βάρος της Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό ένα έκτακτο Eurogroup, ενώ συμπλήρωναν ότι μάλλον δεν θα είναι θετική εξέλιξη να παραπεμφθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι σε Συνόδους Κορυφής παραπέμπονται θέματα όταν υπάρχει «κίνδυνος καταστροφής».
Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου κρίνεται καθοριστική. Αναμένεται πως θα φανεί αν υπάρχουν περιθώρια να γεφυρωθεί το χάσμα με τις συνήθεις διαδικασίες, με διαπραγμάτευση δηλαδή, στην οποία η κάθε πλευρά θα κάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις, ή αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως εξάντλησε τα περιθώρια υποχωρήσεων και εξετάζει ένα plan B.
To κενό και οι δόσεις
Μία από τις βασικές μεγάλες διαφορές με την τρόικα, αλλά όχι η μοναδική, είναι το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2015.
Η τρόικα, αναφέρουν οι πληροφορίες, στα 2,6 δισ. ευρώ δημοσιονομικού κενού που ούτως ή άλλως έβλεπε για το 2015 πρόσθεσε επιπλέον 1 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι τόση είναι η πρόσθετη τρύπα που θα ανοίξει στα έσοδα εξαιτίας της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Η ρύθμιση εξακολουθεί να τρελαίνει την τρόικα. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη ζητούσε τις προηγούμενες ημέρες την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή σε αυτήν, αλλά και περιορισμό του μέγιστου αριθμού των δόσεων σε 72.
Το κεφάλαιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει κλείσει με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.
Μάλιστα, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και συνέδεαν την καθυστέρηση ενεργοποίησης της ειδικής εφαρμογής στο taxis με νέες ενστάσεις της τριμερούς για τη ρύθμιση, υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά κάθε τέτοιο συσχετισμό.
Η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί από τη ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υπερψήφιση της τροπολογίας εξαίρεσης των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση, δεν υπεγράφη χθες για τον απλούστατο λόγο -σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- ότι η κ. Σαββαΐδου βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στις Βρυξέλλες από όπου επιστρέφει σήμερα.
Ακόμα και αν υπογραφεί σήμερα η απόφαση, πάντως, για να αρχίσουν να υποβάλλονται αιτήσεις, θα πρέπει νωρίτερα να πάρει ΦΕΚ και να τρέξουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην εφαρμογή στο taxis. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή δύσκολα θα ανοίξει πριν από το τέλος της εβδομάδας...
Στρογγυλό 3% το πρωτογενές πλεόνασμα
Την Παρασκευή, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει έτοιμο για να υποβληθεί στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2015.
Ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος μπαίνει ακριβώς στο 3% του ΑΕΠ για το 2015 (από 2,9% που προέβλεπε το προσχέδιο), για φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,8% του ΑΕΠ αντί για 1,5%, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% του χρόνου.
Στο υπουργείο πάντως θεωρούν ότι το 0,6% για φέτος «το πιάνουμε άνετα» καθώς ακόμα και με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,8% το τέταρτο τρίμηνο βγαίνει ο στόχος. Οτιδήποτε καλύτερο από -0,8% το τέταρτο τρίμηνο (αν δεν αλλάξει πάλι η ΕΛΣΤΑΤ τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ) θα οδηγήσει σε υπέρβαση της ετήσιας πρόβλεψης.