Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό της τρόικας κινείται το Μαξίμου

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και οι απαιτήσεις των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Με απώλειες η κυβέρνηση από τη μάχη της Βουλής. Ανησυχούν οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αναστροφή του κλίματος αναζητεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Στο ρυθμό της τρόικας κινείται το Μαξίμου

Ολοένα και πιο πιεστικός γίνεται ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να ξεδιπλώσει το επόμενο στάδιο της στρατηγικής της. Παρά τις υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών, με τελευταία αυτή της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις, αυτοί ακόμα δεν έχουν οριστικοποιήσει την ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα, προσδοκώντας ακόμα περισσότερα οφέλη από το μπρα ντε φερ με την ελληνική πλευρά.

Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος ως τις 8 Δεκεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει με καλύτερους όρους η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης που θα διαδεχθεί το μνημόνιο από το νέο έτος.

Μία από τις μεγάλες διαφορές που παρατηρείται στις συνομιλίες είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Η τρόικα φέρεται να επιμένει για «τρύπα» πάνω από 2,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, κάτι που η κυβέρνηση δεν αποδέχεται. Όπως απορρίπτει επίσης το ενδεχόμενο επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων, μείωσης των συντάξεων, απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι δεν θα ανοίξει τώρα αλλά τον επόμενο χρόνο, μετά και την εφαρμογή του σχετικού νόμου, με το μόνο που θα μπορεί να συζητηθεί αυτή τη στιγμή να είναι θέματα διοικητικού χαρακτήρα.

«Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση, η οποία εμπεριέχει λεπτές πτυχές και είναι σκληρή, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία», εκτίμησε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως «θα καταλήξουμε στο καλύτερο από τα δυνατά, πλαίσιο συνεργασίας για την πατρίδα μας».

Διαφοροποιήσεις και παραίτηση

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού μετώπου, δηλαδή των ασφυκτικών πιέσεων της τριμερούς από τη μία και της κοινωνικής και κυβερνητικής συνοχής από την άλλη. Η τελευταία κινδύνευσε έντονα κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, από την οποία η συγκυβέρνηση εξήλθε με απώλειες.

Και αυτό γιατί μπορεί οι τροπολογίες για τα ληξιπρόθεσμα (συμπεριλαμβανομένης της εξαίρεσης του φόρου στα ακίνητα) και για τα κόκκινα δάνεια να εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία, ωστόσο η γκρίνια των γαλάζιων και πράσινων βουλευτών από την άτακτη κυβερνητική υποχώρηση παρέμεινε, ενώ δεν έλειψαν και οι διαφοροποιήσεις. Απόστολος Κακλαμάνης και Μιχάλης Κασσής δήλωσαν «παρών» στην τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα (χωρίς πάντως το ΠΑΣΟΚ να δίνει συνέχεια στο θέμα), ενώ αμέσως μετά την ψηφοφορία έκπληξη προκάλεσε η παραίτηση του Ανδρέα Ψυχάρη από τη βουλευτική του ιδιότητα, δηλώνοντας απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα.

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ για μία ακόμη φορά κυριαρχεί στις συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δείχνουν εξαιρετικά ανήσυχοι και θα πρέπει να απολογηθούν για μία ακόμη φορά στους ψηφοφόρους τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών κάνουν λόγο για «μία ακόμη γκάφα» του υπουργείου Οικονομικών, ενώ και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνομιλία του με τον βουλευτή Γιώργο Βλάχο, αναγνώρισε ως ...«λαθάρα» την αρχική ενσωμάτωση του ΕΝΦΙΑ στα ληξιπρόθεσμα.

Τη... νύφη τελικά φαίνεται να πλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς και η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου, από τους οποίους αφαιρέθηκαν εν μία νυκτί (και παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης του ζητήματος από την κυβέρνηση) σημαντικές αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, άνθρωπο της εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά.

Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Οικονομικών πάντως, αφού σημείωσαν ότι το 96% των οφειλών ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση, υπογράμμιζαν με νόημα ότι «η ευθύνη των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των εισηγητών τους, προσωποποιείται στον υπουργό οικονομικών». 

Ο πρωθυπουργός αναζητεί τρόπους αναστροφής του κλίματος και μετά την προχθεσινή παρέμβασή του μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες, χθες η νέα αφορμή για τις ενέσεις αισιοδοξίας ήταν οι επίσημες ανακοινώσεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Σε μήνυμά του, με αποδέκτες εντός και εκτός των συνόρων, δήλωσε ότι «όσοι αμφισβητούσαν την ανάκαμψη, διαψεύστηκαν πανηγυρικά... Σε πείσμα της μιζέριας στην οποία κερδοσκοπούσαν πολλοί, η ελπίδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει!».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v