Άμεσα προχώρησε η κυβέρνηση στην κατάθεση της τροπολογίας για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Με μία διόρθωση τεσσάρων λέξεων στην προηγούμενη διάταξη «δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες» στερεί από τους φορολογουμένους τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ (με εξαίρεση την πρώτη δόση) αλλά και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος σε 100 δόσεις. Μόνη επιλογή πλέον το μετρητό ή η ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 12/24 δόσεων.
Πρακτικά, με την τροπολογία από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του ν.4305/2014 για την τμηματική καταβολή σε έως και 100 δόσεις των βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014, εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη (δυνατότητα υποβολής έως τις 31.3.2015).
Η ψηφοφορία ωστόσο δεν θα γίνει σήμερα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα να είναι ονομαστική. Θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις 12.00.
Αντιδρούν κυβερνητικοί βουλευτές
Επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, διαμηνύοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει αλλαγή του νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τη διαμαρτυρία της για τη διαδικασία εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Γιώργος Βλάχος της Ν.Δ. ζήτησε «επιτέλους να πάει κάποιος σπίτι του», δήλωση που ερμηνεύεται ως μομφή στον Γκίκα Χαρδούβελη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την νέα τροπολογία έσπευσε να «υπερασπιστεί» στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και όχι ο αρμόδιος υπουργός που φαίνεται ότι αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς βουλευτές.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον Απόστολο Κακλαμάνη, με αφορμή την απουσία του υπουργού Οικονομικών από τη Βουλή, για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η απουσία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε και την αντίδραση του προεδρεύοντος του Σώματος, Γιάννη Δριβελέγκα, που τόνισε ότι είναι υποχρέωση των υπουργών να έρχονται στη Βουλή και να μην αγνοούν τους βουλευτές.
«Τι συμβαίνει με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερα με τον υπουργό Οικονομικών; Φοβάται να έρθει; Ντρέπεται για τα τόσα λάθη που έχει κάνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που επιτρέπει το θράσος των δανειστών να ζητούν να αλλάξουμε τον νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε και να ψηφίσουμε διαφορετικά; Αυτό δεν θα γίνει από τον ομιλούντα. Η ψήφος μου έχω ξαναπεί είναι ψήφος ανοχής και σταματά στο μη χείρον, που ξέρω τι θα ακολουθήσει» τόνισε ο Απ. Κακλαμάνης.
Σταϊκούρας: Επιβραβεύονται οι συνεπείς
Δώρον άδωρον ήταν οι 72-100 δόσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η επιχειρηματολογία του βασίστηκε σε στοιχεία, με βάση τα οποία το 96% των οφειλετών ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72-100 δόσεις εξαιτίας του περιορισμού που υπάρχει στη ρύθμιση για ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, σε συνδυασμό με τις βεβαιωμένες οφειλές των συγκεκριμένων φορολογουμένων για ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κύριο Σταϊκούρα, το 92% των οφειλετών έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ, ενώ ποσοστό της τάξης του 4% οφείλει ΕΝΦΙΑ από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Ο μέσος ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται στα 536 ευρώ μετά τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών. Επομένως για την πλειονότητα των οφειλετών, σύμφωνα με τον υπουργό, οι δόσεις δεν θα υπερέβαιναν τις 10 και για ένα ποσοστό τις 30.
Σε αυτήν τη βάση απορίας άξιον είναι γιατί δόθηκε αρχικά η δυνατότητα ρύθμισης σε 72 - 100 δόσεις, αφού πρακτικά ήταν αδύνατο. «Η παρέμβασή μας αποσκοπεί στο να δείξει ότι οι συνεπείς επιβραβεύονται και οι ασυνεπείς αποδοκιμάζονται», είπε ο κύριος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι με βάση τις αρχικές διατάξεις οι οποίες τροποποιούνται σήμερα ενδεχομένως συνεπείς φορολογούμενοι να αθετούσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Στον παραπάνω συλλογισμό αυτό, βέβαια, κλειδί είναι οι υπόλοιπες συσσωρευμένες φορολογικές οφειλές των συγκεκριμένων φορολογουμένων, για τις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία. Ας σημειωθεί ότι οι τελευταίες ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ και αφορούν 4,5 εκατ. φορολογούμενους…
* Δείτε την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.