Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές τον Ιούνιο του 2016

Νέα επίθεση εξαπέλυσε στο ΣΥΡΙΖΑ ο Ε. Βενιζέλος. Τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συναινεί, δεν στρατεύεται στην εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης, αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις πολιτικής αστάθειας.

Βενιζέλος: Η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές τον Ιούνιο του 2016

Υπάρχει μια Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας, που μαζί με τους Βουλευτές που τη στηρίζουν αγωνίζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, μια σύνθετη διαπραγμάτευση διπλή, αφενός μεν για την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Αφετέρου δε για τη μετάβαση σε μια νέα φάση, σε ένα άλλο κεφάλαιο, σε μια κατάσταση ουσιαστικής αυτοδυναμίας και ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, χωρίς μνημόνιο, χωρίς τρόικα, χωρίς ταπεινωτικές διαδικασίες, αλλά με τη στήριξη των εταίρων που είναι αναγκαία στη μεγάλη παγκόσμια διαμάχη ανάμεσα στα κράτη και τις αγορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «αυτή η νέα κατάσταση πρέπει οπωσδήποτε να προδιαγράφεται από το υφιστάμενο ευρωπαϊκό κοινοτικό πλαίσιο, γιατί μόνον έτσι θα δείξουμε ότι η Ελλάδα κινείται κανονικά μέσα στο πλαίσιο αυτό και δεν έχει ανάγκη από ειδικές καταστάσεις, ειδικές ρυθμίσεις, υβρίδια όπως η τρόικα, που αναδείχθηκε και σε άλλες χώρες αλλά ξεκίνησε από την Ελλάδα, γιατί στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί το ιστορικό εργαστήριο γι΄ αυτή την κρίση που βιώνει η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία από το 2007 και μετά, αλλά εμείς εδώ ως κοινωνία αργήσαμε να το καταλάβουμε αυτό.

Εάν θέλουμε να περιγράψουμε με τρεις σύντομες φράσεις αυτή τη νέα φάση, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μία περίοδο μετά το πρόγραμμα χωρίς νέο πρόγραμμα άρα και χωρίς νέο δάνειο, με τη στήριξη όμως των εταίρων μας.
Πρόκειται για μια κατάσταση που βεβαίως πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις δημοσιονομικής σταθερότητας, γιατί αλίμονο εάν ξοδέψουμε αν χάσουμε μέσα από τα χέρια μας το κεκτημένο της δημοσιονομικής σταθερότητας που πλήρωσε με θυσίες σκληρές ο ελληνικός λαός, αλλά οι εγγυήσεις αυτές πρέπει να συνδέονται με ένα δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στο οποίο πιστεύει η κοινωνία.

Γιατί η κοινωνία θέλει ένα κανονικό κράτος, ευρωπαϊκό, διαφανές, η κοινωνία θέλει μια αγορά ανοιχτή, η κοινωνία θέλει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, περιβάλλον προσέλκυσης και στήριξης των επενδύσεων, η κοινωνία θέλει να υπάρχουν δουλειές για τα παιδιά μας. Αυτό λοιπόν θα γίνεται χωρίς μνημόνιο, αλλά με τις εγγυήσεις δημοσιονομικής ασφάλειας και σταθερότητας και με το δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αυτό πρέπει να μας δεσμεύει και έναντι των εταίρων.

Και τρίτο, προφανώς όταν είσαι σε μια χώρα ευρωπαϊκή, μια χώρα της Ευρωζώνης, μια χώρα στη ζώνη του κοινού νομίσματος, έχεις υποχρεώσεις πολυμερούς εποπτείας, είτε είσαι η Γερμανία, είτε είσαι η μικρή Μάλτα ή η μικρή Κύπρος από πλευράς πληθυσμού ή το μικρό Λουξεμβούργο που τώρα βρίσκεται στη δίνη μιας αποκάλυψης σε σχέση με τη φορολογική μεταχείριση επιχειρήσεων.

Άρα μιλάμε για μια εποπτεία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, με τους υφιστάμενους μηχανισμούς, υφιστάμενους θεσμούς, που απολογούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοκρατικά χωρίς τρόικα. Και το πλαίσιο αυτό, που είναι ένα πλαίσιο γενικό και αφηρημένο υπάρχει, είναι ένας κανονισμός που ισχύει για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, προβλέπει και τη συνεργασία με το ΙMF αλλά μια συνεργασία που είναι θεσμική και διοργανική, αφορά τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «η κατάσταση πολιτικά είναι να αντιμετωπίζεις ένα εσωτερικό μέτωπο που δε σε στηρίζει στη διαπραγμάτευση, που δεν συναινεί, δεν συμπράττει, δε στρατεύεται στην εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας και κυρίως εύχεται και κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι η νέα συνήθεια που έχει αποκτήσει, προσεύχεται να αποτύχουμε ως χώρα.

Η αλήθεια είναι και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό, έστω την υστάτη ώρα που τελειώνει το μνημόνιο, ότι η κρίση είναι αυτή που έφερε το μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας και όχι το αντίστροφο.

Εάν δεν είχαν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις μιας τραγικά βαθιάς κρίσης, δεν θα υπήρχε ανάγκη να ψάχνουμε για συμφωνίες και να μας υπαγορεύουν όρους και θα το πω για πολλοστή φορά, αλλά χρειάζεται επιμονή και επανάληψη, η άλλη λύση ποια θα ήταν;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σύμβολο ενότητας. Τον επισκέφθηκαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πήγα τελευταίος, γιατί ήθελα να τον ενημερώσω για ουσιαστικά θέματα που αφορούν την εθνική πολιτική και του απευθύνονται. Σε ποιον απευθύνονται; Φυσικά απευθύνονται σε έναν άνθρωπο με ιδιαίτερο κύρος, όπως είναι ο Κάρολος Παπούλιας, αλλά και σε ένα θεσμό που είναι τι; Το σύμβολο της ενότητας του έθνους.

Άρα εκ των πραγμάτων ο θεσμός αυτός είναι συναινετικός. Και είναι αυτό αντικείμενο σύγκρουσης η εκλογή του; Είναι μοχλός αποσταθεροποίησης; Και το ζήτημα του κόσμου είναι αυτό; Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου;

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι προκαλώντας πρόωρες εκλογές και κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας κερδίζει και αποκτά δυναμική. Γιατί οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μια προτεραιότητα.

Η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές τον Ιούνιο του 2016, τέλος της τετραετίας. Χρειάζεται εθνικό χρόνο. Οι βουλευτές ενεργώντας με πολιτική και εθνική υπευθυνότητα καλούνται να ψηφίσουν υπό το φως της τηλεόρασης, σε ανοιχτή ονομαστική ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή, η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές με σκληρά διλήμματα και ακόμη πιο σκληρές καταστάσεις», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v