Τιμές και πολιτική αβεβαιότητα απειλούν τις έρευνες για πετρέλαιο

Τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση των τιμών πετρελαίου και η πολιτική αβεβαιότητα στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν το 2015 περιέγραψαν στελέχη της αγοράς. Πότε θα κάνουν γεωτρήσεις τα ΕΛΠΕ σε Πατραϊκό κι η Energean σε Κατάκολο, Ιωάννινα.

Τιμές και πολιτική αβεβαιότητα απειλούν τις έρευνες για πετρέλαιο

Το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στην Ελλάδα αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για τις έρευνες υδρογονανθράκων, πέραν της πτώσης των τιμών αργού και της ανόδου των spreads. Αυτό επισημάνθηκε από τα στελέχη του κλάδου στη δεύτερη μέρα του ενεργειακού συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης, η θεματολογία της οποίας περιλάμβανε τα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι εκτιμήσεις αυτές για τις επιπτώσεις στις έρευνες εστιάζουν στους νέους διαγωνισμούς που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο. Αυτοί αφορούν τις χερσαίες περιοχές Άρτας - Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ. Πελοποννήσου, οι προσφορές για τις οποίες αναμένονται τον προσεχή Μάρτιο, και τα 20 θαλάσσια μπλοκ του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, με άγνωστη ακόμη ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών, καθώς η προκήρυξη δεν έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις των μεγάλων πετρελαϊκών, φρενάρει τις επενδύσεις στην έρευνα κυρίως σε περιοχές υψηλού ρίσκου. Όπως τονίστηκε, μάλιστα, για κάθε 1 δολάριο πτώσης της τιμής του αργού, οι δαπάνες για έρευνες μειώνονται κατά 1%.

Ειδικά τώρα στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις από τις τιμές επιβαρύνονται από το υψηλό κόστος χρήματος, και κυρίως από την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν ξέρουμε με ποιον θα μιλάμε μετά τις εκλογές, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil and Gas Μ. Ρήγας, ενώ όπως είπε, στα θέματα των υδρογονανθράκων απαιτείται εθνική συνεννόηση.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει στις έρευνες η τρέχουσα διεθνής και εγχώρια συγκυρία (τιμές, κόστος χρήματος, πολιτική αβεβαιότητα, γεωπολιτική αβεβαιότητα), ο κ. Ρήγας τόνισε ότι λειτουργούν επιβαρυντικά για την Ελλάδα, καθώς υπάρχει έλλειψη υποδομών, έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες που συναλλάσσονται με τις εταιρείες ερευνών, ο δημόσιος φορέας για τους υδρογονάνθρακες ΕΔΕΥ παραμένει χωρίς στελέχη, ενώ την τελευταία 7ετία, αρμόδιοι για τον τομέα ήταν έξι υπουργοί.

Και μαζί με όλα αυτά, τόνισε ο κ. Ρήγας, δημιουργούνται προσδοκίες στους πολίτες για τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, κάτι που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι σε δύο διαγωνισμούς που έγιναν το αμέσως προηγούμενο διάστημα σε Μαυροβούνιο και Κροατία υπήρξε μεν ενδιαφέρον, αλλά από εταιρείες μεσαίου μεγέθους και κάτω, με μοναδική εξαίρεση την ιταλική ΕΝΙ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά και έχει μεγάλες εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής.

Αναφορικά με την επικείμενη έναρξη των ερευνητικών εργασιών σε Πατραϊκό, Ιωάννινα και Κατάκολο, μετά την επικύρωση των σχετικών συμβάσεων από τη Βουλή, τοποθετήσεις έκαναν ο κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος, διευθυντής ερευνών του ομίλου ΕΛ.ΠΕ., και ο κ. Ρήγας από την Energean. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο πρώτος, για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού οι σεισμικές καταγραφές τριών διαστάσεων έχουν προγραμματιστεί τη χειμερινή περίοδο 2015-16. Μετά δε την ολοκλήρωση της ερμηνείας των σεισμικών, θα πραγματοποιηθούν 2-5 γεωτρήσεις την περίοδο 2017-18.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, οι γεωλογικές δομές του Πατραϊκού περιλαμβάνουν πολύ δύσκολους σχηματισμούς και απαιτείται τεράστια προσπάθεια σε εργασίες πεδίου και σε αναλύσεις, για την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα οδηγήσουν στις γεωτρήσεις. Καταλήγοντας ο ίδιος τόνισε ότι οι έρευνες ιδίως στις θαλάσσιες περιοχές περικλείουν μεγάλα επιχειρηματικά ρίσκα. Για κάθε βαρέλι πετρελαίου που θα εξαχθεί από ένα κοίτασμα 100 εκατομμυρίων βαρελιών, με τιμή 100 δολάρια, τα 1-2 δολάρια καλύπτουν το κόστος των ερευνών, τα 22-30 δολάρια το κόστος των επενδύσεων για την ανάπτυξη της παραγωγής τα 40-50 δολάρια τις εισπράξεις του δημοσίου και τα 20-25 δολάρια τα εισπράττει η εταιρεία που το εκμεταλλεύεται.

Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα το πρόγραμμα προβλέπει στο τέλος της πρώτης τριετούς φάσης των ερευνών την επαναδιάτρηση της γεώτρησης «Δήμητρα» η οποία είχε γίνει από τη βρετανική Enterprise το 2001, και η οποία δεν είχε φτάσει στον στόχο της λόγω τεχνικών προβλημάτων. Δεύτερη γεώτρηση προβλέπεται στη δεύτερη διετή φάση του ερευνητικού προγράμματος και μάλιστα σε βάθος 5.000 μέτρων. Για το Κατάκολο, όπου έχει ήδη ανακαλυφθεί μικρό πετρελαϊκό κοίτασμα περίπου 3 εκατομμυρίων βαρελιών, η γεώτρηση προγραμματίζεται για το τέλος της πρώτης διετούς φάσης των ερευνών.

Τέλος, η πρόεδρος της μη στελεχωμένης ακόμη ΕΔΕΥ καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη, για τον επικείμενο διαγωνισμό στα 20 θαλάσσια μπλοκ του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης και του επιτελείου του ΥΠΕΚΑ είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Έτσι μετά την κατάθεση των προσφορών, η αξιολόγησή τους και η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει το ανώτατο έξι μήνες προκειμένου οι συμβάσεις να υπογραφούν μέχρι το τέλος του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v